gaming sinds 1997

Battlestar Galactica: Blood & Chrome

bsgbloodchromeDe reboot van Battlestar Galactica in 2003, en de daaropvolgende serie van 2004 tot 2009, was een absolute hit. Zowel de critici als de kijkers konden het sci-fi epos rond de overlevenden van de Cylon aanval op de 12 koloniën en hun reis naar de verloren gewaande 13e kolonie (Aarde) zeer smaken en het was dan ook te bedenken dat er een vervolg gemaakt zou worden. Deze kwam in de vorm van de spin-off Caprica welke een prequel op de originele serie zou worden en de opkomst en bewustwording van de Cylons in beeld bracht. Het verhaal ging echter veel te traag vooruit (en Battlestar Galactica was op zich al niet snel van tempo) en de kijkers verloren al heel snel hun interesse. Gevolg: Caprica kon er naar 1 seizoen mee ophouden, ook al zat er meer dan genoeg potentieel in om ook hier een succesvolle serie van te maken. TV films niet meegeteld was dat het laatste dat we van Battlestar Galactica op DVD of BLU gezien hebben, maar nu hebben we dus Blood & Chrome.

Hierin volgen we een jonge William Adama die net afgestudeerd is als piloot en op de Galactica neergepoot wordt om zijn eerste missie aan te gaan. Echter, ondanks dat hij een van de beste (zoniet dé beste) piloten van zijn klas was krijgt hij geen Viper onder zijn kont maar moet hij het doen met een Raptor. Het wordt nog erger als hij zijn order te horen krijgt: Dr. Beka Kelly op een routinemissie nemen die ver van alle gevaar verwijderd is. Zoals je kan bedenken is Adama hier allesbehalve gelukkig mee, een sentiment dat niet gedeeld wordt door zijn co-piloot Coker die niets liever heeft dan zo snel mogelijk levend afzwaaien om een luilekkerleventje te kunnen gaan leiden en alle Cylon-miserie achter zich te laten.

Adama krijgt zijn wens voor actie echter ingewilligd want wat een routine-missie leek te gaan worden blijkt al snel een heel andere wending te krijgen wanneer blijkt dat Dr. Kelly heel andere plannen heeft dan initieel verwacht…

Blood & Chrome was initieel opgezet als een serie van online webisodes, en Syfy Channels wist blijkbaar niet goed wat ermee aan te vangen. Eerst waren er dus enkele webisodes, toen werd er groen licht gegeven om er een pilot van te maken voor een mogelijke nieuwe serie, en uiteindelijk heeft men dan toch teruggegrepen naar het webisode-formaat. Op moment van schrijven heeft Syfy dan ook geen plannen om van Blood & Chrome een complete serie te maken en moeten we het doen met deze “unrated” direct-to-dvd filmversie van de webisodes.

Is dat spijtig? Ja en nee. Op zich is het idee voor een serie rond een jonge Bill Adama wel leuk gevonden maar zoals Blood & Chrome hier naar voren wordt geschoven mist er nogal wat diepgang, zijn de acteerprestaties absoluut niet te vergelijken met die in de originele (reboot) serie, en ook qua plot zijn er wat gaten die nood hebben aan opvulling. Deze film is gemaakt door Battlestar-schrijvers Michael Taylor en David Eick terwijl Ronald D. Moore zelf er niets mee te maken heeft, een feit dat net iets teveel opvalt, en met de flop die Caprica was in het achterhoofd is het dan ook geen verrassing dat Syfy Channel de boot afhoudt om er een heel seizoen van te maken.

De rebootserie was gemaakt na een indrukwekkende pilot mini-serie, en het is heel duidelijk dat Blood & Chrome van veel bescheidener komaf is. Op alle vlakken lijkt er bespaard te zijn, en ook al is deze release leuk voor de die-hard fans, het grote publiek zal zonder twijfel moeite hebben met het nogal simplistische verhaal, de soms toch wel knullige CGI-effecten, en een algemeen niveau dat niet ver boven dat van de gemiddelde Syfy Channel weekendfilm stijgt.

Het beeld van Blood & Chrome is op zich zoals de makers bedoeld hebben dus op gebied van transfer hebben we weinig te klagen. Dat wil echter niet zeggen dat we het goed vinden. Het budget waarmee de makers het moesten doen was duidelijk zéér klein en om de digitale natuur van het filmwerk niet al teveel te laten opvallen rondom de acteurs die van vlees en bloed zijn heeft men gekozen voor een overmatig gebruik van lens flares. Dit wordt echter al snel storend, je begint soms te twijfelen of de acteurs wel echt zijn, en bij momenten wordt het zo erg dat je je afvraagt of je naar een film aan het kijken bent of naar een uitgebreide cut-scene uit een sci-fi videospel a la Halo. Dit is natuurlijk ook weer een duidelijk minpuntje voor Blood & Chrome dat het verschil met de serie enkel maar groter maakt en SyFy Channel nog minder zal doen neigen om te geloven dat er potentieel zit in een complete spin-off. Spijtig want op deze manier is het natuurlijk bij voorbaat al een doodgeboren kind.

Qua geluid kunnen we gelukkig niet klagen. De DTS-HD 5.1 track doet zijn werk zoals het hoort, de effecten komen goed uit de verschillende kanalen terwijl dialogen mooi gecentreerd blijven en de muziek van (wederom) Bear McReary vult de woonkamer zoals dit het geval was met de serie. Nice!

We krijgen niet minder dan 30 minuten aan verwijderde scenes die veelal onafgewerkt zijn en goed laten zien hoeveel er met green screen gewerkt is, en daarna kan je nog 23 minuten kijken naar “Blood & Chrome: Visual Effects” waarin we niet enkel te zien krijgen hoe de digitale effecten gemaakt werden, maar ook achtergrond krijgen over hoe het project transformeerde van een videogame over webisodes naar een pilot voor Syfy Channel.

box-bsgbloodchrome

Onze Score:
6.0

geplaatst in: BLU, Reviews, Universal
tags: ,


Leave a Reply