gaming sinds 1997

Wii Fit

Begin april namen we vol verwachting en nieuwsgierigheid de grote Wii Fit doos aan van de koerier. Bij het uitpakken viel het totale gewicht van het geheel meteen op! Dit wordt zonder twijfel de ‘zwaarste’ game ooit dat we ooit op de Fragland redactie gehad hebben.

De verpakking is 100% Nintendo, spierwit met wat babyblauw en het ondertussen gekende groene Wii Fit logo. Het is een verpakking die zal opvallen tussen al het kleurige GTA IV geweld van de gamesafdeling in de winkels.

De Japanse designers zijn niet gierig geweest met hun grondstoffen. Het balance board is voelbaar gemaakt uit duurzame en stevige materialen die tegen een stootje kunnen. Daarbij moet wel de volgende belangrijke waarschuwing vermeld worden: hoewel het bord bijzonder stevig is, is het niet geschikt voor de meer ‘zwaarlijvige’ Wii fan. Het bord verdraagt immers ‘slechts’ personen tot 150kg.

Het opstarten en synchroniseren van het wireless bord gaat bijzonder vlot, zeker omdat Nintendo de vier benodigde AA-batterijen voorzien heeft in de verpakking. Maar eerst even de dwang onderdrukken om meteen op het bord te gaan staan en rustig de set-up procedures van het Wii Fit spel doorlopen. Daarbij vraagt het spel om je Mii karakter te vervolledigen met enkele essentiële gegevens als lichaamsgewicht (het bord meet dat), je lichaamsbouw, je lengte, leeftijd en geslacht.

Bij aanvang kan je al aangeven wat je zelf wil bereiken met de Wii Fit (gewichtsverlies, spieropbouw, betere lichaamshouding / evenwicht…) en in welke periode je dat zelf ziet zitten. Onmogelijke of ongezonde fantasieën blokt de Wii Fit af: zo zal de Wii Fit je niet helpen om pakweg 10kg op 7 dagen kwijt te spelen.

Nadat het spel er fijntjes op gewezen heeft dat je BMI in orde is (in het beste geval) of schromelijke tekortkomingen aantoont (over- of ondergewicht) krijg je uitleg over hoe het ‘spel’ precies werkt. Voor alle oefeningen die je tijdens het spelen doet, krijg je ‘minuut-credits’ die worden bijgehouden in een kleine spaarpot. Deze credits unlocken op hun beurt nieuwe oefeningen die je initieel niet kon selecteren – denk hierbij aan het Brain Training principe.

De Wii Fit beschikt over twee trainers die jou de oefeningen uitleggen en visueel voorstellen. Vraag me niet waarom, maar persoonlijk ging mijn voorkeur uit naar de atletische blonde in plaats van de keurig afgetrainde bink. Nancy, zoals ik de naamloze nimf genoemd heb, wijst je trouwens met een vinger terecht als je je enkele dagen niet aan het trainingsschema houdt. Gelukkig is ze meestal opgewekt, spoort ze je aan en corrigeert ze waar nodig je eventuele foute lichaamshouding.

Er zit een grote dualiteit in Wii Fit waarvan je kunt en zelfs moet profiteren. Aan de ene kant kan je de Wii Fit gebruiken als een soort van hometrainer om leniger, rustiger en eventueel zelfs slanker te worden. Aan de andere kant zijn de balansoefeningen evenveel gericht op het game element, waar je alleen of met vrienden kunt hoelahoepen, schansspringen en steppen om een zo hoog mogelijke score te behalen. Dat spelelement werkt écht aangezien vrienden die op bezoek komen vragen steeds meer spontaan om samen te Wii Fitten.

Of de oefeningen op zich wetenschappelijk verantwoord zijn is voer voor artsen, kinesisten en andere specialisten. Of de oefeningen fun zijn daarentegen, mag gelukkig iedereen voor zichzelf uitmaken. Naar onze bescheiden mening zal dat ook sterk afhankelijk zijn van de persoon die de oefeningen moet doen. Als fitnessen voor jou een vorm van lichaamsbeweging is waarbij je een motiverend duwtje in de rug nodig hebt om eraan te beginnen, dan is Wii Fit zeker voor jou.

Alle bewegingen en oefeningen worden ook op een eenvoudige en simpele manier uitgelegd. Doe je het niet goed of kan je niet volgen, dan zal de software dat aanvoelen en suggesties aanreiken om bij te sturen. Zeker bij de meer gevorderde games en oefeningen is dat geen overbodige luxe.

Eerlijkheidshalve moeten we hier vermelden dat de Yoga oefeningen niet tot onze favorieten behoren. Om in een houding te gaan staan als een frisse, wuivende palmtak of bloeiende, tulpachtige narcis zonder daarbij een dosis geestesverruimende middelen te nuttigen, lijkt ons gewoon niet cool.

Het schansspringen, snowboarden, balletjes balanceren, aerobic-steppen en zelfs joggen zijn daarentegen wel leuk, grappig en steeds voor herhaling vatbaar. We durven zelfs te hopen dat 3rd party developers ook volop gebruik zullen maken van het Wii balance board om vernieuwende games te ontwikkelen.

Wii Fit is wel degelijk innoverend, wat de PS2 Kinetic fans ook mogen beweren, al was het maar vanwege het kwalitatief hoogstaande balance board gecombineerd met leuke games, de ongetwijfeld nuttige oefeningen en het hele ‘word fitter door te gamen’ concept. Indien je een Wii console hebt, zeker de Wii Fit in huis halen dus!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Wii Fit
geplaatst in: Nintendo, Reviews, Wii
tags: ,


Leave a Reply