gaming sinds 1997

Battlefield 2: Enkele tips door veteraan b|0-0|n

Battlefield 2: Enkele gouden tips door veteraan b|0-0|n

Rookgranaten, squads, commanders, radars en artillerie. Nieuwe klassen, medailles, rankings en ribbons. Gamers die ooit al BF2 hebben gespeeld zullen nu reeds opgemerkt hebben dat dit slechts enkele van de vernieuwingen zijn in deze aflevering van de Battlefield-reeks. Ongetwijfeld, kijk maar even naar de verkoop van het spel, zijn deze toevoegingen geslaagd en maken ze van een fantastisch spel (Battlefield 1942) een nog meer gestroomlijnde ervaring. Voor het gemak vergeten we even de technische probleempjes natuurlijk, maar op welk slagveld loopt wel alles op rolletjes?

Om het leven van de doordeweekse zandhaas wat makkelijker en leuker te maken heb ik hieronder, uit puur filantropische overwegingen en geenszins ingegeven door uit de hand gelopen frustratie, een klein aantal tips, overigens in niet nader verklaarde volgorde, opgesomd. Volg deze nauwgezet en je teamgenoten zullen je dankbaar zijn en eren met gepast saluut. Wellicht kunnen we deze revolutionaire revelaties ook even doorspelen aan EA Games zodat ze een volledig aparte ribbon kunnen uitwerken die spelers belonen die erin slagen om al deze levensreddende activiteiten binnen 1 ronde te klaren. Maar let wel: wil je daarin slagen, dan zal je uit dat zeldzame hout der waarlijke oorlogsheld moeten gesneden zijn!

Tip 1: “Medics, red alles en iedereen en zie niet om!”

Medics zijn onmisbaar op het slagveld. Ze helpen gekwetste maten en reanimeren op het nippertje gevallen kameraden. Met grote overmoed van de orde waarbij de zegevierende stunts van Stefan Everts verbleken, rennen ze tussen kogelregens en inslaande tankshells naar de in het stof gebeten gevallenen. Inderdaad, menslievendheid en naastenliefde zijn jullie niet vreemd!

Meer nog, blijf vooral zo verder doen: wek terug tot leven net die mensen die sterven onder de kogels van een APC. Kijk niet naar het feit of die APC daar nog steeds op diezelfde plaats aan het vuren is! Dat biedt je immers een unieke kans om diezelfde persoon 3.4 seconde later… nogmaals tot zijn eigen vreugde te doen spawnen en zijn gepantserde moordenaar voor een derde keer in de ogen te kijken. Lachend en dankbaar om je hulp legt hij daarna rustig het loodje, net als jezelf, en kijkt hij voldaan naar de drie extra deaths op zijn stats-sheet.

Tip 2: “Een helicopter hoeft geen handleiding”

Helicopters zijn erg vernuftige en eenvoudig geconcipieerde machines. De eerste de beste nitwit kan immers zonder probleem de stuurknuppel identificeren en de rotors in beweging brengen. Dromend van door walkuren begeleide zegevluchten roept hij enkele minder begenadigde soldaten om in te stappen en de toekomstige overwinning met hem te delen. Nietsvermoedend en blij om zo een spontaan aangeboden transport springen deze al snel in het vliegend fort, om enkele seconden later van de grond te gaan.

Voor eventjes slechts, want een kersverse helicopterpiloot is immers niet snel tevreden en zijn kompanen simpelweg afzetten op een veilige plaats is hem te min. Nee, dan liever onmiddellijk na het opstijgen een stuntje doen en diagonaalgewijs met de rotorbladen het gras maaien. Het opvliegend stof en het knarsend metaal maskeren het gekrijs van je verpletterde vrienden zodat dit geen probleem hoeft te vormen. Waarlijk een leuk toestel, zo een heli!

Tip 3: “Een helicopter hoeft geen piloot”

Ben je een meer bescheiden piloot dan degene hierboven beschreven, dan kan je je natuurlijk beperken tot het overspannen der ene bepaalde afstand om aldaar je vrienden midden het strijdgewoel te laten plaatsnemen. Echter, waarom zou je die fluitende kogels zo dicht naderen en zo je kostbare toestel aan grote risico’s blootstellen? Beter is om (vanzelfsprekend onaangekondigd) de stuurpositie te verlaten en uit je cockpit te springen. Je trouwe parachute brengt je zacht neer.

Maar al te vaak zal je, zwevend in de lucht onder je nylon deken, toekijken hoe je maten verbouwereerd tot een hoopje ellende worden gereduceerd als de heli onbestuurbaar de grond inboort. Opgelucht haal je adem, wie wil immers met een dergelijk onbenullig zootje de vijand te lijf gaan? Schuldig hoef je je evenmin te voelen: ze moeten maar jouw geniale strategie snappen en gepast reageren.

Tip 4: “Een tankbestuurder heeft nu en dan nood aan een kleine aandachtstest”

Tankbestuurders hebben het gemakkelijk. Lekker veilig in hun gepantserde schil, niet bedreigd door enige infanterie (die anti-tank raketten ketsen immers af op dat metaal, nietwaar?), noch onder vuur genomen door allerlei luchtwaardig materiaal, hebben zij het meest slaapverwekkende en ontspannende taakje van iedereen. Daarom is het jouw expliciete en uiterst belangrijke taak als verantwoordelijke soldaat om deze softies wakker te houden. Tot nu toe kon ik hiervoor twee uitstekende en efficiënte tactieken uitdokteren.

De eerste is simpel. Zie je een tank nogal vreemd en weinig subtiel door de straten racen, verberg je dan snel achter een rots of kist. Is het nietsvermoedende gevaarte dicht genaderd en raast hij jouw richting uit, spring dan als de bliksem tevoorschijn, recht voor de piepende rupsbanden. Is de bestuurder bij de pinken, dan zal hij ongetwijfeld op tijd kunnen remmen. Zo een tank is immers makkelijk tot stilstand te brengen en bovendien belemmert het vele pantser geenszins het zicht op de zijkanten van het voertuig.

Is de bestuurder echter aan het slapen dan krijgt hij als gevolg van zijn onkunde een teamkill aan de broek. Respawn snel, straf hem uiteraard voor de TK (hij moet immers opletten!) en loop naar hem toe. Ongetwijfeld zie je hem dankbaar glimlachen, de duim in de hoogte gestoken, vol waardering voor het feit dat jij hem op de tippen van zijn tenen houdt. Alweer een goede daad verricht en een warm gevoel vanbinnen zal je deel zijn!

De tweede mogelijkheid is wellicht minder spectaculair maar minstens even geinig. Sommige van die tankbestuurders slagen er niet in om alle objecten te ontwijken en lopen daardoor schade op. Laf als ze zijn willen ze die natuurlijk zo snel mogelijk herstellen, maar hierdoor stellen ze zichzelf bloot aan het vijandelijke geweervuur. Om hen daarop te wijzen is er een makkelijke oplossing: spurt snel naar de tank (waarom denk je dat die sprinttoets bestaat?), spring in de cabine en druk het gaspedaal tegen het metaal. Met de moersleutel in de hand en nahoestend in het door jou achtergelaten stof zal de verbaasde engineer lachend knikken. In je achteruitkijkspiegel zie je hem nog net de volgende zin lippen: “Jep, ik heb mijn lesje wel geleerd, ha ha! Dankjewel hiervoor.”

Tip 5: “Artillerie is uitstekend om 1 bepaalde soldaat onder vuur te nemen”

Stel, je bent commander waardoor je beschikt over een erg krachtig wapen, genaamd artillerie. Dit staaltje van moderne oorlogsvoering is zonder twijfel zo precies dat er met weinige voorzichtigheid kan mee worden omgesprongen. Je doelstelling mag dan ook nooit zijn om er mee een groep vijanden onder vuur te nemen, nee, dat zou te gemakkelijk zijn en oneerlijk ten opzichte van de minder gefortuneerde tegenpartij. Het beste is dat je met je scherpe oog een bepaalde ingesloten vijand identificeert, die op dat moment een grote bedreiging vormt voor de hem naderende groep teamgenoten van je. Help ze een handje en schakel deze manspersoon uit!

Immers, je vrienden krijgen een overduidelijk zichtbaar icoontje op hun mini-map waardoor ze ruim voldoende op voorhand gewaarschuwd worden voor de inkomende granaten. Zijn ze echter niet oplettend genoeg (inderdaad, waarschijnlijk tankbestuurders waarvan de tank net preventief gestolen werd door een medestrijder) en daardoor kwaad, straf hen dan gepast: een welgemikte resupply-kist op hun ondankbare hoofd of een mobiele radar positioneren boven een rustig stukje zee zal hen een oververdiend lesje leren.

Tip 6: “De granaat, de mini-map en de vlag”

De granaat, de mini-map en de vlag zijn drie objecten die wel voor elkaar lijken gemaakt te zijn. Daarom deze simpele en doeltreffende tactiek: wil je een vijandelijk vlag veroveren, doe dan het volgende. Eerst en vooral kijk je vooral NIET op de mini-map. De reden hiervoor is dat dit kleurige en beweeglijke object een overdaad aan informatie meegeeft. Elke goed opgeleide soldaat weet dat dit je aandacht afleidt van het echt werk: het innemen van de vlag.

De tweede stap is het roepen van je vrienden om zich naar de vlag te begeven. De beste manier hiervoor is om squadleader te zijn zodat ze je blindelings vertrouwen en zich geen vragen stellen bij je bevel. De derde stap is iets moeilijker omdat het een goede timing vereist. Calculeer in de traagste snelheid die je maten nodig hebben om de vlag te bereiken, tel daar ongeveer tien seconden bij en start dan het werpen der granaat om de omgeving van het doel in kwestie, de vlag, van vijanden te vrijwaren. Dat je eventjes nodig hebt om de pin te vinden en uit te trekken is een detail want je bewijst je team een hele dienst, of niet soms?

Het enige gevaar is dat er soms uitslovers in je squad zitten die, waarschijnlijk bevreesd van vijandelijk vuur, het op een sprinten zetten om zo snel mogelijk met bevende handen de flagpost te gaan omhelzen. Deze angsthazen worden door je granaat echter vakkundig de wereld uitgeholpen. Een onvermeende plus want niks is slechter voor de moraal dan een rotte appel met klamme handjes in de mand!

Beste soldaten, tot hier dit kleine aantal eenvoudige maar erg doeltreffende tips om de overwinning binnen te halen in Battlefield 2. Ik zou zeggen, aarzel niet en zet deze kostbare kennis onmiddellijk om in de praktijk. Kies daarvoor idealiter de ranked servers omdat die vol zitten van ervaren en ambitieuze spelers die jouw kunnen pas echt kunnen appreciëren. Veel succes en See You on the Battlefield!

Yours truly,

Lance Corporal b|0-0|n.

gerelateerd spel: Battlefield 2
geplaatst in: Electronic Arts, Specials
tags: ,


Leave a Reply