gaming sinds 1997

Youth without Youth

1938. Professor Dominic Matei is aan het einde van zijn leven en wil zelfmoord plegen. Hij heeft de liefde van zijn leven verloren en is er nooit in geslaagd zijn levenwerk, een boek over het ontstaan van de taal, af te werken. Het leven heeft echter iets anders in petto voor hem want wanneer hij uit een bank komt wordt hij door de bliksem geraakt. Wonder boven wonder overleeft hij en na een lange revalidatie blijkt het dat hij raar genoeg jonger aan het worden is. Onder begeleiding van zijn dokter, Professor Stanciulescu, begint hij ook te merken dat hij speciale gaves heeft maar met de tweede wereldoorlog voor de deur moet hij vooral proberen uit de handen te blijven van de nazi’s die allerlei experimenten met hem willen doen.
Jaren later ontmoet hij een vrouw die er exact hetzelfde uitziet als zijn geliefde Laura maar wanneer zij eveneens door de bliksem getroffen wordt zal hij een keuze moeten maken tussen zijn levenswerk en de liefde van zijn leven…

Francis Ford Coppola heeft fantastische films gemaakt zoals The Godfather en Apocalypse Now maar Youth without Youth valt spijtig genoeg niet in die categorie. Daarvoor is het tempo te traag, de verhaallijn te vergezocht en de toon te dramatisch. Het verhaal gaat regelmatig met een slakkegang vooruit om plots een sprong te maken vooruit zonder dat we een echte overgang te zien krijgen en dit zorgt ervoor dat het wel lijkt alsof je telkens naar een ander verhaal aan het kijken bent.

Youth without Youth is niet per se een slechte film maar Coppola zwemt teveel in emoties en gebruikt de vele mogelijkheden die er zijn met de achtergrond van bovennatuurlijke gaven en het Nazi tijdperk niet. Het is constant over de keuze die het hoofdpersonage moet maken en dit zorgt niet voor een onderhoudende ervaring.

Youth without Youth zou waarschijnlijk nooit door iemand opgemerkt zijn als Coppola de regie niet op zich had genomen maar in dit geval is zelfs dat geen referentie

Onze Score:
4.0

geplaatst in: A-Film, DVD, Reviews
tags:


Leave a Reply