gaming sinds 1997

Condemned: Criminal Origins

Het uitpakken van een nieuw spel, laat staan een console, is voor mannen een ervaring die ergens het midden houdt tussen het gevoel dat vrouwen krijgen als ze in overdrive aan het shoppen zijn of dat van kinderen wanneer ze de trap afkomen de dag van Sinterklaas. Met andere woorden: het is leuk! Als je ondertussen een Xbox 360 te pakken hebt gekregen en je hebt er naast PGR3 ook nog ’s Condemned: Criminal Origins bij aangekocht, dan zal de fun zonder twijfel niet stoppen bij het openrijten van het plastiekje!

Condemned was een titel die heel wat minder aandacht kreeg in het vooruitzicht van de lancering dan pakweg Perfect Dark Zero of Kameo: Elements of Power. Het enige wat ik ervan wist was dat het iets te maken had met leegstaande gebouwen, forensisch onderzoek en van de demo op E3 wist ik ook dat je brutale gevechten moest leveren. Ik was dan ook blij verrast toen mijn maagdelijk zieltje de eerste momenten werd verbaasd door de visuele pracht en enkele uren later ook werd verwonderd door de sfeer en het verhaal.

Wat natuurlijk (in high definition, maar zeker ook op gewone tv) eerst en vooral opvalt zijn de verbazend realistische en knappe graphics. Niet enkel worden licht- en schaduweffecten gebruikt als in geen enkel ander game, ook de aandacht voor detail in de omgevingen is indrukwekkend. Plafonds zijn niet langer gewoon platte vlakken, ze bestaan uit planken, vulling en ruimte ertussenin. Die planken zijn overigens gebarsten, hangen los of zijn ergens aan genageld. Diezelfde authenticiteit vinden we terug in de telefoons, de bureaustoelen, de waterleiding, de lichtknoppen, de kasten en tapijten en ga zo maar door. Beeld je dat allemaal in met real-time lichteffecten, HDR en een immens geslaagde sfeer van verval, vernieling en eenzaamheid en dan heb je ongeveer het gevoel gevat dat dit spel je geeft van bij de eerste prachtige beelden.

Als Ethan Thomas ga je op zoek naar een seriemoordenaar die het gemunt heeft op Ethan’s collega’s. Jammer genoeg vindt hij jou ook niet al te sympathiek en zo tracht hij de moord op twee officieren in jouw schoenen te schuiven. Niet al te moeilijk als je eerst je pistool verliest natuurlijk. Het is dan ook logisch dat slechts één van je collega’s je gelooft. Rosa, een specialiste in forensische analyses, is echter een geschenk uit de hemel, want via GSM zal ze je steunen tijdens je tocht door de hel.

En als ik het een helletocht noem, dan overdrijf ik niet! Een vreemde ziekte heeft immers niet enkel de stad in de greep, ook de inwoners hebben er last van. Een hoestsiroopje zal hier niet volstaan want het loopt vol van razende psychopaten die maar één ding willen: jou (liefst op een zo bloederig mogelijke manier) een kopje kleiner maken. En ze zijn slim… erg slim! Alle vijanden hechten belang aan hun eigen leven en zetten het op een lopen als ze merken dat je een geweer hebt.

Dan verstoppen ze zich in een hoekje om je in het donker plots langs achter te bespringen (Nee, Asqwanka, niet op die manier bespringen!). Meestal hebben ze dan een buis, een plank of een zware koevoet bij om keihard op je bek te kloppen. En als ik zeg hard, bedoel ik ook hard! In Condemned zal je je niet alleen verrot schrikken als er plots iemand opduikt uit het donker, maar bovendien is de actie zo levensecht en hard uitgewerkt dat het net is alsof je de slagen op je tanden voelt neerkomen. Een realistische A.I. draagt wel degelijk bij tot de sfeer.

De wapens die je zal gebruiken zal je moeten vinden. Denk vooral niet dat automatische geweren met ammo boxes overal liggen rondgestrooid. Als je al iets vindt met kogels in, dan zal je het met die kogels moeten doen. Wel kan je aan het werk met kastdeuren, ijzeren staven, voorhamers en meer van dat lekkers. Dat levert gegarandeerd bloederige taferelen op, wat meteen ook kan gelden als waarschuwing: dit spel is niet voor gevoelige zieltjes.

Condemned is immers angstaanjagend, maar niet zoals Doom 3 die je dankzij goedkope trucjes eens laat opwippen, maar zo angstaanjagend dat je hart sneller gaat kloppen als je een verdacht geluid hoort, je eigenlijk liever zou stoppen met spelen als je een deur hoort kraken en je ongemakkelijk in je zetel zit te draaien als er een schaduw lijkt te bewegen.

De actie is dus heftig, de onderzoeken die je moet uitvoeren zijn prachtig uitgewerkt, maar net iets te eenvoudig en te schaars, en het verloop is erg lineair. Die rechtlijnigheid vond ik echter niet erg aangezien je er een sterk verhaal voor in de plaats krijgt. Wat je opgeeft in vrijheid, krijg je terug in filmische kwaliteit, excellente voice-acting en uitgewerkte personages. Het enige minpuntje dat je nog kan aangeven is dat het spel al bij al kort uitvalt en dat je door die erg realistische graphics je sneller stoort als er al eens iets niet klopt, al komt dit zelden voor.

Condemned is geslaagd in zijn opzet. Het is een sterke thriller geworden, zonder veel vrijheid of variatie, maar wel met hopen en hopen sfeer, een sterk verhaal, prachtige graphics, brutale actie en een uitstekende afwerking. Als je op zoek bent naar iets bijzonders en niet bang bent in het donker, dan is dit simpelweg een aanrader. In afwachting van de sequel ga ik nog wat mensen keihard het hoofd inslaan!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Condemned: Criminal Origins
geplaatst in: Reviews, Sega, X360
tags: , ,


Leave a Reply