gaming sinds 1997

Way of the Samurai 2

Na het zien van “Seven Samurai” van Akira Kurosawa zou het leuk zijn om het heft eens in eigen handen te nemen, zeker na de vier uur durende marathon zitting waar de dvd van “Shichinin no samurai” had voor gezorgd. Dat is namelijk een zwart-wit film uit 1954 waar plotwendingen, als we al van een plotwending mogen spreken, zo subtiel worden aangekondigd dat zelfs de grootste klungel kan volgen. Vijftig jaar later is het echter allemaal wat traag, zeker als je de western remake van John Sturges (The Magnificent Seven) reeds hebt gezien waardoor je het verhaal eigenlijk al kent. Na het zien van de extra feature “video essay” was mijn kennis van de ronin (of baasloze samurai) en de recente Japanse cultuur weer wat uitgebreid en voelde ik me klaar om de in de voetsporen van Mifune te treden in de RPG “Way Of The Samurai 2″.

Je komt als ronddolende strijder terecht in het dorpje Amahara (aan de hand van een kaart wandel je van gebied naar gebied) waar je kennis maakt met enkele van de lokale dorpsfiguren. Als snel merk je dat luieren er niet aan de orde is en dat je klusjes zal moeten opknappen om het geld te verdienen dat je nodig hebt om te eten en te slapen. Dat niet iedereen even enthousiast is over je komst laat zich al snel blijken en het is dan ook jouw taak om het tegendeel van deze eerste indruk te bewijzen. Vervolgens zal je politiek standpunt bepalend zijn voor het verdere verloop van het spel. Ik koos uiteraard voor de eerlijke en rechtschapen weg, maar je kan je ook bij de Aota-gang (een bende gemene schurken) aansluiten. Uiteindelijk leef je van dag tot dag en probeer je te overleven, dat is het eenvoudigst door je te conformeren. Simpelweg opstaan, werken en gaan slapen. Let wel dat je hier een samurai bent en geen ambtenaar dus je rolpatroon is toch iets spannender en intenser dan je zou verwachten. Naarmate de dagen verstrijken merk je dat de vriendschapsbanden hechter worden en dat er meer en meer mogelijkheden zijn, aan jullie om die te ontdekken.

Het roleplaying element is hier de indrukwekkendste factor en je zit dan ook vol spanning af te wachten wat er nog kan gebeuren of wat je nu zal moeten zeggen om uit deze hachelijke situatie te komen. Zeer onderhoudend en toch eenvoudig. Mijn versie bevatte echter geen Nederlandse taalkeuze wat voor sommige misschien een beperking is. Het zou uiteraard bijzonder idioot zijn moest er niet gevochten worden in een spel met als titel “Way Of The Samurai 2”. Vechten kan je echter naar hartelust.

Op het eerste zicht biedt een gevecht maar weinig variatie qua gameplay, niets is echter minder waar want als je de moeite doet om wat te experimenteren zal je zien dat er talloze combinaties mogelijk zijn die toelaten de tegenstanders op allerlei manieren een lesje te leren. Achtereenvolgens op wat knoppen rammen om zo snel tot een combo te komen zit er echter niet in, want als je mist, schuif je uit waardoor je een makkelijke prooi wordt. Er zit wel degelijk wat denkwerk achter en alles steekt behoorlijk consequent in mekaar. Hou ik er van? Nee, dat niet maar ik onderken het feit dat alles wel vrij leuk in elkaar zit.

Graphics zijn niet echt slecht, maar vaak wel eentonig. Wat me vooral stoorde was dat je in een spel als dit moeilijkheden hebt om bepaalde opties in het menu te lezen. Zo kan je bijvoorbeeld een groentewinkel binnenwandelen waarna je een lijstje krijgt met producten. Dat lijstje moet dan wel duidelijk leesbaar zijn en er al dan niet eens met je cursor overgaan om samen met een prentje de wazige lettercombinatie trachten te ontcijferen, kan ik niet als een uitdaging zien.

Het geluid schiet toch wat tekort. Op het eerste zicht lijkt het allemaal netjes afgewerkt maar overtuigend is toch anders. De voice-overs zijn niet door oude, Tibetaanse monniken ingesproken als je een jonge vrouwenstem verwacht maar ver boven de minimum standaard steekt het toch niet uit. De muziek valt vrij goed mee, althans op voorwaarde dat je iets van dat Oosterse getokkel snapt.

Voor de RPG-fanaten is dit zeker een aanrader, de mindere graphics en geluid nemen maar weinig van de algemene kwaliteit af. De hack & slash componenten zijn uitgebreider dan op het eerste zicht lijkt waardoor je dus leuke ontdekkingen kan doen, maar niet iedereen zal even enthousiast zijn over de gevechten. Dit spel kan ik alles bij mekaar genomen bestempelen als één van de toppers in zijn genre.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Way of the Samurai 2
geplaatst in: Capcom, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply