gaming sinds 1997

WarioWare: Do It Yourself

WarioWare: Do It Yourself is een logische opvolger voor de reeks die beroemd is geworden omwille van de minuscule microgames die niks meer van je vragen dan bliksemsnel één klein spelletje te spelen. In deze tijden van user-generated content lijkt het dan ook de perfecte kandidaat om ons en jullie de kans te geven zelf een paar knotsgekke versies te bedenken van deze secondelange spelletjes voor je Nintendo DS.

De basisgameplay zit natuurlijk nog helemaal goed. De spelletjes zijn leuk, origineel, superkort en dikke fun om je een paar uur onledig mee te houden. Maar daar alleen draait het deze keer niet om. De eenvoudige mechanieken, de korte lengte van de aparte games en de beperkte nood aan visuals zorgen ervoor dat je nu ook zelf aan het werk mag en je na een namiddagje prutsen al heel wat leuks kan bedenken en uitvoeren.

Dit is onder meer te danken aan de duidelijke tools die je krijgt om die dingen te maken, gespekt met wat grapjes van Wario die niet altijd even gepast je komt storen tijdens de vele lessen die beschikbaar zijn. Ook is er een soort vals forum dat niet alleen grappig is, maar je ook interessante tips geeft. Je leert hoe je tekeningen kan maken, hoe je de AI in elkaar steekt en je kan zelfs je eigen melodietjes componeren en een soort mini-stripboekje creëren.

Meer nog, de mogelijkheden zijn een stuk uitgebreider en dieper dan ik had verwacht en je creativiteit is je enige limiet. Je kan ook de meegeleverde spelletjes ontleden, deeltjes ervan stelen en kopiëren of gewoon proberen ze aan te passen. Bovendien staan er massa’s pareltjes klaar om te downloaden, onder andere van bekende ontwikkelaars die door Nintendo werden gevraagd om een steentje bij te dragen aan de bibliotheek van spelletjes.

Jammer genoeg moet je wel terug via Friends Codes werken om je eigen creaties te kunnen delen en kon er beter werk gemaakt worden van een systeem om te delen en te evalueren. Onbegrijpelijk want zo wordt deze game toch een stuk beperkt in zijn potentieel.

Deze nieuwe WarioWare is qua gameplay niet echt beter dan de voorgangers en ook qua vernieuwing redelijk beperkt. Enkel als je zelf aan het creëren slaat en een DSi hebt en graag online gaat, is dit meer dan de moeite van het kopen waard. In dat geval is het een broeihaard van creatieve micro-games en een knap uitgewerkte editor waarmee je vriend en vijand zal verbazen en uren tijd mee kan verliezen. Uitstekend spel, maar het had nog beter kunnen zijn met een meer toegankelijke online infrastructuur.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: WarioWare: Do It Yourself
geplaatst in: DS, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply