gaming sinds 1997

Alan Wake

Alan Wake is een spel van uitersten. Net zoals er constant wordt gespeeld met licht om de duisternis en diens donkere krachten weg te drijven, krijgen gamers een horroravontuur te verwerken waarvan sommige onderdelen vastgeroest zitten in een donker verleden terwijl andere delen een lichtbaken vormen voor meer creatieve ontwikkelaars.

Eén van die lichtpunten zijn de prachtige omgevingen die herinneren aan de originele visie van een openwereldgame. Uitgestrekte wouden, knap uitgewerkte dorpjes en houthakkerfabrieken en huizen waarvan het interieur helemaal geloofwaardig tot leven wordt gebracht dragen bij tot de griezelige en realistische sfeer van de game. En dat laatste is samen met het verhaal de reden waarom je dit spel toch in huis moet halen.

Het verhaal mag dan weinig origineel zijn en vol van horrorclichés zitten; het houdt je wel vast tot het einde en geeft zijn geheimen maar met mondjesmaat prijs zodat je vaak op het puntje van je stoel zit. De typische personages mogen dan wel erg typisch zijn, ze werden goed uitgewerkt en vervullen hun rol met verve. Ook met de stemmen zit het goed, al vonden we Alan zelf eigenlijk een beetje een eikel bij momenten en is de lipsynchronisatie erbarmelijk slecht en mochten de animaties en de regie iets minder stijf…

Jammer dat de makers het ook nodig vonden om de vertelstijl bij momenten zijn subtiliteit te doen verliezen. Het lijkt alsof ze ervan uitgingen dat we nog nooit een film of thriller hebben gelezen – of gewoon dom zijn – want de clichés, inside jokes en referenties worden op een oogrollende manier verduidelijkt door de vertelstem. Die misser wordt echter wel ruimschoots goedgemaakt door onverwachte gebeurtenissen, spannende scènes waarin prachtig wordt gespeeld met licht en enkele oprechte schrikmomenten waarbij de haren op je armen rechtop zullen gaan staan.

Over de gameplay zelf zijn we enthousiast maar niet even opgewonden. Versta ons niet verkeerd: de basics werken allemaal perfect maar er vallen weinig vernieuwende elementen te ontdekken. Het vechten bestaat uit een combinatie van schijnen met je zaklamp om bezeten tegenstanders van de duisternis te ontdoen en ze van je af te houden, waarna je bliksemsnel moet knallen met één van je wapens.

Je vindt ook nu en dan lichtpijlen en andere lichtbronnen (denk aan schijnwerpers) dewelke de gameplay van de nodige en welkome injectie adrenaline en afwisseling voorzien, samen met enkele zogenaamde ‘set pieces’ die je een paar van de coolste momenten van het gamejaar zullen bezorgen. Knap hoe op die momenten wordt gespeeld met je verwachtingen!

Dit alles zorgt voor erg spannende confrontaties – je bent immers niet erg beweeglijk en batterijen en kogels zijn gelimiteerd – en je zal meer dan eens vloekend achteruit strompelen terwijl je wanhopig de vaak afschrikwekkende vijanden van je af probeert te houden. Het doet denken aan Resident Evil met alle frustraties van dien bij momenten. Ook het feit dat je gesponsorde batterijen vindt op alle mogelijke plaatsen in het woud trekken je een beetje uit de sfeer. Tenslotte zijn er ook een handvol passages waarin je een voertuig moet besturen, maar die vallen al bij al tegen.

Alan Wake is dus een horror game geworden dat misschien niet die absolute klassieker is waar we op hoopten, maar wel een game dat vol verrassingen zit, een unieke sfeer kent en met het meeslepende verhaal perfect de spanning weet op te bouwen en je de stuipen op het lijf jaagt. De gameplay zit solide in elkaar en alhoewel deze al bij al weinig vernieuwt, werken de makers heel goed de elementen uit en zullen ze je meer dan eens op het verkeerde been zetten. Een filmische ervaring dus zoals je er in de cinema elke zomer ziet passeren: knap uitgewerkt, entertainend plezier dat net genoeg vernieuwt en verrast om het ritje meer dan waard te maken. Als men hierop kan verder bouwen voor Alan Wake 2, dan staat ons nog heel wat te wachten!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Alan Wake
geplaatst in: Microsoft, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply