gaming sinds 1997

Amped 2

Met de kerstdagen in aantocht en de toenemende kans op sneeuw kan een mens niet anders dan verlangen naar hoge witte bergtoppen, een plankje onder de voeten en vooral veel adrenaline. Zou Amped 2 onze sneeuwlust kunnen bekoren?

Geen enkele sportreeks kan eraan ontsnappen en waarom zouden ze willen? Het is tenslotte een teken van succes als je je game een vervolg kan geven. Het geeft ontwikkelaars tevens de kans de fouten uit de vorige versie weg te werken en nieuwe ideëen te implementeren. Amped: Freestyle Snowboarding was al een aardige snowboardgame, maar een paar minpuntjes maakten het toch niet DE snowboardgame. De graphics waren dik in orde, de soundtrack al helemaal, maar de gameplay, waar het tenslotte om draait, zoog behoorlijk. Het probleem zat hem vooral in het flipsysteem, je kon pas je flip of spin (lees: salto’tje of flinke pirouette) uitvoeren als je echt van de grond was, wat er vaak voor zorgde dat je helemaal scheef een ramp afsprong. Je kan het ook positief bekijken natuurlijk, de moeilijkheidsgraad ligt op deze manier lekker hoog en het spel was behoorlijk uitdagend. Maar in mijn geval resulteren spellen met zo’n hoge moeilijkheidsgraad (die vooral te wijten is aan ongebalanceerde gameplay) vaker in een scheldtirade dan in een lofzang.

De übervraag was voor mij dus duidelijk. Hebben de makers hun lesje geleerd of blijven ze koppig bij hun eerste standpunt? Waarschijnlijk was het merendeel van de gamers het eens over het feit dat de gameplay gewoon lekker uitdagend was en niet gewoon slecht. Met andere woorden, die makers zijn lekker koppig geweest. Het vergt nog steeds heel wat oefening en vooral geduld om lekker van een rampje af te springen en een leuke trick te landen. Goed nieuws is wel de toevoeging van het nieuwe fenomeen “Snowskate”. Hier zit je niet meer met die overdreven dikke sneeuwschoenen vastgeklemd op je bord maar kan je lekker naar alle behoeven je pootjes van het plankje verheffen. Kickflips in de sneeuw dus, erg leuk en op die manier een Tony Hawk On Snow and Ice. Ook het manual systeem van Tony Hawk is enigszins overgenomen. Het is mogelijk tricks aan elkaar te linken door met je rechterstick op en neer te bewegen en zo balans proberen te houden om dan weer te grinden of te springen. Als de gameplay nu ietsje beter uitgebalanceerd was, zou dit manualsysteem ook wat vlotter uit je polsen moeten rollen. Maar goed, bekijk het nogmaals als uitdagend in plaats van slecht. Want begrijp me niet verkeerd, het spel is even goed boeiend.

De hoofdzaak in Amped 2 komt erop neer dat jij als amateur sneeuwboardertje je een weg moet banen door verschillende bergen en opdrachten om dan als kers op de taart gekroond te worden tot professioneel sneeuwbordertje. Die lijdensweg is lang, heel lang en met de hoge moeilijkheidsgraad zou hij voor sommige niet-zo-die-hard gamers wel eens eeuwig kunnen duren. Tijdens je loopbaan is er wel genoeg afwisseling om alles fris (het is winter, wat dacht je anders?) te houden. Op iedere berg liggen verschillende opdrachten verspreid, gaande van het omduwen van sneeuwmannen tot het uitvoeren van bepaalde tricks. Er zijn twee highscores die je moet trachten te verbreken, ten eerste de gebruikelijke highscore en ten tweede de foto highscore. Over heel de berg bevinden zich hier en daar fotografen die foto’s van je tricks nemen. Het is dus jouw taak om bij deze fototrekkers zo moeilijk mogelijke tricks te doen zodat je ook de foto highscore kan behalen.

