gaming sinds 1997

ATV Offroad Fury 4

De ATV-reeks behoorde nooit echt tot de toppers, maar Sony vond het toch opportuun om er een vierde deel aan te breien. Ik vraag me hardop af hoe het ooit zover is kunnen komen, terwijl ik het spel in mijn stoffige PS2 steek. Plots kom ik tot de conclusie dat er vast genoeg mensen zijn met een ongezonde appetijt voor quads en andere luidruchtige motoren. En dus blijft Sony aanmodderen met ATV zonder zelf goed te weten hoe ze het juist moeten aanpakken. Nog een woordspeling om het af te leren: de makers van het spel heten Climax Group, maar uiteindelijk blijf je achter met een anticlimax.

Climax Group houdt van vernieuwingen en gaat dan ook mee met zijn tijd. De snuggere kerels wisten al langer dat een verhaallijn niet kon ontbreken in een echt racespel. Een verhaallijn betekent immers ook meer emotie, zodat je echt gaat meeleven met het personage achter het stuur. Om het spel voor iedereen even toegankelijk te maken ziet het personage eruit als een geestelijk gehandicapte met een lui oog en ritmische stoornissen. Het is werkelijk zeer ontroerend om te zien hoe deze jongen wedstrijden wint ondanks zijn nadelige situatie.

Als Climax Group wil dat we meeleven met het personage kunnen ze misschien eerst eens personages bouwen die ook op mensen lijken. Het lijkt potverdorie alsof de personages zombies worden tijdens de tussenfilmpjes. Ze hebben niet eens pupillen en dat lijkt me toch onontbeerlijk als motorrijder. Ook het verhaal zelf mist alles wat een verhaal nodig heeft. Zo wordt het nooit duidelijk waarom de personages opeens in Afrika of Azië opduiken terwijl ze drie minuten geleden nog kleinschalige amateurraces afwerkten in Australië. Heeft er eigenlijk ooit iemand gevraagd om een verhaal in een racespel? Kappen daar mee, heren developers!

Laten we maar snel overgaan naar waar het echt om draait in een racespel: het racen zelf. Je kan kiezen uit vier verschillende voertuigen met elk hun eigen kwaliteiten en nadelen. De motor is natuurlijk wendbaar, maar ook zeer onvoorspelbaar en misschien iets te licht. Ik vond de besturing van ATV 4 sowieso iets te bruusk. Het is even wennen om een bocht in te gaan zonder achterstevoren terecht te komen, omdat je te hard en te abrupt handelt. Zelfs bij de trucks heb je nooit echt het gevoel dat je met kracht speelt. Dat de wagens er van nature uitzien als speelgoed helpt ook niet natuurlijk.

De quads voelden voor mij het beste aan, maar dat is een persoonlijke keuze. Jij vindt de motor, truck, of buggy misschien beter en dat is net het leuke aan dit soort spellen. Er is altijd wel een wagen naar jouw persoonlijke smaak en anders pas je hem gewoon aan in de garage. In het begin maakt dat waarschijnlijk niets uit, maar later kan je aan de slag met andere veringen (helpt om verder te geraken tijdens een jump), andere versnellingen, remmen en veel meer. Echt diep wordt het nooit -het blijft natuurlijk wel een arcadespel-, maar er zit dus ook een tuningaspect in ATV4 en dat komt vooral tijdens de latere levels goed van pas.

Het spel is vrij groot, met 70 verschillende tracks, 30 voertuigen en heel veel mogelijkheden. Toch blijft het ware potentieel van ATV 4 al te vaak verstopt achter de beperkingen. De normale races zijn in het begin misschien wel leuk, maar gaan na een tijdje wel vervelen. Gelukkig komt het spel net op tijd met de P2P mode (point to point), waar je in een min of meer open omgeving van punt A naar punt B moet rijden. Op geregelde tijdstippen kan je kiezen voor de gevaarlijke weg of de veilige optie. De gevaarlijke route is natuurlijk veel leuker en laat zien dat het spel veel meer in zijn mars had, namelijk veel gevaarlijke sprongen en waanzinnige snelheden, iets wat we te veel misten tijdens de andere modes.

De AI lijkt goed uitbedacht, maar laat je vooral niet bedotten, na een tijdje merk je dat het vrijwel onmogelijk is om de tegenstanders ver achter je te laten. Climax koos voor een systeem waar de andere racers altijd dichtbij blijven. Soms lijkt het dus alsof je kwaliteiten weinig verschil maken, al kan je ook zeggen dat je altijd geconcentreerd moet blijven. Het blijft een goedkope manier om spanning te creëren natuurlijk.

Al bij al is ATV 4 Offroad Fury een degelijke racer met enkele pijnlijke gebreken. Het verhaal spant natuurlijk de kroon, maar de wisselvallige AI en de verveling die soms toeslaat zijn ook serieuze missers. Het blijft natuurlijk leuk om met acht verschillende voertuigen zij aan zij te strijden. Jammer genoeg blijft het niet lang genoeg zo leuk als in het begin.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: ATV: Offroad Fury 4
geplaatst in: PS2, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply