gaming sinds 1997

Wario World

Sinds enkele weken zijn er heel wat Nintendo Gamecube eigenaars bijgekomen en sommigen onder hen zullen de wondere wereld van de Mario Brothers nog niet goed kennen. Laten we dan maar beginnen met de positie van de ‘held’ Wario een beetje te schetsen binnen het zogenaamde Mushroom Koningrijk.

Wario is reeds vanaf dat hij op het toneel verscheen de ‘boze’ tegenhanger van de wereldbekende Mario. In plaats van het kwade te bestrijden, bestaat zijn leven uit het roven en stelen van allerlei waardevolle objecten. Ondanks zijn karakter, heeft hij op enkele jaren tijd toch zo zijn eigen fanbasis uitgebouwd. Dit zorgde ervoor dat hij sinds enkele jaren in zijn eigen games voor de Gameboy mag opdraven. Treasure, één van de beste Japanse ontwikkelaarsstudio’s, tekende voor Wario zijn eerste verschijning op de Gamecube. En hier volgt het relaas van deze anti-held in zijn geel-purperen spandex pakje.

Zoals velen weten heeft Mario slechts één ware liefde… de mooie en immer schattige Peach. Maar zoals geoefende Nintendo spelers reeds weten, heeft deze jongedame de vervelende eigenschap zich af en toe te laten kidnappen. Wario is tot nu steeds gespaard gebeleven van zulke ‘vrouwenproblemen’ omdat hij -ondanks het feit dat hij een professionele dief is – nog nooit iemands hart heeft kunnen stelen. In plaats van achter de meisjes te zitten, zat hij full-time achter geld, juwelen en zowat alles wat blonk of enige waarde had. En hier start het verhaal van deze anti-held, want zijn voornaamste bekommernis wordt nu het behouden van alles wat hij tot nu toe in zijn leven vergaard heeft. Hij moet zijn ‘ware liefde’ verdedigen als het ware.

Want een bizar boosaardig zwart juweel begint plots op onverklaarbare wijze al zijn goud, diamanten en andere kostbaarheden, om te vormen in … monsters! Hierdoor moet de – met een licht overgewicht kampende – anti-held achter zijn nu levend geworden schatten aan.

De gameplay is als een groots avontuur opgezet en neemt je op een wervelende zoektocht door 4 werelden. Elk van die werelden is op zich ingedeeld in twee levels met op het einde van elk level een ‘boss’ die je moet verslaan. Op het einde van het spel is er zelfs een heuse ‘wereld boss’ – eindelijk nog eens een developer die aandacht heeft voor dit leuke retro-aspect. De levels zijn vrij groot en uitgebreid, maar het relatief laag aantal levels maakt dat Wario World toch wel een ietsje te snel uitgespeeld kan worden.

Het spel is als een soort van semi 3D-platformgame opgezet. Het lijkt op het eerste zicht op een 3D platformspel, maar de camerastandpunten zijn vast en het spelverloop ‘scrolled’ voorbij. De bedoeling in elk level is om een bepaald aantal juwelen te recupereren om door te stoten naar het volgende level. Vanzelfsprekend zul je hierbij ook de monsters die je de weg versperren op hardhandige wijze van je doel moeten overtuigen :). Je kan de benodigde juwelen verzamelen door vrij eenvoudige puzzels op te lossen.

Elk level heeft ook twee extra doelstellingen die je als je wil ook kunt najagen. Dit levert je niet alleen extra juwelen en schatten op, maar vooral de gouden Wario beeldjes. En als je genoeg van deze laatste vindt, krijg je toegang tot enkele bonuslevels uit het recentelijk verschenen WarioWare spel dat je kan downloaden naar je GameBoy Advance. Een vrij coole feature als je het mij vraagt.

Zoals alle console eigenaar weten, spelen de controls een enorme rol bij een platform spel. Gelukkig hebben de jongens van Treasure goed werk geleverd! Want je kan Wario vrij gemakkelijk zijn kenmerkende ‘Ground Pound & Dash Attack’ doen uitvoeren. Heel leuk is het feit dat je Wario monsters kan laten optillen, mee rondzwaaien als een dolgedraaide zot en het arme monster met een rotvaart kan wegkeilen. En pas op: je zult deze beide moves zelfs nodig hebben om door te stoten naar sommige plaatsen. Daarnaast moet Wario geregeld over hindernissen springen en wanneer hij dan zijn doel mist, zal hij zich vastklampen aan gelijk wat. Dit gegeven, samen met het leuke controlsschema maakt Wario besturen vrij makkelijk en leuk.

Op grafisch vlak is Wario World niet echt vernieuwend, maar daarom ziet het er niet slecht uit. Het hele spel loopt vlot, de graphics zijn van goede kwaliteit en ze flitsen voorbij tegen een lekker stevige framerate. En zoals we al gewend zijn, is het geheel getekend in de enige echte Nintendo stijl, zeer kleurrijk en met eigenzinnige kleurenpalletten. De 3D modellen daarentegen kunnen best wat meer polygonen gebruiken om mooier en zuiverder over te komen, hoewel het zogenaamde ‘particle system’ dit euvel wel compenseert.

De vaak geflipte en bizarre achtergrondmuziek is leuk en aangenaam om te horen. Daarnaast zijn de vele geluidseffecten goed op hun plaats en van goede kwaliteit. Dikke Wario hijgt en puft met elke beweging die hij moet maken en uit af en toe een zogenaamde one-liner. Deze zijn aanvankelijk grappig, maar vervelen kort daarna en beginnen na verloop van tijd zelfs tegen te steken wegens het gebrek aan variatie.

Wario World is een vrij gemakkelijk en relatief kort spel dat duidelijk bestemd is voor de jongere generatie of minder ervaren spelers. Hardcore spelers en kenners kunnen misschien best overwegen om het spel eerst even te huren en te testen alvorens het aan te schaffen. Ofwel… ach… koop het gewoon voor je lief zodat ze ook de wondere wereld van het Mushroom Koningrijk leert kennen :). Al bij al is dit spel uiterst genietbaar, maar helaas te kort.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Wario World
geplaatst in: GC, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply