gaming sinds 1997

Yakuza 3

Games als Pokemon, Final Fantasy en Dragon Quest verkopen als warme hondjes in het land van de rijzende zon. De Yakuza-reeks heeft doorheen de jaren een goede reputatie opgebouwd in het verre oosten, waardoor Yakuza 3 vlot verkocht werd en de pre-orders van Yakuza 4 zich in een sneltempo opstapelen. Toch zullen wij nog een hele poos moeten wachten op deeltje 4, want SEGA heeft nu pas, een jaar na de Japanse release, Yakuza 3 in het Westen uit gebracht. 東京からのご挨拶 (te vertalen met Google translate).

Mensen die niet bekend zijn met het verhaal van Yakuza hoeven zich geen zorgen te maken, want aan het begin van de game krijg je de mogelijkheid om het hele verhaal nog eens de revue te laten passeren. Zet je alvast comfortabel, want het verhaal neemt gemakkelijk een uurtje in beslag.

Wederom draait alles rond Kiryu Kazuma, een man die een verleden als Yakuza – Japanse maffiosi – heeft en zelfs ooit de vierde voorzitter is geweest van een van de machtigste clans. In deel drie heeft de man in kwestie zijn misdaadleventje de rug toegekeerd en besloten zijn goed hart te volgen door het openen en uitbaten van een weeshuis. Op een dag, tijdens het verversen van de pampers, komt zijn verleden aan de deur kloppen met wat lastig nieuws. Kazuma´s opvolger in de clan werd dood aangetroffen en verschillende instanties proberen zijn weeshuis te slopen voor de bouw van een aantal lucratieve projecten. Veel keuze heeft deze ex-Yakuza niet en voor hij het weet bevindt hij zich terug middenin zijn oude criminele wereld.

Het verhaal wordt sfeervol gepresenteerd aan de hand van heel wat tussenfilmpjes, die ondanks dat ze al meer dan een jaar oud zijn er best goed uitzien. De game bevat geen Engelse stemmen, en je moet het dus doen met de Japanse acteurs, wat de sfeer alleen maar ten goede komt. Jammer genoeg wordt de kwaliteit van de tussenfilmpjes niet gehaald tijdens het spel zelf en hoor je tijdens de dialogen niet veel meer dan een door XTC gedrogeerde typemachine. De Japanse stemmen worden ingeruild door blokken tekst zoals in de jaren ´90 bij Final Fantasy VII.

Yakuza 3 is verrassend genoeg ook een beat-em-up game in hart en nieren. Dialogen maken constant plaats voor vuisten, met de wet der sterksten als richtlijn. In het begin maak je enkel gebruik van zachte en harde klappen, maar naarmate je vordert in de game zal een variatie van klappen, vastgrijpen, blocken en ontwijken je doorheen de gevechten helpen. Indien lichaamsdelen je tekortkomen kan je verschillende voorwerpen oprapen en als wapen gebruiken. Denk hierbij aan fietsen, manden, tafels, vlaggenstokken, banken… zowat alles dus dat vast te grijpen valt!

Je kan het ook altijd slim spelen door wapens op voorhand te kopen bij de verschillende handelaars. Zwaarden, stokken, baseball bats, tazers, kettingen, nunchuks en ander lekkers helpen je bij de meest mannelijke vorm van communiceren. Alle wapens zijn tevens up te graden door middel van kennis en geld, maar vergeet deze nooit te herstellen na veelvuldig gebruik, want met een halve nunchuk valt er niet veel schade uit te delen.

Naarmate je vijanden ombrengt, zal je “heat meter” vollopen. Eens je meter vol is, krijg je toegang tot veel krachtigere aanvallen, waaronder enkele brutale finishers. Het is verstandig deze optie enkel te gebruiken bij de moeilijkere confrontaties en niet zomaar op een ordinair straatboefje.

Door het grote succes van Grand Theft Auto zijn open-world games helemaal in en proberen veel developers games te maken rond dit centrale aspect. Ook Yakuza 3 heeft enkele kenmerken van het genre overgenomen. Zo kun je vrij rondlopen in Okinawa en Tokio, op zoek naar kruidenierszaken, hamburgertenten, gokpaleizen, karaoke-bars en de belangrijkste van allemaal: striptease tenten.

Indien je geen zin hebt om de verhaallijn te volgen, kan je altijd wat zij-opdrachten uitvoeren die bij het afwerken ervan geld en ervaring opbrengen. Verder gooit Yakuza 3 nog ontzettend veel kleine verwezenlijkingen op je af. Zo kan je 259 eetzaken testen, nieuwe moves vrijspelen door te bloggen, mini-games spelen (waaronder darts en vissen), op date gaan en noem maar op. In totaal zijn er maar liefst 619 activiteiten die je op je conto kan schrijven. Vervelen zal je je in elk geval niet!

Toch stoorde ik me aan enkele zaken in de game. De onzichtbare muren zijn heel opvallend en haast overal te “vinden”. Zo geraak je verschillende straten, deuren en huizen niet in terwijl dat bij andere wel kan en is het soms moeilijk om over een bloempotje te springen. Grafisch ziet de game er ook niet schitterend uit, maar desondanks wist het de sfeer van de metropool goed over te brengen. De Japanse dialogen waren een leuke verrassing voor mij, maar het is een zonde dat deze enkel tijdens de tussenfilmpjes te beluisteren vallen.

Met de port van Yakuza 3 wil SEGA de Westerse fans van de serie bedanken voor hun trouw aan de reeks. Helaas heeft de game nog steeds te kampen met dezelfde problemen als zijn één jaar oude Japanse voorganger. SEGA had dus best wat meer tijd gestoken in het verdelgen van deze kleine bugs. Gelukkig doet Yakuza ook zeer veel goed! De game weet de Oosterse cultuur tot leven te brengen, bevat naast de verhaallijn nog een dikke honderd sidequests en minigames en kent een robuust gevechtsmechanisme. Yakuza 3 is de beste in zijn genre, ook al is hij misschien de enige daarin…

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Yakuza 3
geplaatst in: PS3, Reviews, Sega
tags: , ,


Leave a Reply