gaming sinds 1997

Black & White 2: Battle of the Gods

Black & White 2 was de schitterende opvolger van het ambitieuze Black & White. Het introduceerde een belangrijk nieuw gameplay-element, genaamd real-time strategy. Het was nu mogelijk om legers te creëren en te gebruiken in de strijd tegen de Azteken. Een data-disk kon niet lang uitblijven en deze verschijnt nu dan ook in de vorm van Battle of the Gods uit de goddelijke hand van Lionhead Studios. Aangezien ik mezelf regelmatig aanbid, en ik mijn vrienden verplicht hetzelfde te doen, was ik de geschikte man (lees:God) om zowel de zwarte als meer lichtende kanten van het spel eens nader te bekijken.

God is niet alleen:
Black & White 2: Battle of the Gods begint daar waar we geëindigd waren in B&W2. Speciaal voor de onwetenden geef ik even een korte schets van het verhaal. Er heerste chaos in Eden; oorlog, dood en verderf. Tot wanneer je met behulp van het Griekse volk de Azteken had verslagen. Een select groepje Azteken bleef echter over en deze herorganiseerden zich maar al te snel tot een lugubere sekte. Ze begonnen met het uitvoeren van duistere rituelen en het offeren van mensen om een God tot leven te wekken.

De kans op slagen was echter nihil aangezien er nog nooit eerder een God ontstond uit de doden. Nu hun wereld in puin lag, hadden ze alle tijd en op een dag, na maandenlang sukkelen, gebeurde het onmogelijke…De hemel scheurde open en een nieuwe, kwaadaardige God daalde af naar de Aarde. Een God ontstaan uit doden, met de doden in zijn macht. Maar er kan natuurlijk maar één God zijn (zo staat het in de Bijbel), dus het wordt tijd om je opnieuw sterk te maken en het kwaad, inclusief die omhooggevallen nepgod, met de grond gelijk te maken.

Kies een schepsel:
Het eerste wat je moet doen is een schepsel kiezen. Je hebt de keuze uit de vertrouwde beestjes: koe, tijger, aap, wolf, leeuw en het nieuwe schepsel: de schildpad. Leuk is dat je ook je eigen, vertrouwde schepsel uit Black & White 2 kan importeren! Hou er rekening mee dat je vijand ook een schepsel heeft in de vorm van een grote ondode gorilla. Hierna moet je je tribuut kiezen met goedaardig, neutraal of kwaadaardig als opties.

Bij neutraal krijg je het meeste tribuut en kan je je gekozen aard nog altijd later aanpassen. Bij goedaardig zal je dorpen veroveren met prestige en door mooie gebouwen te plaatsen. Bij kwaadaardig doe je hetzelfde door geweld te verspreiden en zaken te veroveren. Al moet je weten dat goed niet zonder kwaad kan en vice versa. Vroeg of laat zullen er immers troepen op je stad afkomen en zal je ze moeten verdedigen met geweld. Om veel en goede troepen te hebben zal je een bloeiende stad moeten uitbouwen met prestige.

Je gekozen aard en je schepsel evolueren doorheen het spel naargelang je speelstijl. Vind je het leuk om lava over de hoofden van je inwoners te gieten, of je schepsel te martelen dan word je kwaadaardig. Het landschap, je schepsel en je stad zullen donkerder worden en zullen er afschrikwekkender gaan uitzien. Je schepsel kan je gebruiken om verschillende taken uit te voeren. Het blijft leuk om te zien hoe je dier enkele pelotons vertrappelt of met bloemetjes strooit!

Steden:
Het bouwen van steden gebeurt op dezelfde manier als in B&W2. Op een snelle manier kan je gebouwen maken met de nodige grondstoffen, hout en ertsen. Om je mensen te voeden zal je akkers moeten bouwen en onderhouden. Nieuw is dat je nu ook dieren kan houden om die vervolgens te slachten in het slachthuis. In het ziekenhuis kan je zieken en gewonden genezen en in de smidse kan je hoogwaardige wapens construeren. Versieringen zorgen voor meer prestige en tegelijk ook voor mooiere gebouwen en steden. Er zijn hier ook enkele nieuwe versieringen zoals een duiventil waarmee je vogels aantrekt, een varkensstal, wegwijzers en dierenhokken.

Wonderen:
Met wonderen kan je je mensen helpen door bijvoorbeeld de akkers water te geven of de vijand vernietigen met enkele welgeplaatste bliksemstralen. Levenskracht en dood zijn maar een paar van de vele nieuwe wonderen. Met ‘dood’ kan je horden skeletten oproepen en met levenskracht kan je vijanden in onschuldige dieren veranderen om ze vervolgens naar het slachthuis te voeren! Je hakt ze daarna letterlijk in de pan.

De graphics zijn jammer genoeg niet verbeterd. Niet dat het echt stoort maar met het geweld van de next-gen games zijn we ondertussen alweer meer gewoon dan dit. Er is nog steeds te weinig variatie in troepen(boogschutters, veldmannen en katapulten). Deze uitbreiding is dan ook niet meer dan dit: extra spulletjes, wat aanpassingen en kleine verbetering die het origineel terug van wat meer ademruimte voorzien. De fans zullen er dus zeker pap van lusten; gamers die B&W2 niet goed vonden zullen echter door deze expansion hun mening niet moeten herzien.

Black & White 2: Battle of the Gods biedt meer van hetzelfde. De moeilijkheidsgraad is merkbaar verhoogd en de fans van B&W2 zullen hier een aardige uitdaging in vinden. Een leuke data-disk die elke Black and White eigenaar in huis zou moeten halen.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Black & White 2: Battle of the Gods
geplaatst in: Electronic Arts, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply