gaming sinds 1997

World Tour Soccer

Ah, voetbal, het edele balspel (fuck golf!). Er gaat niets boven het kijken naar een voetbalmatch op het scherp van de snee, met twee teams die al zwetend, zwoegend en tackelend voor elke bal gaan -blessures, who cares?-. Of ja, er gaat misschien toch iets boven: diezelfde voetbalmatch virtueel naspelen. World Tour Soccer is het eerste voetbalspel op PSP. Mooi begin of een vogel voor de FIFA 06-kat?

Laten we eerlijk zijn. FIFA 06 en Pro Evolution Soccer 5 worden hoogst waarschijnlijk de nieuwe referenties op het PSP-platform, maar op die eerste moeten we nog een volle maand wachten en de releasedate van PES 5 is nog steeds een raadsel. Tot die tijd is World Tour Soccer er om de honger van de voetbalfanaat te stillen.

Wanneer je begint aan je eerste potje valt het meteen op dat de controls bewust simpel gehouden zijn. Geen Off the Ball of First Touch bullshit dus, maar een lekker intuïtieve besturing om allerlei passes en dribbels op de mat te toveren. Het spel speelt dan ook lekker vlot en dat is meteen ook het grootste pluspunt aan WTS. Er zijn wel enkele geavanceerde bewegingen (bv. je opzettelijk laten vallen om een strafschop te versieren) die je kan gebruiken door de rechterschouderknop te combineren met de face buttons, maar de eerlijkheid gebiedt me te vertellen dat ik die amper heb gebruikt, zelfs op hogere moeilijkheidsgraden.

De instapdrempel van het spel ligt dus erg laag, wat versterkt wordt door de ietwat suffe A.I. tegenstander. Ik raad iedereen aan om al na 3 partijtjes in de laagste moeilijkheidsgraad over te stappen op Pro-niveau. Je hebt iets meer uitdaging, maar het is nog steeds niet moeilijk. Voor mij lag de sweet spot op de twee moeilijkste niveaus en ik ben nochtans nog maar enkele weken in het bezit van een PSP. Ervaren spelers zullen WTS dus maar een vingeroefening vinden tot de grote kanonnen eraan komen. Beginners zullen hier echter hun hartje aan ophalen.

World Tour Soccer maakt gelukkig gebruik van een FIFPro licentie, waardoor alle landenteams (met uitzondering van Nederland) echte spelers kunnen opstellen. Ook de meeste Europese clubteams zitten in het spel. Er is echter geen spoor van Anderlecht of Club Brugge. Nederlandse spelers krijgen trouwens weer verbasterde namen, zoals J. Stum -Jaap Stam- of A. Romswijk -Arjen Robben-. Ook de sponsors en officiële uitrustingen zitten er niet in. Qua licenties doet WTS het dus niet zo slecht, maar FIFA 06 zal hier ongetwijfeld weer de nieuwe referentie zijn.

Qua presentatie en uitgebreidheid kan Sony ook nog het een en ander leren van E.A.’s troetelkind. De menu’s zijn wel mooi verzorgd en erg overzichtelijk, maar er valt niet zo overdreven veel te doen. Je kan enkel een Quick Match, een Exhibition en een achttal bekers spelen, maar that’s it. Je kan geen competities spelen, wat de levensduur van het spel aanzienlijk verkort. De Challenge Mode is echter wel een leuk idee. Hier win je medailles door een vooraf bepaald aantal punten te behalen. Die punten verdien je door mooi, spektakelrijk voetbal te brengen. Een prachtige kruispas over 50 meter of een doelpunt leveren je heel wat punten op, maar slordig balverlies of gele kaarten doen je score afnemen.

Grafisch kon het spel echt wel stukken beter. Ingezoomd zien de spelers er hoekig en vierkant uit, zonder overdreven veel detail. Denk dus niet dat je je favoriete speler zult herkennen. De dichte camera geeft je trouwens maar weinig overzicht. De verre camera doet dat wel, maar je spelers lijken plots kleine hoopjes pixels die wat op een groen veld staan rond te huppelen. Ook de stadions zien er wat mistroostig uit. De laadtijden voor elke wedstrijd zijn wat aan de lange kant, maar daar heeft de ontwikkelaar handig een mouw aangepast. Zo worden de ploegopstellingen getoond wanneer het spel laadt. Ik vond het alvast een mooie oplossing en de laadtijden stoorden mij aldus niet.

Ook het geluid maakt geen indruk. De commentator is verschrikkelijk irritant. Hij verwelkomt je voor de match met een van zijn drie zinnen en tijdens de wedstrijd zegt hij enkel de namen van de spelers. Geen enthousiaste “Great shot”, “Wonderful goal” of “Totti should retire from football and get a job as a professional actor” uitspraken dus. Het publiek zal ook nooit supportersliederen beginnen scanderen en zelfs na een doelpunt zijn de toeschouwers niet overdreven uitzinnig.

Al bij al is World Tour Soccer toch een mooie zoethouder tot FIFA 06 en PES 5 in de winkelrekken liggen. De gameplay is makkelijk op te pikken, waardoor vooral beginners er heel wat plezier aan kunnen beleven. Enkel op technisch gebied laat het (grote) steken vallen. Bekijk het als een David Beckham die eruitziet als Shrek en even slecht klinkt als Janet Jackson…

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: World Tour Soccer
geplaatst in: PSP, Reviews, Sony Entertainment
tags: , ,


Leave a Reply