gaming sinds 1997

WRC: Rally Evolved

Prepare for the unexpected.
Battle your way to victory as rock falls, floods, fire and debris punish those that cannot cope with the physical demands of extreme rally racing.

Dat kon je lezen op het hoesje van WRC: Rally Evolved. Ik denk dan meteen aan een simpel arcadespelletje waar je vallende stenen moet ontwijken en coole crashes kunt maken. Niets is minder waar, WRC Rally Evolved is even realistisch als zijn voorgangers. Een beetje vreemd, want de verpakking doet echt vermoeden dat we hier met een soort Mario Kart te maken hebben. Ik kan me dan ook levendig inbeelden dat kleine jongens van 10 jaar danig hebben zitten vloeken tijdens het spelen van dit spel. Want hoe gaat dat ook; je ziet een spel met brandende auto’s en koopt het spel met de intentie om eens lekker loos te gaan met dat spel. Dan kom je thuis en blijkt dat je net een superrealistische autosim hebt gekocht. Nou ja, superrealistisch is natuurlijk overdreven, maar arcade is het allerminst.

Rijden op een ongelijk parcours met een rallywagen geeft uiteraard een heel apart gevoel. Je rijdt hier niet op een glad wegdek met een mooi karretje. Dit zijn pas echte monsters en het vergt heel wat inspanning om ze op de baan te houden. Ik schrok me dan ook helemaal ondersteboven toen bleek dat ik met mijn wagen zonder enige moeite het parcours uitreed. Ik kon bijna een pint gaan pakken in het café om de hoek. Zo is er niet veel aan, dus ging ik op zoek in het optiemenu. Daar bleek dat alle weghulp aangeschakeld was, zodat je praktisch op automatische piloot reed. Denkt Evolution Studios dan misschien dat ik een aap met een hoed ben? Denken die kerels dan echt dat ik zo slecht kan gamen? Het zal wel een geste geweest zijn voor de honderden tienjarigen die onbewust een realistisch spel hebben gekocht, terwijl ze eigenlijk op zoek waren naar een nieuwe Mario Kart.

Alle soorten hulp inschakelen is voor regelrechte mietjes, dus die had ik al snel tot het minimum herleid. Toen bleek dat mijn auto een hoopje schroot was bij de finish, was ik werkelijk gelukkig. Het vergt moeite om de finish op een aanvaardbare manier te bereiken en zo hoort het ook. Na enkele testritjes kreeg ik het echter onder de knie en bleek dat de besturing niet eens zo moeilijk is. De meer ervaren racer zal al snel weten hoe je zo’n wagen nu eigenlijk de bocht instuurt zonder de keuken van een nietsvermoedende huismoeder te vernielen.

De grootste vernieuwing is wel dat je moet opletten voor onverwachte gebeurtenissen tijdens een race. Zo kunnen er stenen of boomstammen uit de lucht vallen, kan je plots bevangen raken door rook of water en kun je best uitwijken voor tegenstanders met autopech. Zo wereldschokkend is die vernieuwing echter helemaal niet, zodat je vooral gaat letten op het gebrek aan echte vernieuwingen. De wagens sturen na een tijdje inderdaad ontzettend lekker en je hebt echt het gevoel dat je deel uitmaakt van het gebeuren, maar dat was twee jaar geleden eigenlijk ook al het geval. Het probleem van gemakzuchtige sequels stelt zich al een tijdje en ik zie het alleen maar erger worden.

Gamers die nog nooit de voorgangers van gemakzuchtige sequels hebben gespeeld kopen gegarandeerd een topspel. Maar hoe zit het dan met mensen die alle delen van voor naar achteren hebben uitgespeeld? Beseffen ze dan niet dat ze alles opnieuw beleven met hier en daar een toegevoegde scène? Tegenwoordig lijken de casual gamers het nog niet echt te snappen, maar ooit zullen ook zij het licht zien. Het is dan ook nog maar een kwestie van tijd voordat het grote publiek zich tegen deze sequels zal keren.

WRC Rally Evolved heeft dus ook deze keer alles in huis om nieuwe gamers (let wel, nieuwe gamers) aan te trekken. De graphics zijn oogstrelend, het geluid is telkens weer verbazend en er zijn genoeg mogelijkheden. Deze keer kun je bijvoorbeeld ook tegen verschillende wagens racen, wat een welkome afwisseling is. Later bleek echter dat ik me vooral aangetrokken voelde tot de gekende races tegen de tijd. Er valt genoeg te unlocken, zodat je wel verplicht bent om alle kampioenschappen tot een goed einde te brengen, en dat in verschillende moeilijkheidsgraden. In de makkelijkste graad is er overigens niet veel aan, dat kunnen kleine broertjes van 10 jaar ook nog wel.

Dan zijn er alleen nog maar een paar kleine minpuntjes. Zo vind ik de crashes weinig spectaculair. Na een fatale crash lijkt het wel alsof je auto als een veertje door de lucht tolt. Ook tijdens een sprong had ik de indruk dat ik gewoon veel te lang in de lucht rondvloog. Na zo’n crash zie je ook niet altijd hoe zwaar je auto wel beschadigd is. Het schademodel is dan ook niet zo speciaal. Naast de overigens geslaagde toevoegingen van je partner kiest Evolution Studios dit jaar voor een stukje papier dat je de volgende bocht wijst. Dit stukje papier belemmert meer dan eens de weg, waardoor je een bocht vaak verkeerd inschat. Het was voor mij ook niet nodig; een rallycoureur heeft toch ook helemaal geen stukje papier op zijn ruit plakken? Het zijn echter kleine minpunten die je na het spelen al vergeten bent.

WRC Rally Evolved biedt alles wat een rallyfan nodig heeft: mooie graphics, een quasi perfecte besturing en een goed geluid. Het ontbreekt de mannen van Evolution Studios echter aan voldoende vernieuwing. Ik pik het niet langer dat er elk jaar maar weer een nieuwe versie van een bestaand spel uitkomt. Nieuwkomers doen zeker geen slechte aankoop met WRC: Rally Evolved, maar echte fans hebben het nu waarschijnlijk wel allemaal gezien. Zij kunnen het spel best eventjes huren. Als ze dan nog blijkt dat ze er nog eens 60 euro aan willen uitgeven, hebben ze naar mijn mening geld te veel.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: WRC: Rally Evolved
geplaatst in: PS2, Reviews, Sony Entertainment
tags: , ,


Leave a Reply