gaming sinds 1997

Viva Piñata: Pocket Paradise

Viva Piñata was met zijn felle kleurtjes, leuke animaties en schattige piñata’s een echt topspel, alleen lag het niet onmiddellijk in de lijn van wat Xbox360-gamers op hun console verwachtten. Met Viva Piñata: Pocket Paradise maakt de franchise de sprong naar Nintendo’s handheld, een platform waar dit spel zeker en vast wel een publiek zal vinden!

Het concept is alvast onveranderd: je start met een kleine tuin vol rommel en jij probeert er iets moois van te maken om zo verschillende soorten piñata’s aan te trekken. De DS-versie is uitgerust met een zeer degelijke tutorial, waardoor ook nieuwkomers snel aan de slag kunnen. Tijdens het spel zelf unlock je nog meer tutorial episodes, die in de Episode modus terecht komen zodat je kan oefenen zoveel je wil. Van bij het begin van het spel is duidelijk hoe handig het touchscreen is. Om in je tuin te bewegen kan je de normale vierpuntsdruktoets gebruiken, maar je kan ook gewoon op de rand een punt aanduiden waar je heen wil, of gebruik maken van een klein virtueel vierpuntsdruktoetsje dat onderaan rechts op je touchscreen verschijnt.

Ook erg gemakkelijk is het overzicht dat je krijgt door een simpele tap linksboven. Je tuin komt verkleind volledig in beeld, zodat je door middel van icoontjes meteen ziet waar welke piñata zich bevindt of waar er een gevecht is. Even een dubbel tap en je springt naar de gewenste plek. De interface is bovendien ook voortreffelijk: in een kadertje op het bovenste scherm word je constant op de hoogte gehouden van de belangrijkste gebeurtenissen. Verder zie je er ook hoe je tuin is ingedeeld dankzij het percentage kort gras, water, aarde en lang gras. Heb je op een piñata of voorwerp geklikt, dan zie je daarover meer informatie. Op elk moment kan je echter eenvoudig je bovenste en onderste scherm wisselen, om zo bijvoorbeeld in de zeer gebruiksvriendelijke encyclopedie op te zoeken wat nu juist de residence of romancing vereisten van een bepaalde piñata zijn.

De diverse tools en shops zijn weggestopt in een uitklapbaar menuutje rechtsboven op je touchscreen. Zodra je een mogelijke actie met een voorwerp gekozen hebt, klapt het automatisch in zodat je zicht nooit belemmerd wordt op een vervelend moment. Verder zijn er een aantal kleine aanpassingen ten opzichte van de originele Viva Piñata. Zo ben je verlost van die saaie minigames tijdens het romancen, waarbij je muntjes moest verzamelen. Hierdoor wordt de gameplay niet meer onderbroken, je brengt de twee piñata’s gewoon naar elkaar en ze doen hun ding zonder dat jij er verder nog naar om moet kijken. De romancing vereisten zijn er nog steeds en kunnen ook nu behoorlijk arbeidsintensief worden, voornamelijk bij de grotere piñata’s. Met de romancing snoepjes kan je al deze vereisten – behalve het hebben van een huis – echter makkelijk omzeilen. Eén snoepje en ze zijn er helemaal klaar voor. Beginnende spelers zullen dit waarschijnlijk leuk vinden, terwijl gevorderde spelers het net een uitdaging vonden om zoveel moeite te moeten doen om twee piñata’s eindelijk zover te krijgen dat ze het bed in willen duiken.

Wie de voorgaande versie uitgebreid gespeeld heeft, zal zich waarschijnlijk ook storen aan het nogal trage stijgen van je level. Je moet al een aantal uur van je tijd erin stoppen voor je de interessantere en grotere piñata’s te zien krijgt. Hoewel het er grafisch meer dan in orde uitziet, ervaar je bovendien niet helemaal hetzelfde als op de Xbox360. Er zijn nog steeds beelden uit de serie en felle kleurtjes, maar de schattigheid – onder andere door de mimiek van de piñata’s – is bij de overgang toch wat verloren gegaan.

Bij deze DS-versie is trouwens ook aan de allerkleinsten gedacht. Omdat het soms behoorlijk complex kan worden om je tuin aantrekkelijk te maken en houden voor bepaalde soorten piñata’s, is er naast de Garden modus ook de Playground modus. Hier kan je een tuin kiezen naar je voorkeur en je volop laten gaan, alle voorwerpen en piñata’s zijn standaard beschikbaar en ook geld is niet langer een factor. Een leuke toevoeging waarmee men duidelijk aangeeft dat men beseft dat men hier met een jonger publiek kan te maken krijgen.

Viva Piñata: Pocket Paradise is een schot in de roos. De besturing met het touchscreen is zeer goed, er wordt nuttig gebruik gemaakt van de twee schermen, de menuutjes zijn duidelijk en staan waar ze moeten,… Door de fantastische tutorial is het spel bovendien voor iedereen toegankelijk en met de Playground modus is zelfs aan de allerkleinsten gedacht. Het nadeel is dan weer dat gevorderde gamers die ook de originele versie gespeeld hebben deze DS-versie misschien iets te traag en te gemakkelijk gaan vinden. Desondanks blijft het ook voor hen een echte aanrader.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Viva Pinata: Pocket Paradise
geplaatst in: DS, Reviews, THQ
tags: ,


Leave a Reply