gaming sinds 1997

Achtung Panzer: Kharkov 1943

Strategiespellen hebben slechts een klein aandeel op de gamemarkt. Je moet als ontwikkelaar ook inventief zijn om jouw spel interessanter te maken dan het andere in dit genre, wat met de toppers die ons reeds gepasseerd zijn misschien niet zo makkelijk is. Toch waagt een kleinere ontwikkelaar als Snowball ook zijn kans in het genre. Wat ze hiervan gebakken hebben lees je in ons verslag.

We situeren ons in 1943. Je krijgt de leiding over de Duitsers of de USSR, afhankelijk van de missie die je speelt. Het doel in dit spel is erg simpel. Je moet met jouw eenheden zoveel mogelijk locaties innemen en een “staakt het vuren” verklaren op het juiste moment. Ons deed het eigenlijk een beetje denken aan het iets oudere ‘Blitzkrieg’.

De bedoeling is dus simpel, maar het duurde wel even voor we doorhadden wat er aan de hand was. Over een uitgebreide tutorial beschikt Achtung Panzer namelijk niet. Zelf uitzoeken dan maar, iets wat toch niet meer van deze tijd is.

Wanneer je je eerste missie aanvat zal je onmiddellijk de saaie uitleg opvallen. De briefings tijdens de campagne worden namelijk niet ondersteund met geluid of andere vormen van franjes, en je zal dus het tekstje moeten aflezen van je scherm en je overzichtskaart moeten raadplegen. Op dit stukje speelveld kan je aantekeningen maken voor je eenheden, waardoor verplaatsingen erg snel kunnen worden uitgevoerd. Als een bepaalde zet je in contact brengt met minder goed gezinde tegenstanders, zit het ertegen.

Wanneer je in aanraking komt met de vijand mag je namelijk het gevecht afhandelen in 3D. Hier begint dus eigenlijk het interessante werk! Het soort eenheden dat je voorgeschoteld krijgt bepaalt voor een groot deel de moeilijkheidsgraad. Als je je plan moet trekken met enkel een paar groepjes soldaten zal je tactisch anders te werk moeten gaan dan wanneer enkele sterke pantservoertuigen je rangen vervoegen.

Naast tanks en een aantal troepen kan je ook nog beschikken over enkele extra’s. Soms kan een eenheid bijvoorbeeld hulp vanuit de lucht inroepen. Echt effectief blijken die hulpmiddelen echter niet, vooral omdat de AI niet altijd even slim uit de hoek komt, en je dus relatief vaak aan het micro-managen moet slaan.

De HUD is wel weer een pluspunt. Deze is vrij overzichtelijk gemaakt en je hoeft niet in tabbladen te knoeien om te weten wat er aan de hand is. Alles wordt dus continue weergegeven zodat je snel beslissingen kan nemen en je kan makkelijk via de menu’s bepalen welke eenheden geselecteerd worden en de handelingen ervan bepalen. Je kan er tevens ook voor kiezen om de speeltijd wat te versnellen. Gelukkig maar, want de verplaatsing van voertuigen over de toch vrij uitgebreide maps kan echt tergend traag gaan. Nog maar eens het bewijs dat het hier echt gaat om een tactisch spel voor mensen met wat meer geduld dan pakweg nodig is voor Red Alert 3.

Op grafisch vlak kunnen we Achtung Panzer niet echt bewieroken. De omgevingen zijn vrij kaal, wat misschien nog toepasselijk kan genoemd worden voor het landschap, maar dan nog komt alles wat povertjes over. Wat ons ook is opgevallen, is dat tanks wel omheiningen en bomen plat kunnen walsen, maar huizen worden bijvoorbeeld niet beïnvloed door kanonschoten. De middelmatige graphics worden nog enigszins gered door wat leuke lichteffecten en geluiden die de sfeer rijker maken.

Wat hebben we nu eigenlijk reeds gezegd? Trage gameplay, middelmatige graphics, enkel noodzakelijk geluid, soms zwakke AI… Klinkt vrij negatief, maar als je echt een strategieliefhebber bent, kan je het misschien wel eens oppikken uit de budgetbak. Voor de fans van het genre valt er nog net genoeg plezier te halen!

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Achtung Panzer: Kharkov 1943
geplaatst in: Paradox Interactive, PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply