gaming sinds 1997

Agatha Christie: Murder on the Orient Express

Agatha Christie staat bekend om haar misdaadromans. Haar verhalen bieden blijkbaar ook stof voor games, maar of die even goed zijn als de boeken valt nog te bezien.

Je speelt als Antoinette Marceau, een nieuw personage, uitgedacht voor deze game. Antoinette werkt voor Mr. Bouc en vertegenwoordigt hem op de trein (Bouc is dus zelf niet aanwezig op de trein, in tegenstelling tot het boek). Haar taak is ervoor te zorgen dat Hercule Poirot het naar zijn zin heeft. Wanneer die laatste gewond raakt, is het aan Antoinette om het onderzoek op de moord in de Orient Express over te nemen.

De verhaallijn in het spel blijft trouw aan het boek, met hier en daar een paar kleine aanpassingen, zoals een aantal scènes buiten in de sneeuw, na de moord. Ook is er een extra verhaallijn toegevoegd, maar die komt amper naar voor tijdens het spelen. Alleen op het einde wordt dat extra stukje duidelijk, maar het is te melodramatisch en past er niet bij. Het komt te sterk over als een stukje dat er maar pro forma aangeplakt is.

Het hele spel draait uiteraard om het verzamelen van aanwijzingen. Helaas vervalt het al te vaak in hetzelfde stramien: het eindeloos ondervragen van de andere personages bijvoorbeeld. Echte puzzels komen te weinig voor. De opdrachten die je krijgt zijn van de saaie soort, zoals vingerafdrukken en paspoorten van alle personages verzamelen. Heel af en toe zijn er gelukkig nog omgevingspuzzels en ook daar zijn er weer een aantal dingen die niet in het boek voorkomen.

De game bevat heel subtiel twee moeilijkheidsgraden. Op een bepaald moment vraagt Poirot je immers of je er een soort wedstrijd van wilt maken of tevreden bent met Poirot gewoon te helpen. Kies je voor het laatste, dan krijg je extra tips bij het oplossen van de raadsels en kan je bovendien altijd hulp vragen aan Poirot. Kies je voor het eerste, dan ga je een uitdaging aan. Je krijgt geen tips en hulp vragen betekent een punt extra voor Poirot. De uitdaging winnen of verliezen blijkt echter geen bepaalde uitwerking te hebben. Beschouw het dus maar als een strijd om de eer.

Zoals gebruikelijk in adventuregames, kan je als je in gesprek bent kiezen uit een aantal zinnen. Welke zin je kiest heeft echter zelden een verschillend effect, want elke zin moet toch aan de beurt komen. Er komen jammer genoeg ook occasionele crashes voor, waardoor je je spel vanaf het laatste bewaarpunt. Het spel wordt op geen enkel moment automatisch gesaved, overigens.

De graphics zijn eerder klassiek voor deze tijd en de personages bewegen en handelen vaak onnatuurlijk. De muziek is schaars, wat wel jammer is. Op de momenten dat er toch wat te horen valt, fungeert de muziek zeer goed als sfeerschepper. Het stemmenwerk is meestal ook goed, met uitzondering van de momenten dat het allemaal wat te eentonig wordt. David Suchet, die al voor Poirot speelde op het televisiescherm, leent ook hier zijn stem aan de Belgische detective; een leuk extraatje.

We hebben dus hetzelfde probleem voor als altijd met icentietitels: wat werkt voor het ene medium, werkt niet per se voor het andere medium. Met andere woorden: hoe fantastisch het boek ‘Murder on the Orient Express’ ook is, de game is dat zeker niet.

Onze Score:
4.0
gerelateerd spel: Agatha Christie: Murder on the Orient Express
geplaatst in: Dreamcatcher, PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply