gaming sinds 1997

X-Men Origins: Wolverine

Hoe je het draait of keert, slechts één filmgame heeft de verwachtingen kunnen waarmaken en dat was The Chronicles of Riddick. Het probleem bij filmgames ligt bij de verdomde deadlines die eisen dat de game dezelfde releasedatum moet hebben als de film. De game bevat hierdoor een heleboel bugs, kent geen stabiele framerate en zou een volledige opknapbeurt kunnen gebruiken. Maar geen paniek, X-Men Origins: Wolverine neemt alle vooroordelen weg en verpulvert deze met sprekend gemak. Meer nog, Wolverine goes +18, and we like!

Gelijktijdig met de film verscheen deze game die zich meer verdiept in het verhaal dan zijn Hollywoordvariant deed op het grote scherm. Het verhaal draait uiteraard om badass Wolverine, en behandelt de periode voordat hij lid werd van mutantenorganisatie X-Men. De game bestaat uit twee “tijdzones” die elkaar geregeld afwisselen via flashbacks. Het ene verhaal situeert zich drie jaar terug, waarin Logan bezig is met een missie in de jungles van Afrika terwijl het tweede deel zich voornamelijk afspeelt na zijn Adamantium proces.

Wolverine is met zijn vlijmscherpe klauwen en zijn licht ontvlambaar karakter een natural born killer en is daarmee natuurlijk het ideale personage voor een hack&slash game. Met een razend tempo verscheur je vijand na vijand en voer je spectaculaire combo’s uit met enkele simpele toetscombinaties. De beelden die je te zien krijgt bij het doden van je vijanden zijn zeer gewelddadig en erg bevredigend.

Lichaamsdelen worden zonder pardon in tweeën gespleten, ledematen worden gebruikt als knuppel en rotorbladen van een helikopter zijn verbazingwekkend geschikt om hoofd van lichaam te scheiden. Dit allemaal wordt dan nog eens goed in beeld gebracht met gepaste bloedfonteintjes en een geweldige slow-motion voor een zo goed mogelijk zicht op al je woeste gedoe.

Vijanden leveren je experience points op die ingeruild kunnen worden voor nieuwe combo’s, krachtigere aanvallen, meer health of meer rage. Rage heb je nodig om een van de vier skills; Claw Spin, Claw Drill, Claw Cyclone of Berserker te activeren. Je kan Rage best vergelijken met de mana in RPG’s. Het upgrade/level systeem is best diepgaand en goed uitgewerkt en zorgt naast het vechten voor een leuke afleiding en mogelijkheid om je personage aan te passen aan jouw geprefereerde speelstijl.

Naast XP kun je doorheen de game mutagens vinden die gebruikt worden om Wolverine’s skills, power, health, en meer te manipuleren. In totaal zul je drie mutagens kunnen koppelen die ook weer naargelang je speelstijl goed van pas zullen komen.

Tot zover niets meer of minder dan een doordeweekse hack&slash, maar wat X-men Wolverine: Origins anders maakt is Wolverine’s Lunge attack. Met deze aanval voert Wolverine een enorme tijgersprong uit en doorboort hij de vijand met zijn uitgestoken klauwen. Dit is niet alleen erg handig om vijanden die jou van op afstand aan het beschieten zijn snel te bereiken, maar je zult deze aanval ook geregeld nodig hebben om bepaalde plekken te bereiken die anders niet te overbruggen waren. Naast de Lunge attack beschikt Logan ook over een zesde zintuig genaamd Feral Senses waardoor objecten van belang of vijanden geaccentueerd worden.

Wolverine zal in het spel niet alleen maar vechten want af en toe moet je een leuke puzzel oplossen vooraleer je verder kunt. De puzzels gaan van het verschuiven van rotsblokken zodat de gewenste deur zich opent tot het afleggen van een traject in een bepaalde tijd. Het hele puzzelgedoe past naar mijn mening niet echt bij Wolverine en haalt het goede tempo van de game drastisch naar beneden. Daarnaast zit het platform gedeelte ook niet optimaal in elkaar en zorgt je zoveelste val voor de nodige frustratie.

De game ziet er relatief goed uit op enkele glitches en bugs na. De personages en Wolverine zelf zien er erg gedetailleerd uit en de omgevingen variëren snel van jungle en laboratorium tot besneeuwde bergen en dorre woestijnen. Ook Wolverine’s regeneratie mogelijkheden zijn mooi in beeld gebracht; zo zie je zijn schotwonden na een tijdje langzaam dichtschroeien. Daarnaast zie je tijdens de game een stuk of vier CGI–cutscenes die werkelijk subliem zijn. De soundtrack is zeer toepasselijk en de voice-overs zijn helemaal niet slecht.

X-Men Origins: Wolverine is op alle vlakken de naam filmgame niet waard en dat is een compliment natuurlijk. De game zit boordevol met actie, ziet er grafisch goed uit en is gewoon plezant om te spelen. In afwachting van hack&slash-koning God Of War 3 is Wolverine een uitstekend tussendoortje!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: X-Men Origins: Wolverine
geplaatst in: Activision, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply