gaming sinds 1997

Amped 3

Amped 3 is de opvolger van Amped 2 of wat had je gedacht? Het vorige game kon me maar matig boeien en ik verwachtte dan ook niet echt veel reviewplezier. Betere graphics (het is tenslotte voor de Xbox 360), wat meer online opties en wat coolere menu’s: dat was zowat waar ik me aan verwachtte. Dat het een verrassing werd kan ik je nu al verklappen, maar of het spel me deze keer wel aan het scherm kon kluisteren zal je moeten lezen in de review.

De structuur van het spel is klassiek in deze moderne tijden. Je hebt een hoofdverhaal dat je kan afwerken op je eigen tempo, terwijl je ondertussen allerlei zijspelletjes, opdrachten en minigames kan spelen. De verhaallijn is best genietbaar en eigenlijk uitstekend, in acht genomen dat Amped 3 een sportsgame is. In PES of FIFA zal je dit niet snel tegenkomen! Samen met je nogal stereotypische snowboardvriendjes (het meisje, de stoere, de rare etcetera) zal je een avontuur beleven dat begint wanneer al je geld wordt gestolen en je gescheiden wordt van je groepje maten.

Wat vooral opvalt is de ongelooflijk gevarieerde, kleurrijke en simpelweg knotsgekke manier van vertellen. Je krijgt verwijzingen naar Final Fantasy, bizarre tussenfilmpjes die je enkel maar zin geven in het volgende, absoluut hilarische en absurde situaties met ninja’s, mayonaise en een boys band en ga zo maar door. Je zal je dus op geen enkel moment vervelen en bovendien is de grafische stijl erg vernieuwend voor een videospel. Beeld je hierbij gerust old skool pixelanimaties in, FMV zoals in Command & Conquer, stripverhalen en filmpjes uit de archieven van wijlen de BRT.

Een minder goedhartig persoon dan ik zou het ook kunnen veroordelen als iets waarbij een onhippe pa wanhopig cool tracht te wezen en dus overdrijft, maar laten we het er maar op houden dat 2KGames erg goed heeft gekeken naar wat momenteel in is qua grafisch design en animatie. Bovendien kan je je personage (inclusief snowboard) helemaal maken en kleden zoals jij wil, met onnoemelijk veel opties. Klasse en als ik mag: helemaal in lijn met die, voor mij een beetje onbegrijpelijke, ‘snowboarden is toch zo cool’-hype!

De graphics die je echter het meest zal zien zijn natuurlijk die die je meemaakt op je snowboard terwijl je één van de zes gebieden afwerkt. Het is prachtig dat je erg ver kan kijken, dat de omgevingen heel erg groot en uitgebreid zijn en dat ze propvol leven zitten zoals andere wintersporters die hun eigen ding doen. De framerate blijft over het algemeen goed behouden, de animaties zijn dik in orde, maar ook niet zo fantastisch, en ook de textures zijn scherp. Jammer genoeg was dat voor mij allesbehalve voldoende om die nextgen-feel te geven aan dit game. Er is weinig op aan te merken, maar opscheppen met je Xbox 360 zal je met dit spel niet doen. Gelukkig vergeet je het meeste al snel dankzij de visuele charmes van het geheel, zoals ik hierboven al aangaf.

Het geluid vergeten we ook niet, maar hierover is toch wel minder te vertellen. De erg gevarieerde soundtrack is dik in orde, de voice-acting en de geluidseffecten zijn minder opvallend, maar doen hun ding voldoende goed zodat ze je nooit uit de sfeer halen.

De gameplay zelf dan, deze keer na de graphics, maar dat heeft dan ook een reden. Het snowboarden mag je eigenlijk al onmiddellijk reduceren tot het uitvoeren van tricks want veel meer zal je niet moeten doen. Daar is natuurlijk in principe niks mis mee. Timing is hier cruciaal, zoals bijvoorbeeld op het moment waarop je springt, en spinnen doe je met je linkerstick. Die kan je best subtiel beroeren want dat levert weer extra coole moves op. Ook de buttons kan je gebruiken om zogenaamde ‘grabs’ te doen. Uiteindelijk zijn de controls mits wat oefening en geduld best toegankelijk, maar het geheel voelde me wat te weinig strak aan, alsof de makers echt niet wilden dat je per ongeluk van je ramp schoot bijvoorbeeld.

De wereld van Amped 3 bestaat uit verschillende bergen waarop je van bij de start een heleboel challenges terugvindt. Je hebt verschillende handige manieren om ze te bereiken en de opdrachten zelf zijn afwisselend genoeg om nooit het déjà-vu gevoel op te roepen. Je kan slalommen, show geven, icoontjes verzamelen binnen een bepaalde tijd, sleeën, enzovoort. Heel jammer is dat Xbox Live ondersteuning zo goed als afwezig is, wat toch betekende dat mijn verwachtingen op dat gebieden niet ingelost werden. De online leaderboards konden daar weinig aan veranderen.

De opbouw van de review gaf het al weg: het spel ziet er visueel erg aantrekkelijk uit, maar jammer genoeg is de motor achter dit alles nogal mager uitgevallen. De gameplay is toegankelijk, maar soms te gemakkelijk; de opdrachten zijn gevarieerd aan de oppervlakte, maar identiek eronder (trucjes uitvoeren) en het gebrek aan een stevige online of multiplayercomponent doet zich echt voelen in tijden van PGR3. Het ziet er immens veel cooler uit dan pakweg FIFA 06, maar uiteindelijk blijft het een spel als een ander. Net als snowboarden zelf, of niet?

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Amped 3
geplaatst in: 2K Games, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply