gaming sinds 1997

Blitz: The League 2

American football is op zich al een behoorlijk harde sport. Blitz: The League II doet er nog een schepje bovenop en laat je je volledig uitleven op de tegenstander. Pijnlijk, dat zeker, en in verschillende opzichten zelfs.

Wanneer Blitz: The League II opgestart is, valt meteen op dat het menu er goed uit ziet. Het heeft zo zijn eigen stijl en die doet soms wat denken aan het basketbalmilieu. Ook het spel zelf heeft zijn eigen stijl waarin agressiviteit duidelijk centraal staat.

Om te beginnen start je best met de training. Hierin leer je kort wat je moet kunnen om een match te spelen. Het zou wel handig geweest zijn moest er ook wat uitleg gegeven worden over American football want in onze contreien zijn er weinig mensen die weten hoe deze sport wordt gespeeld. Dat je die bal over een bepaalde lijn moet neersmijten of tussen twee palen moet schieten is wel duidelijk, maar de diepere regels zal je zelf moeten zoeken. In de training leer je ook hoe je hardere tackels kan uitvoeren of hoe je de pijnlijk consequenties ervan kan genezen. Door een bepaalde spuit kan je bijvoorbeeld sneller herstellen van een breuk. Het gebruiken van deze spuit vormt zelfs een minigame: je moet een schokkende speler de spuit op de juiste plaats toedienen.

Dat American football een harde sport is, zal je snel merken tijdens de wedstrijden. De hardheid van de tackles wordt nog eens benadrukt door de botten en spieren te tonen en een breuk of scheur nog wat te overdrijven. Soms kan je na een tackle ook nog eens een zogenaamde “late hit” uitvoeren. Hiermee kan je de tegenstander nog enkele klappen geven met bijvoorbeeld zijn helm. Het bloed spat op sommige momenten tot op je scherm. Het enige nut van deze late hits is dat je een beetje van de stamina van de tegenstander wegneemt, en dat je natuurlijk bloederige taferelen op je scherm tovert. Na een tijd laat je je tegenstander echter zijn stamina houden, want voortdurend op éénzelfde toets duwen blijft niet lang boeien.

Het belangrijkste deel van Blitz: The League II is je carrière die je uitbouwt. Je bent een jong talent en je krijgt je kans om door te breken. Zoals je kan verwachten moet je goed presteren en krijg je zo meer aanzien, groeit je populariteit bij de fans en mag je belangrijkere wedstrijden spelen. Door je carrière heen krijg je filmpjes te zien over gesprekken met de pers, je manager en nog andere mensen die je omringen. Deze gaan ook niet alleen over je sportieve leven, maar je kan ook relaties beginnen en opvolgen. Het is eens iets anders dan de gewone carrièremodussen, maar spijtig genoeg zijn de matchen zelf niet zo leuk om te spelen, en daar draait het tenslotte om.

Tijdens de matchen ligt het spel erg vaak stil door fouten, iets wat natuurlijk eigen is aan American Football. Tijdens de trainingen wordt dit pas echt frustrerend. Een voorbeeld: je moet een tackle uitvoeren op een bepaalde speler, maar doordat je teammakkers al vroeger een fout begingen, wordt het spel stilgelegd. Hierdoor mislukt je opdracht in de training en moet je het opnieuw proberen!

Er zijn ook speciale modi waarbij de fouten bijvoorbeeld niet bestraft worden en het spel gewoon verder gaat. Daardoor wordt het aangenamer spelen, maar aan de andere kant mis je dan toch de realiteit in het spel. Spijtig dus dat er geen goed evenwicht is gevonden tussen fouten laten gebeuren of bestraffen.

De graphics van Blitz: The League II zijn behoorlijk, maar niet fantastisch. Het geluid is van hetzelfde niveau: middelmatig. Dat laatste zorgt er wel voor dat je het gevoel krijgt van een echte strijd als je iemand wil tackelen. Je hoort bijvoorbeeld de spelers roepen als ze op je afstormen.

Blitz: The League II is geen slecht spel, maar het had veel beter gekund. De graphics en het geluid zijn van een matig niveau en de gameplay is soms frustrerend. Alles past wel in de stijl van het spel: het gaat er allemaal hard aan toe en de geur van testosteron is nooit ver weg. Wie echter wat meer wil dan harde tackles en fouten zal niet niet lang plezier beleven aan de wedstrijden in Blitz.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Blitz: The League 2
geplaatst in: PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply