gaming sinds 1997

Wii Sports

Wat bekom je bij het combineren van vijf sporten, gepersonaliseerde karakters en de draadloze Wii afstandsbediening? Een knotsgek partygame waar jij en je vrienden uren zoet mee zijn. Zet tafels en stoelen aan de kant, span het polsbandje stevig aan, want hier wordt gesport!

Aangezien Wii Sports gratis bij de console wordt geleverd, is het voor velen ook meteen de eerste kennismaking met de draadloze controller. Het spel combineert vijf courante sportdisciplines die de speler leren omgaan met de mogelijkheden van de controller. Het gaat hierbij om tennis, baseball, bowlen, golfen en boksen. Verwacht nu ook geen perfecte simulatoren, want elk game maakt gebruik van aangepaste spelregels.

Het uitoefenen van de sporten gebeurt door de controller te gebruiken, alsof je in de levensechte situatie een sportattribuut vasthoudt, zijnde een tennisracket of een golfclub bijvoorbeeld. De personages waarmee gespeeld wordt, zijn de Mii’s van de console, of deze die op een controller bewaard zijn. Wie personages op de Wii-mote opslaat, kan deze immers meenemen naar vrienden om het daar met eigen profiel en instellingen op te nemen tegen de anderen. Zeer eenvoudig, maar wel een leuk gegeven.

Tennis vormt zonder twijfel het pronkstuk van Wii Sports en vindt zijn succes in de simpliciteit. Meer dan meppen naar de bal moet er niet gebeuren, al moet wel rekening worden gehouden met de richting en het tijdstip van het zwaaien. Het verschil tussen een backhand en forehand wordt meestal goed gedetecteerd, maar lobs en smashes worden soms wel ‘s minder netjes omgezet. Er kan gekozen worden om één game te spelen, best of 3 of best of 5. Een klein minpunt is dat er niet kan gekozen worden om bijvoorbeeld een volledige set te spelen of om een enkelspel te spelen.

Het tweede game, baseball, is ook een stuk simpeler gebracht dan het in realiteit is. Afwisselend moet er gegooid met of geslagen worden op de virtuele bal. Drie strikes vooraleer een speler out is, en drie outs doen de teams wisselen van plaats.

Hoe langer het duurt alvorens de bal wordt opgeraapt, hoe meer honks de Mii’s uitlopen. Het slaan op de bal is echter niet zo simpel als het lijkt. Niet alleen moet die op het juiste moment worden geraakt, maar moet de slag nog hard genoeg zijn ook. Anders wordt die onmiddellijk gevangen en is de speler out. Ooit die verhalen gelezen van Wiimotes die het televisiescherm kusten? Wel, baseball is ongetwijfeld de grootste boosdoener! Voor sommigen staat gooien van de bal namelijk gelijk met het gooien van de controller.

Sceptici, geen geleuter, met het bowlen verover je het hart van iedere vrouw. Geen gejammer omdat de ballen te veel wegen, geen gezaag omdat de drankjes te veel kosten en het gevaar op gebroken nagels is miniem. Stop je vriendin, moeder of oma een controller in de hand en laat haar een paar ballen werpen. Het gooien zelf is niet zo moeilijk, maar veelal maakt de bal een rare bocht op het einde van de baan. De game bevat geen mogelijkheid om het gewicht van de bal aan te passen, noch de kleur. Een optie om een gepersonaliseerde bal samen te stellen, zou een leuke extra zijn. Met één afstandsbediening kan er tot met vier gespeeld worden.

Voor wie het liever wat kalmer doet, is Golf een aanrader. De benodige kracht voor de zwaai (dus de hoeveelheid armbeweging) wordt eenvoudig aangeduid met een krachtmetertje op het scherm. Door dit te vergelijken met het bovenaanzicht kan afgeleid worden waar de bal zal landen bij welke kracht. Vergeet verder geen rekening te houden met de wind, en de ondergrond waarop de bal zal terechtkomen. Hierdoor zal de bal makkelijker of juist moeilijker terug opspringen en verderrollen.

Boksen is het meest actieve spel van alle vijf en wordt pas leuk wanneer het met twee wordt gespeeld. Alleen wordt die pret wat teniet gedaan door de slechte interpretatie van de bewegingen. Er wordt niet altijd herkend of er nu een hoge of een lage stoot wordt gegeven, waardoor een partijtje boksen al snel uitdraait op wat heftig heen en weer bewegen van de armen.

Naast deze vijf titels bevat het spel ook een oefengedeelte en een fitnessmodule. Dagelijks kan per personage één maal de fitnesstest worden gevolgd, die bestaat uit drie onderdelen van het oefengedeelte. Een score met je geschatte fysieke leeftijd wordt daarna op een grafiekje bijgehouden. Onder de oefeningen zélf bevinden zich wel enkele leuke extra’s, zoals een bowlingspel met maar liefst 91 kegels of het oefenen van returns in het tennissen.

Wii Sports is zonder twijfel het meest sportieve spel voor de Wii, en wat extra lichaamsbeweging is natuurlijk nooit weg. Dat niet alle games even volmaakt zijn viel te verwachten, maar ze zijn zeker entertainend genoeg om van dit spel een ongelooflijke partytitel te maken. Het enige dat je nog moet doen is een extra Wii controller kopen!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Wii Sports
geplaatst in: Reviews, Wii
tags: ,


Leave a Reply