gaming sinds 1997

Worms: Open Warfare 2

Als we het immer betrouwbare Wikipedia mogen geloven, dan is de Worms-serie al aan zijn 12e deel toe. Na enkele mislukte driedimensionale omzwervingen grijpen de zwaar bewapende wormen, net als in Open Warfare 1, terug naar good old 2D gameplay. En dat is maar goed ook.

Ze hebben me ooit bijna een jaar gekost, die knotsgekke wormpjes met hun schelle stemmetjes. Als Leuvense student verleidde de oude Worms Pc-klassieker me namelijk al te vaak tot een potje ludieke oorlogsvoering. Lekker elkaar bestoken met een heilige handgranaat of een superschaap was toch echt veel leuker dan blokken voor die onvermijdelijke tweede zit.

Nu zal iedere student wel kunnen beamen dat werkelijk alles beter, toffer en interessanter is dan zuchtend wegkwijnen achter een dikke stapel leerstof. In de examenperiode is kijken naar de vissen in je vijver zelfs een aangename en schijnbaar zinvolle bezigheid. Maar ondertussen ben ik ‘lid’ van de arbeidsmarkt en moet ik toegeven dat ik die dekselse Worms nog steeds erg kan waarderen en Open Warfare 2 in het bijzonder.

Voor die enkeling die nog nooit aan de slag ging met één van de games leg ik even het spelprincipe uit. Worms is een turn-based strategiespel waarbij je met een team van maximaal vier wormen de tegenstander probeert uit te schakelen. Dit kan je doen door de vijandelijke wormen te verdrinken of door ze af te slachten met een even bruut als origineel wapenarsenaal. De luchtaanval, firepunch en het superschaap zijn weer van de partij, aangevuld met enkele nieuwe aanvallen zoals de boemerang of de buffalo of lies. De wapens hebben specifieke en uiteenlopende kenmerken en een verstandig gebruik ervan bepaalt voor een groot deel de uitkomst van een veldslag.

Dit alles speelt zich af in de zo herkenbare en vernietigbare omgevingen. Het ziet er allemaal redelijk verzorgd uit en ook op auditief vlak is het zeker vermakelijk. Een speciale vermelding is weggelegd voor de geslaagde geluidseffecten en grappige stemmetjes van de oorlogszuchtige hoofdrolspelers. Zo kan je kiezen uit maar liefst 16 verschillende talen (gaande van Duits en Nederlands “Dag mooie wereld” tot Stiff Upper Lip “For king and country”) om de vele strijdkreten van de wormen extra kracht bij te zetten. Zelfs wanneer je de DS even dicht- of openklapt houden de krengen hun mond niet dicht. Je krijgt steevast één van de vele one-liners te horen zoals het ‘metalen’ “System shut down” of het opgewekte “There you go buddy”. Kijk, daar word ik nu blij van!

Het probleem is dat ik daar een tiental jaar geleden ook al blij van werd. Toen hadden de roze rotzakjes ook al van die gekke, meertalige stemmetjes en was de gameplay eigenlijk krak hetzelfde. Er is in vergelijking met toen bitter weinig veranderd en je kan haast zeggen dat de serie een stap terug zet. Toch wil ik het graag houden op een stap in de goede richting.

Open Warfare 2 grijpt terug naar de oude 2D-formule waarmee de serie zo verslavend populair werd en dat is goed uitgedraaid. Open Warfare betrachtte reeds hetzelfde maar de game was onafgewerkt, minder compleet en liet heel wat steken vallen .Ditmaal laat het Nederlandse Two Tribes (in opdracht van Team 17) wel zien hoe het moet, gewoon Worms zoals Worms hoort te zijn: oersimpel maar tegelijk oerdegelijk.

Maar is er dan helemaal niets nieuw onder de zon? Toch wel, zo kan je naast de gebruikelijke Campaign ook kiezen voor Laboratory of Puzzle. Bij Puzzle moet je kratjes verzamelen, de uitgang vinden of de vijand proberen te verschalken. Nadenken is hierbij belangrijker dan firepower. Laboratory bevat dan weer vooral mini-games die gebruik maken van de unieke snufjes van de DS. Teken bvb. met je stylus een uitweg voor je worm of blaas hem via de ingebouwde microfoon richting vrijheid. Dat laatste kon me niet bekoren maar de puzzle mode is wel de moeite waard.

Tel daarbij enkele toffe customizing mogelijkheden, zoals een uitgebreide landschap editor, en je begrijpt dat dit spel eindelijk nog eens een waardig nieuw deel is in de Worms-serie. En dat komt vooral tot uiting in de multiplayer.

Waar de singleplayer je makkelijk enkele uurtjes bezig houdt, is het toch vooral de multiplayer die een tijdlang boeiend blijft. Met 1 cartridge kan je al draadloos aan de slag en ditmaal kan je ook online je skills testen tegen virtuele veldheren uit alle windstreken. Hierbij kan je kiezen uit drie spelmodes: race, forts en de traditionele death match. Bij race probeer je met een touw of jetpack zo snel mogelijk de uitgang te bereiken terwijl je bij forts elkaar bestookt vanop uit elkaar liggende bastions. Death match blijft wel het leukst en het is in dit onderdeel dat de verslavende gameplay het best tot zijn recht komt. Alles werkt naar behoren en het is echt dikke lol om vanuit je zetel je tegenstander de genadeklap toe te dienen. De ietwat lange laadtijden en soms onlogische beginposities van je wormen moet je er dan maar bijnemen.

Verwacht geen tonnen vernieuwing van deze nieuwe telg uit de Wormsfamilie. Het spel is eigenlijk nog steeds hetzelfde als jaren geleden en dat kan ik in dit geval alleen maar toejuichen. Dit is Worms waar ik verliefd op werd en eigenlijk nog steeds van hou. Open Warfare 2 is dan ook een amusant totaalpakket dat garant staat voor uren spelplezier voor jong en oud.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Worms: Open Warfare 2
geplaatst in: DS, Reviews, THQ
tags: , ,


Leave a Reply