gaming sinds 1997

Battlestations: Midway

Oorlogsgames die voor een groot stuk of zelfs helemaal om voertuigen draaien: de laatste tijd schieten ze als paddestoelen uit de grond. Neem nu Battlefield of Quake Wars, zelfs in Operation Flashpoint had je al uitgebreide mogelijkheden wat het besturen, vliegen en piloteren van allerlei wapentuig betrof. Ook deze Battlestations: Midway draait hoofdzakelijk rond het strategisch inzetten en nu en dan zelf besturen van voornamelijk schepen en vliegtuigen. Of die combinatie van strategiegame en actiegame ons meer gespecialiseerde pogingen kan doen vergeten lees je hieronder.

De naam zegt het al, het spel is volledig gebaseerd op enkele van de grootste zeeslagen tussen de VS en Japan tijdens de 2e Wereldoorlog. Het begint, net zoals in het echt, allemaal bij de aanval op Pearl Harbour waarbij jij de kapitein speelt op een klein patrouillebootje dat net voldoende vuurkracht heeft om de houten Zero’s uit de lucht te plukken. Navigeer binnen de haven en bescherm zoveel mogelijk slagschepen tegen luchtaanvallen is dan ook je eerste opdracht.

Na verloop van tijd werk je jezelf doorheen verschillende missies en stijg je ook in rang. Het komt zelfs zo ver dat je een volledige vloot ter beschikking hebt en dat is wanneer de game pas écht leuk wordt. Stuur een kleine vloot onderzeeërs naar de flanken van de vijandelijke schepen en torpedeer ze naar de zeebodem. Tegelijkertijd stuur je wat duikbommenwerpers op hun destroyers af waardoor je de veiligheid van je onderzeeërs garandeert. Je merkt het al, tactisch steekspellen is hetgeen waar je je zal in moeten bekwamen.

Zo gaat het er ook aan toe in de multiplayer. Daar heb je echter of schepen of vliegtuigen ter beschikking in tegenstelling tot de single player waarin je beide kan besturen. Je krijgt als speler een basis toegewezen (lucht- of zeemacht) vanwaar je jouw geschut gaat bevelen. Je lanceert je troepen in de vorm van squads waarvan jij de leider kan zijn tot de volledige squad vernietigd wordt, mocht je dat willen.

Je kan ook kiezen wat voor eenheden je wanneer lanceert en hoe groot je squads zijn. Laat ons zeggen dat je een groep van drie onderzeeërs laat uitvaren en vlak daarna een groep van 5 massieve slagschepen, die soort met die enorme artilleriekanonnen. Vanaf dat moment verloopt alles eigenlijk op exact dezelfde manier als in singleplayer. Je geeft de nodige bevelen aan de eenheden die niet door jou persoonlijk worden bestuurd en probeert de tegenstander zo te verslaan. De leuke sfeer die gecrëerd wordt door de enorme hoeveelheid aan eenheden en het erbij horende spektakel is aangenaam, maar jammer genoeg kan je dat niet delen met overdreven veel mensen. Je kan namelijk met slechts maximum 8 spelers tegelijk in online matchen aan het werk.

Al dit oorlogsgeweld wordt ook met de nodige grafische pracht uitgebeeld. Ieder oorlogstuig is uitgewerkt tot in de kleinste details en op een enorme schaal. Als je met dat eerder vermelde patrouillebootje naast een gigantisch schip zoals de Arizona voert, krijg je echt een “wow”-gevoel! De schepen zijn immens maar dat heeft geen impact op de hoeveelheid details: de kleinste krasjes en kogelgaten in de boeg, aan alles is gedacht. Ook het water in dit spel speelt een grote rol en dat hebben ze bij Eidos goed begrepen. Het was weer enige tijd geleden sinds ik nog zo’n prachtige oceanen op mijn scherm getoverd kreeg en dan nog van dergelijk formaat. Grote maps en grote schepen, aan indrukwekkende scènes is er alleszins geen gebrek.

Denk bij die vergezichten en kolossen ook nog bulderende geluidseffecten en een majestatische soundtrack en dan krijg je een idee van de epische omvang van het spel. De muziek deed me meermaals denken aan Black Hawk Down, vooral omwille van de impact die de muziek van Hans Zimmer daar heeft op de rest van het werk. Werkelijk heerlijk!

Dit spel is op alle vlakken goed en degelijk. Hoewel de afzonderlijke elementen niet elk apart van het beste niveau zijn, blijkt de combinatie garant te staan voor een klein toppertje. De grootheid van alles heeft werkelijk een diepe indruk nagelaten op mijzelf en dat zal het zeker ook doen op jullie. Als je van oorlogje spelen houdt en dan vooral de 2e Wereldoorlog je kan boeien, dan zit je met dit spel aan het juiste adres.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Battlestations: Midway
geplaatst in: Eidos, PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply