gaming sinds 1997

Blue Bloods – Seizoen 1

bluebloodsDe familie Reagan heeft blauw bloed door hun aderen stromen en dan hebben we het niet zozeer over adel en aristocratie dan wel het blauw van politie uniformen. Frank (Selleck) is de huidige politiecommissaris van New York, een functie die eerder door zijn vader Henry ingevuld werd totdat deze de baan kwijtraakte doordat hij nogal uitgesproken meningen heeft en deze niet voor zichzelf kon houden. Danny (Wahlberg), de oudste zoon, is een rechercheur die gedreven is om ten alle koste zijn zaken af te ronden, ook al moet hij daarvoor de regels al eens buigen en komt hij daardoor soms in problemen. Erin is Frank’s enige dochter en zij is zowat het buitenbeentje in het gezin aangezien ze geen agente is maar werkt als assistent officier van Justitie, een job die ze met veel plezier doet ook al heeft ze wel eens heftige woordenwisselingen met Danny omtrent zijn gewoonte om de regels niet al te nauw te nemen. De jongste telg in het gezin is Jamie die weliswaar afgestudeerd is in rechten aan Harvard, maar er toch voor gekozen heeft om de familietraditie in ere te houden en nu als beginnend agent de straat op gaat. Gedurende 22 episodes krijgen we te zien hoe deze familie de stad New York dient en zaken oplost terwijl ze eveneens moeten omgaan met de problemen in hun privéleven.

Blue Bloods is opgezet als een typische politieserie in de stijl van ouwe getrouwen als NYPD Blue en zelfs Hill Street Blues. Elke aflevering krijgen we wel een of andere zaak voorgeschoteld waarbij zowat het hele gezin in meer of mindere mate betrokken wordt, en op het einde komen ze allemaal tezamen voor een etentje met de familie en krijgen we de moraal van het verhaal. Om wat meer diepgang te krijgen worden allerlei privésituaties naar voren gebracht (echtscheiding van Erin, de moeilijkheden die Jamies vriendin heeft met zijn keuze om agent te worden, Frank die een relatie heeft met een journaliste, …) en er is ook een verhaallijn omtrent een geheime elite-eenheid binnen de politie (de “Blue Templars”) die door de jaren heen vervallen is tot corruptie en mogelijk iets te maken heeft met de dood van Jamies broer.

Het klinkt een beetje “standaard” en dat is het dan ook. Er zijn tegenwoordig zeer veel kwaliteitsvolle TV-series en je kan je dan ook de vraag stellen wat Blue Bloods als unieke eigenschap heeft die de serie boven de middelmaat trekt. Eerlijk gezegd: redelijk weinig en dat is nogal verrassend als je weet dat de schrijvers van The Sopranos aan Blue Bloods gewerkt hebben. De acteerprestaties zijn wel deftig maar een hele familie die in zowat alle rangen van de politie aanwezig is en ons daardoor bij elke zaak verscheidene gezichtspunten toont is nu niet iets om stijl achterover van te gaan. De individuele zaken zijn verder ook niet speciaal en kunnen zo uit eender welke andere politieserie komen. Is Blue Bloods dan slecht? Dat ook weer niet, maar er zijn gewoon betere series en het overkoepelende verhaal omtrent de Blue Templars is niet interessant genoeg om je telkens te laten uitkijken naar de volgende episode. Dat je telkens naar het hoofdmenu moet gaan om een volgende aflevering te bekijken helpt trouwens ook al niet.

Al bij al kunnen we zeggen dat Blue Bloods een deftige politieserie is die alle nodige vakjes aftikt en perfect geschikt is om naar te kijken als een aflevering voorbijkomt op televisie. Het is echter geen serie om voor thuis te blijven en je kan je dan ook afvragen of je dit complete eerste seizoen dan wel op DVD zou willen aanschaffen.

Het beeld en geluid van de serie zijn zonder meer deftig maar eveneens niet spectaculair. De kleuren zijn levendig, de zwartwaarden diep en het niveau van detail goed, maar de serie blinkt niet echt uit qua beeldkwaliteit. Hetzelfde kan ook gezegd worden van het geluid dat duidelijke dialogen naar voren brengt maar weinig gebruik maakt van de surround kanalen.

Qua extra’s krijgen we op elke disc enkele verwijderde scenes, en op de laatste schijf staan enkele features. “Keeping it in the Family” duurt 12 minuten en gaat wat dieper in op de familiedynamiek, “Code Blue” is een 8 minuten durende extra over de Blue Templars verhaallijn, “Creating the Characters” is een redelijke lange (24 minuten) feature die nogal diep ingaat op de personages, “Keeping it Real” duurt dan weer 9 minuten en behandelt het technisch advies om alles zo getrouw mogelijk te laten lijken, “Analyzing the Scene” gaat vijf minuutjes over de familiediners, en “Empire State of Mind” (5 minuten) geeft meer info omtrent de locaties. Verder zijn er nog een gag reel aanwezig alsook wat launch-promos.

box-bluebloodss1

Onze Score:
6.0

geplaatst in: DVD, Paramount, Reviews
tags: ,


Leave a Reply