Een ander onderdeel zijn de fotoshoots en sponsor runs. Bij de fotoshoots bevinden zich ringen op de baan, jij moet ervoor zorgen genoeg punten te scoren terwijl je door al deze ringen passeert. Dit zijn de momenten dat de “restart” functie akelig veel gebruikt wordt. Ook de sponsor runs zijn niet van de poes! Sponsors zijn erg kieskeurig en ze willen enkel één bepaald soort tricks zien, zo heb je één muggezifter die enkel grabs wil zien. Waag het niet een grind te doen of zijn duimpje wijst onherroepelijk naar beneden. Weet je hem te overtuigen van je kunnen, dan staan je leuke gadgets te wachten, gaande van een sponsorfilmpje tot gratis toegang tot de luxe suite in één of ander Tiroler hotel (lees: je hebt er geen fluit aan maar ‘t is wel grappig hé?). Al bij al heb je je handen vol aan al de verschillende wedstrijden, sponsor runs en fotoshoots en zoals al eerder vermeld zal het voor sommige zelfs een eeuwige ervaring zijn, daar het niet bepaald simpel is.

Weet je nog de console oorlog een tijdje geleden? Drie systemen streden om de eerste plaats en eerlijk gezegd is me niet helemaal duidelijk wie als winnaar uit de bus is gekomen, maar één ding is zeker, Xbox is het krachtigste en we hebben de games om het te bewijzen. Helaas is Amped 2 geen goed bewijsmateriaal. Het ziet er wel OK uit en het is die OK die me zorgen maakt. De sneeuw had gerust een bumpmapje kunnen krijgen en de bomen mochten ook best wat minder pixelachtig in de sneeuw staan. Toch zijn er ook leuke effectjes, zo is de kleding van je personage erg gedetailleerd en zijn de lensflares (lees: zon in de camera) oogverblindend. Nog even iets meer over die kleding, want ook daar is geen gebrek aan. Alle grote merken komen aan bod en jij kan zelf bepalen welke broek je het liefst draagt. Voordat je avontuur begint, moet je dan ook eerst je eigen ventje brouwen. In het begin is hij echt een nietsnut die nauwelijks op een bord kan staan, maar gaandeweg kan je hem verbeteren tot de echte prof die je altijd had willen zijn.

Over de soundtrack hoef ik weinig te vertellen, die zit gewoon dik in orde. Veel songs uit alle denkbare genres en als je dan nog niet je gading kan vinden, bestaat er nog altijd zoiets als je eigen soundtrack in het spel hé. Geen klagen op dit gebied dus.

Zoals je nu wel kan concluderen ben ik niet echt te spreken over Amped 2. Bewust heb ik nergens de vergelijking gemaakt met SSX 3. Die laatste bevindt zich dan ook meer in het arcadegebied dan Amped 2, die op zijn beurt weer meer tegen de simulatie aanleunt. Als je dan toch de concurrentiestrijd wilt aangaan moet ik zeggen dat SSX 3 op alle vlakken Amped 2 overtreft, zowel grafisch (lees: SSX 3 is ontwikkeld voor PS2, de minst krachtige van de drie) als gameplaygewijs.

Mensen die enkel in het bezit zijn van een Xbox hebben wel een reden om Amped 2 in huis te halen en niet SSX3, namelijk Xbox Live. Amped 2 ondersteunt het helemaal en maakt ook gebruik van Xbox’s trots, het XSN Sports netwerk. Je kan het tegen acht spelers tegelijk opnemen en daar heeft Amped 2 een kleine voorsprong ten opzichte van SSX 3, waar je enkel één-tegen-één kan gaan. Het is ook deze online optie die de score enigszins de hoogte injaagt, God weet wat ik anders voor een voetbaluitslag aan deze titel had gegeven.

Natuurlijk is Amped 2 geen slecht spel, maar gewoon een teleurstellende titel, omdat je constant met het gevoel zit van “dit kan beter”. Toch zal Amped 2 goed scoren, daar twijfel ik geen seconde aan. Gamers die het eerste deel helemaal suf hebben gespeeld, zullen zeker tevreden zijn met Microsofts laatste snowboarder.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Amped 2
geplaatst in: Microsoft, Reviews, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply