gaming sinds 1997

BioShock

De laatste paar jaren zien we een vreemd fenomeen opduiken: de echte pc-toppers worden gereleast in de zogezegd rustigere periodes, net voor of tijdens de zomermaanden. Half-Life 2 en Doom 3 kregen eerder die behandeling en dit jaar gebeurt hetzelfde met BioShock, de nieuwste first-person shooter van 2K Games en tevens de spirituele opvolger van System Shock 2.

Welkom in Rapture, de onderwaterstad waar communisme, kapitalisme en religieus fanatisme niet de kop worden ingedrukt. Rapture werd gecreëerd door de visionair Andrew Ryan, een man die vrijheid als hoogste goed stelt. Althans, zo begon het toch, want al snel liep het verkeerd af met Rapture.

BioShock speelt zich af in de late jaren ’50. Jij hebt net een vliegtuigcrash overleeft, maar je bevindt je nu temidden de oceaan, zonder enige hoop op redding. Maar dan zie je een kleine toren boven het wateroppervlak. Wanneer je die bereikt, zie je een duikerklok waarmee je naar Rapture afdaalt. Je kon echter geen slechter moment gekozen hebben. Nadat je (via de radio) hebt kennis gemaakt met een inwoner die afgezonderd is geraakt van zijn familie, heb je al snel door dat alles in Rapture in het honderd aan het lopen is. Overal lopen gekken rond die niets beters te doen hebben dan alles en iedereen vermoorden in hun gezichtsveld. Je kan enkel maar hopen om je vriend te vinden en samen met hem en zijn familie te ontsnappen. Maar dan zul je hem uiteraard eerst moeten vinden…

Zoals gewoonlijk krijg je massa’s wapentuig ter beschikking, waarvan de zwaarste slechts in latere levels beschikbaar worden. Elk wapen heeft ook verschillende types ammunitie, die effectief zijn tegen specifieke vijanden. Maar met conventionele wapens alleen red je het niet in BioShock; je hebt ook ‘plasmids’ nodig.

Plasmids zijn te vergelijken met power-ups: ze veranderen je genetische structuur, waardoor je allerlei bovennatuurlijke mogelijkheden krijgt. Enkele voorbeelden: je kan kiezen voor elektrische schokken die je tegenstanders verdoven (of zelfs elektrocuteren wanneer ze in een plas water staan), maar er zijn ook ‘inceration plasmids’ die vijanden kunnen verschroeien of ijsstralen die iedereen veranderen in ijslolly’s. En dat zijn dan nog maar een paar van de offensieve power-ups. Er zijn ook technische skills zoals hacken, verdedigende krachten zoals het geven van elektrische schokken telkens je geraakt wordt door een melee-aanval, enzovoort. Het aantal verschillende configuraties is werkelijk indrukwekkend en er zijn heel wat locaties waar je je gebruikte plasmids kunt aanpassen. Zo ben je steeds klaar voor aankomende gevaren.

Om je krachten optimaal te benutten, heb je ADAM nodig. Dat is een stof die je vindt in de kleine kinderen (genaamd ‘Little Sisters’) die in de stad rondlopen om ADAM uit lijken te verzamelen. Om die kinderen (en hun ADAM) te pakken te krijgen, zal je echter eerst moeten afrekenen met de ‘Big Daddies’, de stevige bewakers die slechts één doel hebben in hun leven: de Little Sisters beschermen, zodat niemand hun kostbare ADAM kan afnemen.

Tot dusver, zou je misschien kunnen oordelen dat BioShock alweer een zoveelste onoriginele shooter is, maar dat is de waarheid onrecht aandoen. De mogelijkheden om je personage mee aan te passen zijn ongezien in het genre en kunnen zelfs bijna de vergelijking aangaan met RPG’s. En dan hebben we het nog niet gehad over de uitstekende sfeerschepping, die je werkelijk meezuigt in de wereld van Rapture.

Al vanaf de eerste seconden kan je je inleven in Rapture: je beseft dat iedereen gek is geworden je hebt geen moeite om te geloven wat er gebeurd is. Achter elke hoek wacht er gevaar en naarmate het verhaal vordert, wil je echt alles tot op de bodem uitspitten. Wat BioShock nog meeslepender maakt is de keuze die je krijgt om Little Sisters ofwel te “oogsten” of om ze te redden (wat je minder ADAM oplevert). Die keuze heft werkelijk een emotionele impact op jou als speler. Het is fantastisch dat de ontwikkelaars dit klaargespeeld kregen.

Uiteraard zijn de graphics en het geluid ook voor een groot deel verantwoordelijk voor de sfeer, en hoewel er reeds vele spellen zijn verschenen met prima visuals, is dit een van de eerste games waar alles zo perfect bij elkaar past. Gameplay, graphics, verhaal, puzzels, vrienden en vijanden zijn allemaal deel van een groter geheel en er is geen enkel element die die illusie van echtheid doorbreekt.

Valt er dan helemaal niets slechts te vertellen over de game? Als we in detail treden, kunnen we oordelen dat BioShock zo goed is opgesteld dat je steeds meer en meer wil. Meer types tegenstanders, met elk hun eigen verhaal; meer intelligente reacties van andere personages; nog meer vrijheid dan er al is en meer tegenstand van Big Daddies, die verrassend makkelijk te doden zijn. De AI is dan wel niet de beste die we ooit gezien hebben, hij komt wel in de buurt van games als F.E.A.R. . Tegenstanders die gewond zijn, gaan bijvoorbeeld op zoek naar health packs.

Het voorgaande is echter vooral muggenziften, dus zit er niet mee in. Binnen enkele jaren zal het misschien mogelijk zijn om 200 verschillende vijanden te implementeren, maar dat is momenteel nog niet het geval. Ik weet niet of we een tweede BioShock-game zullen krijgen, maar ik weet wel dat, mocht er een tweede komen, het waarschijnlijk weer de beste shooter van het moment zal zijn. Net zoals deze nu.

BioShock is singleplayer only. Sommigen zullen misschien daardoor teleurgesteld zijn, maar de game lijdt er alvast niet onder. De vele mogelijkheden om je lichaam te veranderen met plasmids en andere upgrades, de massa’s spullen die je kan zoeken en verzamelen, de wijze waarop je vijanden en veiligheidsrobots kunt manipulere, de verschillende speelstijlen enz. zorgen ervoor dat het spel anders aanvoelt telkens je het opstart. De herspeelbaarheid van de game is dus alvast uitstekend.

Zo, dat was het dan. BioShock is zonder twijfel de meest meeslepende shooter op deze planeet en de weinige minpunten gaan dan nog over zaken die we de eerstkomende jaren nog niet eens in games zullen zien.

Onze Score:
10.0
gerelateerd spel: BioShock
geplaatst in: 2K Games, PC, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply