gaming sinds 1997

Battalion Wars

Een Gamecube-versie maken van Advance Wars DS, de opdracht die Nintendo aan Kuju Entertainment gaf was zeker niet makkelijk. Advance Wars blonk vooral uit door zijn tactische multiplayer. Een blik op het doosje onthult onmiddellijk dat Battalion Wars net geen multiplayer mode bevat. Het eerste grote minpunt hebben we al meteen ontdekt!

Zodra je het spel start, merk je dat er duidelijk geprobeerd is de sfeer van Advance Wars te behouden. Oorlog voeren in een vrolijk jasje dus! De cartoonachtige stijl doet je allerminst denken aan bloed of ellende en de stemmen van de bevelhebbers (de ene met Amerikaans, de andere met Russisch accent) zijn niet echt angstaanjagend te noemen. Toch mag je je door deze look niet laten misleiden, je hebt heel wat tactisch inzicht nodig voor dit spel.

Het verhaal start met een rustige periode. De Western Frontier en het Toendraanse Rijk leven naast elkaar in een gespannen wapenstilstand. Om de troepen fit te houden, stelt Brigadier Betty een training voor. Zo leer jij alles wat je moet weten. Als plots een Toendraanse spion opduikt in jouw kamp, blijkt dat Tsar Gorgi wel iets anders in gedachten heeft. Opnieuw worden de Western Frontier en het Toendraanse Rijk vijanden die lijnrecht tegenover elkaar staan. Althans tot Kaiser Vlad van Xylvania met zijn vampierenleger (vraag me niet hoe ze daarop kwamen!) wraak wil nemen. Dan zijn beide kampen wel genoodzaakt de handen in elkaar te slaan.

Battalion Wars kan ingedeeld worden onder de noemer “real-time strategy action”. In elke missie krijg je een aantal troepen waarmee je de klus moet klaren. Aan variatie is er in elk geval geen gebrek: de infanterie bevat eenheden met aanvalsgeweren, machinegeweren, vlammenwerpers, bazooka’s, raketten en granaatwerpers. Bovendien zijn er zeven grondvoertuigen en vijf luchtvoertuigen. Halverwege het spel unlock je zelfs nog nieuwe eenheden! Het belangrijkste is natuurlijk te weten welke troepen het effectiefst zijn tegen welke vijandelijke eenheden en zo een goede strategie uit te dokteren. Het enige minpuntje is dat je alle troepen apart orders moet geven of allemaal te samen. Met andere woorden, als je de bazookaveteranen én de tanks erop uit wil sturen, dan kan je die niet één team laten vormen. Je moet dus voor elk apart een bevel geven (volgen, een gebied bewaken, zich verplaatsen of aanvallen). Soms kost dat net iets te veel tijd en moeite. In tegenstelling tot bij Advance Wars is de actie hier trouwens real-time. Bovendien ben je zelf een van de eenheden, zodat ook jij wat vijanden kan neerknallen.

In het heetst van de strijd kan het er nogal hectisch aan toe gaan: zelf zien wat je aan het doen bent, een strategie uitwerken, orders geven aan elk van de troepen… Gelukkig is het met de AI goed gesteld. Je mannen blijven niet achter obstakels steken, rapen health op als ze dat nodig hebben, enz. Uiteraard geldt dat niet alleen voor je eigen troepen, maar ook voor de vijanden. Bij een aanval zullen ze zich dan ook eerst focussen op je zwakste groep militairen. Wat maar goed is ook; een beetje uitdaging is altijd welkom!

In twintig missies kan je je helemaal uitleven. Het kan zijn dat je enkele van je manschappen moet bevrijden, maar soms moet je ook gewoon zelf achter het stuur van een tank, helikopter of ander vervoersmiddel kruipen. Zo zorgt het spel tussendoor voor een beetje afwisseling. Na elke missie krijg je een score afhankelijk van je snelheid, techniek en kracht. Wie een C haalt, moet dringend leren wat tactiek betekent. Een B kan ermee door en een A is top. Voor buitengewone moed en een strategische genialiteit ontvang je de S van Special. Is je algemene score goed genoeg, dan kan je in elk van de vier campagnes een bonusmissie vrijspelen. Dit motiveert je misschien om een minder geslaagde missie toch nog eens te herspelen.

Battalion Wars ziet er vrolijk uit, maar vergis je niet: dit spel is behoorlijk uitdagend. Het biedt je een perfecte mix van actie en strategie. Wie gewoon is strategische games op een pc te spelen, zal misschien enkele mogelijkheden missen, maar het besturingssysteem is zeker geslaagd. Jammer genoeg is het grootste pluspunt van Advance Wars het grootste minpunt van Battalion Wars: er is geen multiplayer mode!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Battalion Wars
geplaatst in: GC, Nintendo, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply