gaming sinds 1997

You’re Next

yourenextHet gebeurt raar of zelden dat je een originele horrorfilm ziet tegenwoordig, en wanneer er dan toch eens iets voorbij komt dat anders is dan de doorsnee slasher kan je ervan op aan gaan dat het concept bijna onmiddellijk gekopieerd wordt. Zo had je Blair Witch Project dat met handycams werkte, en daarna Paranormal Activity waarin gewerkt werd met beveiligingscamera’s. Althans, dat is wat we moeten geloven. Het is dan ook des te meer verfrissend wanneer je nog eens een deftig uitgewerkte film ziet die het traditioneler aanpakt. Zoals “You’re Next”.

De setup van de film lijkt zo standaard als je maar kan bedenken: dysfunctioneel gezin gaat erop uit om het weekend door te brengen in hun buitenhuis dat ver van de rest van de bewoonde wereld (de buurman even niet inbegrepen) ligt. Zodra iedereen aanwezig is komen er een aantal slechteriken te voorschijn en het slachtfestijn kan beginnen!

We hebben gezegd dat You’re Next deftig uitgewerkt is, dus ZO simpel als hierboven uitgelegd is het natuurlijk niet. Een van de vriendinnen van de zonen heeft immers een geschiedenis waardoor ze een geduchte tegenstandster is van de indringers, en zonder de plot uit te doeken te doen willen we nog even vermelden dat er ook nog wel wat wendingen zijn die de film enkele sprankeltjes originaliteit bezorgen waardoor hij toch wel met gemak boven de middelmaat uitsteekt.

Bekende figuren zal je niet terugvinden in de cast, maar regisseur Adam Wingard slaagt erin om een constant gevoel van onbehagen te creëren dat perfect bij dit soort film werkt, en de cast mag dan wel onbekend zijn en hier en daar wat overacteren: we vergeven de kleine foutjes met plezier aangezien ze met verve goedgemaakt worden door de schitterende opbouw van de individuele scènes die de haren op je armen omhoog moeten doen brengen en je hart sneller doen slaan. You’re Next slaagt daardoor perfect in zijn opzet en we kunnen deze dan ook zonder probleem aanraden aan iedere fan van oldskool horrorfilms zonder paranormale activiteit.

You’re Next dateert van 2011 maar is pas in 2013 in de Europese bioscopen beland en nu dus ook op Blu-ray en DVD uitgebracht. Waarom het zo lang heeft moeten duren hebben we het raden naar want dit is zonder twijfel een pareltje dat je als horrorfan zeker niet mag laten liggen. Elke zoveel jaren is er een horrorfilm die erin slaagt om je te verrassen, en voor 2013 geven we die titel met plezier aan You’re Next.

You’re Next is een low budget horror thriller en het lijkt wel alsof Dutch Filmworks dat genre eer aan wil doen door met middelmatige beeldkwaliteit het “low budget”-gevoel nog wat aan te scherpen. De film speelt vooral binnenshuis en gezien het type van huis krijgen we heel veel donkere bruintinten te verwerken, maar waarom daardoor zowat alles een bruinige tint krijgt vragen we ons wel af. Op een enkele kelderscène na (waarin vooral zwart, blauw, wit en donkerrood primeren) krijgt alles een bruine schijn, inclusief de huidstexturen. Ook het detail is niet echt op het niveau van wat we tegenwoordig gewend zijn, en dat we daarnaast ook nog wat motion blur voorbij zien komen helpt al helemaal niet. Neen, You’re Next is zeker geen Blu-ray om je TV mee te demonstreren.

Horrorfilms hebben nood aan een goede geluidstrack om een creepy atmosfeer te creëren en gelukkig stelt You’re Next daar niet in teleur. De muziek schept een spanning die om te snijden is, en de verscheidene kanalen worden regelmatig aangesproken om je constant het idee te geven dat er elk moment iemand ergens vanachter op kan duiken. Directionaliteit, actieve ambiance en kristalheldere dialogen zorgen ervoor dat de spanning ten top gedreven wordt.

Extra’s zijn niet aanwezig op deze release.

box-yourenext

Onze Score:
8.0

geplaatst in: BLU, Dutch Filmworks, Reviews
tags:


Leave a Reply