gaming sinds 1997

Age of Empires: The Age of Kings

Op pc kennen we al eeuwen de Age of Empires-reeks, een serie van RTS-games die vooral een tijdje geleden hoge ogen wist te gooien. Nu komt verrassend genoeg de DS aan de beurt voor zijn eigen aflevering, maar gelukkig hebben de makers gekozen voor een originele aanpak en een volledig herdesign van het spel.

De gameplay doet immers meer denken aan Advance Wars dan aan een klassieke RTS, iets wat wij na heel wat uren spelen enkel kunnen bejubelen. Je krijgt een strategisch turn-based spel voorgeschoteld, doorspekt met interessante verhaallijnen die onder andere de geschiedenis en avonturen vertellen van Genghis Khan, Richard Leeuwenhart en Jeanne d’Arc.

De campagnes bestaat meestal uit slechts een handvol missies, maar die zitten stuk voor stuk tjokvol opties, extra objectieven en uitdagende tegenstanders en staan garant voor lange en voldoening gevende speelsessies, die goed zijn voor minstens 20 uur plezier. Je kan onder andere kiezen voor de Franken, de Mongolen, Saracenen, Britten en Japanners, die elk hun eigen unieke units hebben en je krijgt ook de mogelijkheid om uitzonderlijke eenheden in te huren, zoals indrukwekkende olifanten.

De gameplay gebeurt zoals gezegd beurtelings, en er wordt een mooie mengeling gemaakt van RTS- en meer klassieke turn-based elementen. Alles wordt erg overzichtelijk weergegeven, je kan gebouwen optrekken en onderzoek verrichten naar betere eenheden, je moet de nodige resources verzamelen en je kan natuurlijk het nodige wapengekletter laten losbarsten. De makers zijn er overigens in geslaagd om alles relatief simpel te houden zodat je niet al te vaak moet klikken, schuiven of aanduiden om al die zaken draaiende te houden.

De gevechten zelf zijn mooi uitgewerkt, met een gebalanceerde verzameling aan troepen voor zowel knokpartijen op korte en lange afstand en het nodige materiaal voor het belegeren van gebouwen. Aan variatie is er geen gebrek en ook op tactisch vlak heeft de game de nodige verfijning, omdat je niet enkel de gevechten moet afhandelen, maar ook op meer strategisch vlak keuzes moet maken tussen het investeren in onderzoek (wat je betere eenheden oplevert en je laat evolueren naar een volgende ‘Age’) of in meer eenheden of gebouwen.

Diezelfde goed uitgewerkte gameplay zorgt er ook voor dat de multiplayercomponent best genietbaar is. Je kan met zijn vieren tegelijk spelen, elk met zijn eigen kopie, ofwel door het doorgeven van de handheld (goedkoop en gezellig!). Wie geen vrienden bij de hand heeft kan de A.I. het werk laten doen en die is over het algemeen goed genoeg om je bezig te houden. Bovendien kan je de moeilijkheidsgraad en de speelstijl zelf instellen en zijn er meer dan genoeg mappen beschikbaar.

Grafisch is het spel meer dan genietbaar, met veel afwisseling en knap artwork. Wie dus bang is dat men daarop heeft bespaard mag stoppen met vrezen, want ook op auditief vlak is er de nodige inhoud, met een aangename soundtrack en meer dan voldoende kwalitatieve geluidseffecten. Het enige minpunt aan de presentatie is het feit dat het kleine schermpje soms te veel units moet afbeelden, waardoor het soms moeilijk wordt om de correcte eenheden aan te klikken en te besturen. Daarmee hangt ook samen dat mensen die op zoek zijn naar snelle gameplay hier aan het verkeerde adres zijn. Niet alleen moet je geduld oefenen in het besturen, maar ook moet de DS al zijn rekenkracht aanspreken om de meest bevolkte gevechten te berekenen en op je scherm te toveren.

Uiteindelijk kunnen we weinig aanmerken op Age of Empires: The Age of Kings. De game speelt erg lekker, de presentatie is af en de cartridge is goed gevuld met heel wat missies en multiplayerplezier. Een stevige A.I., leuke campagnes en meeslepende gevechten ronden alles mooi af. Wie op zoek is naar een strategiegame vol kwaliteit weet bij deze wat gekocht.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Age of Empires 2: The Age of Kings
geplaatst in: DS, Reviews, THQ
tags: , ,


Leave a Reply