gaming sinds 1997

Astonishia Story

Astonishia Story voor de PSP is een remake van een pc-game dat dateert uit 1994. Vernieuwende gameplay verwachten is dan ook iets dat je beter niet doet bij dit game. Jammer genoeg moet je je ook niet te veel verwachten aan andere memorabele features. Zelfs het verhaal uit de titel is niet meer dan een gemiddeld RPG-vertelsel dat het spel nooit boven de grijze middelmaat doet uitstijgen.

Jij bent Lloyd en je eerste opdracht bestaat eruit om een konvooi met een bijzondere staf veilig doorheen de wildernis te loodsen. Natuurlijk slaag je daar niet in en wordt het object gestolen na een te voorspellen hinderlaag. Even voorspelbaar is dat je ernaar op zoek mag, dat je onderweg veel avonturen zal beleven, een vijftiental uur in totaal, en dat je uiteindelijk de wereld zal redden.

Die weg naar het einde van het spel zal overigens erg lineair verlopen. Dat hoeft niet altijd nadelig te zijn, als er maar voldoende andere zaken zijn om je tijdens die rechte lijn te entertainen zoals veel afwisseling in de gameplay, een interessant verhaal of boeiende personages. Dat alles is echter afwezig zodat noch de Oblivion-liefhebbers, noch de fans van verhaalgebaseerde RPG’s aan hun trekken komen met deze PSP-titel.

Het gevechtssysteem, overigens vol van old-skool random ontmoetingen die je niet kan vermijden en dus telkens moet afwerken, is volledig turn-based en gebeurt op een raster. Bewegen wordt afgewisseld met acties (magie, items gebruiken, aanvallen of wegrennen), iets dat best een tijdje kan aanslepen in elk gevecht. Een snelle manier om automatisch de, vaak onspectaculaire, ontmoetingen af te werken is er jammer genoeg niet. Leuk is het feit dat je party kan bestaan uit heel wat personages en dat je kan kiezen uit heel wat mogelijkheden. Minder modern is dat het levelen automatisch gaat zodat je niet kan kiezen welke skills je bij welke hoofdrolspeler ontwikkelt.

Over het algemeen valt het knokken echter best mee en kunnen strategieliefhebbers er heel wat plezier uithalen. Het is dan ook jammer dat de belangrijke gevechten meestal uitlopen in een anticlimax en dat de omgevingen waarin je je job doet eerder ongeïnspireerd overkomen. Wel gecharmeerd werden we door de graphics die volledig in 2D zijn, maar erg kleurrijk, schattig en nostalgisch aandoen. Even klassiek is het geluid, dat iets minder goed de tand des tijds heeft doorstaan, maar toch perfect zijn werk blijft doen.

Astonishia Story is een geslaagde, maar al bij al middelmatige RPG geworden die weinig episch overkomt. De levensduur is niet lang, maar meer uren zal je meer dan waarschijnlijk toch niet willen doorbrengen in de wereld van Lloyd. Hoewel de game grafisch vrij geslaagd is voor wie gecharmeerd kan worden door old-skool tekenwerk en bovendien gezegend is met een strategisch genietbaar gevechtssysteem, blijft het een spel dat je zal vergeten zodra je het terug in de verpakking stopt. Enkel voor RPG-fans die op zoek zijn naar meer voedsel voor hun PSP.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Astonishia Story
geplaatst in: PSP, Reviews, Ubisoft
tags: ,


Leave a Reply