gaming sinds 1997

Crysis 2

Met Crysis 2 maakt Crytek een langverwachte knieval voor de huidige consoles. De Duitse ontwikkelaar van de PC-paradepaardjes Far Cry en Crysis gaat voor het eerst multiplatform en dat is er helaas ook aan te merken…

Dat is echter geen reden om meteen te panikeren, beste lezers, want Crysis 2 is nog steeds een topgame die zich moeiteloos kan meten met de allerbeste first-persoon shooters. Het kon echter nog véél beter geweest zijn.

Het begint al met het verhaal. Voor wie nooit de eerste Crysis heeft gespeeld, zal de plot eerder als een warrig boeltje overkomen. Crysis 2 speelt zich drie jaar na zijn voorganger af en heeft een nieuwe protagonist: de Amerikaanse marinier Alcatraz. Reeds in het begin van het spel krijgt Alcatraz een blinkende nanosuit 2.0 van Prophet, de teamleider uit Crysis. Hij geeft je de opdracht om een antivirus te vinden tegen de mysterieuze buitenaardse infectie die de burgers van New York teistert. Zoals je wel kon raden, is jouw pak de sleutel tot de genezing.

Het nanosuit is dan ook het alfa en omega van Crysis 2. Alcatraz’ high-tech biomechanisch kostuumpje heeft drie verschillende modi (cloak, armour en power), ieder geschikt voor een andere tactische aanpak. Cloak maakt je onzichtbaar en is dan ook uitermate geschikt om ongezien enkele stealth kills te maken (lekker bloederig overigens!) of om vanaf een rustig plekje de tegenstand met een scherpschuttersgeweer uit te dunnen. Armour mode laat je toe precies het tegengestelde doen: gewoon met open vizier (en versterkt pantser) de Ceph-aliens naar hun thuisplaneet knallen. De laatste functie, power, moet je niet speciaal activeren, maar je maakt er gebruik van wanneer je sprint, springt (compleet met luchtaanval die de vijanden meters ver weg katapulteert) of auto’s wegtrapt.

Je kan echter niet onbeperkt gebruik maken van je nanosuit; dat had de game iets te makkelijk gemaakt. Je hebt maar een beperkte hoeveelheid energie, dus moet je ook niet te overmoedig worden. Gelukkig kan je je batterij herladen door even rustig dekking te zoeken. Naarmate je verder raakt in het spel, zal je ook verschillende upgrades kunnen activeren (lager energieverbruik, vijandige locaties die worden verraden,…). Die upgrades hebben echter weinig impact en je kan er maar maximaal vier van de twaalf tegelijk activeren. Tot slot beschikt je nanosuit 2.0 over infraroodzicht en een scanmodus waarmee je het slagveld kan analyseren om zo vijanden, tactische locaties en munitiedepots te spotten.

Meer mogelijkheden dan een Zwitsers zakmes dus. Crytek verdient dan ook een dikke pluim voor de heel vlotte en overzichtelijke controls. Terwijl de besturing van de eerste Crysis soms wat klungelig aanvoelde, is de sequel heel wat gestroomlijnder. Die simplificatie mag dan wel het gevolg zijn van de overstap naar consoles, het blijft niettemin een welgekomen verandering.

Er zijn echter ook heel wat minder aangename gevolgen van de multiplatformaanpak. Crysis en Far Cry stonden bekend om hun uitgestrekte en open levels, met meerdere paden richting eindbestemming; in Crysis 2 is daar veel minder sprake van. Omdat het spel zich in de straten van New York afspeelt, is het ook veel nauwer en lineairder. Je hebt ook meer het gevoel dat je van de ene set piece naar de andere loopt, zonder dat er tussenin tijd en ruimte is voor exploratie. En dat is jammer, want zo verliest Crysis 2 wat van zijn identiteit en komt het meer in het vaarwater van Killzone en bij momenten zelfs Call of Duty.

Met de AI van Crysis 2 is het gelukkig nog steeds zeer goed gesteld. Vijandelijke soldaten zullen je proberen vast te pinnen en te flankeren; ze roepen ook steeds versterking en zijn meer dan bekwaam in het gooien van granaten. Ze gaan ook actief naar je op zoek wanneer je je even tactisch terugtrekt. De Ceph zijn minder gesofisticeerd, maar ze kunnen dan ook heel wat meer kogels verdragen. En geen paniek: zo dom als de Flood uit Halo zijn ze nu ook weer niet. De game biedt op normale moeilijkheid een leuke uitdaging, ook voor de geoefende speler. Enkel tegen het einde van de game gaat de moeilijkheidsgraad (en je frustratieniveau) aardig de lucht in. Het feit dat de checkpoints relatief ver uiteen liggen, laat zich dan ook in de latere levels stevig voelen.

Crysis heeft natuurlijk altijd al bekend gestaan om zijn grensverleggende visuals en dat is met deze telg niet anders. Het detail en de scherpte van textures is ongezien, de draw distance is enorm en de framerate blijft doorgaans stabiel. Enkel tijdens de meest hectische vuurgevechten durft Crysis 2 wel eens dippen, maar het wordt nooit onspeelbaar. Niettemin voel je toch dat Crysis 2 de console tot tegen zijn limieten duwt. Wie een gespierde pc heeft, kiest daarom beter voor die versie. Verder is de game ook speelbaar in 3D voor de lucky few met zo’n set-up.

Ook op vlak van geluid maakt de game indruk, zij het niet zo veel als qua graphics. Explosies en wapentuig klinken lekker bombastisch, maar het stemmenwerk is een beetje belegen. De diepe robotstem van je nanosuit is zelfs ronduit irritant. Echt waar, als ik nog één keer “cloak engaged” hoor, gaan er onschuldige slachtoffers vallen! De soundtrack van Hans Zimmer is aardig, maar we hebben de goede man al betere dingen op partituur weten zetten.

De multiplayer van Crysis 2 biedt een leuke afwisseling, maar er zijn betere shooters om online te spelen. Uniek is dat iedereen in nanosuits rondloopt, wat voor zeer gevarieerde matches kan zorgen, gezien sommige spelers voor de stealthy aanpak zullen gaan en anderen voor de kill ‘em all-tactiek. Helaas zijn niet alle modi van bij het begin beschikbaar en moet je het initieel stellen met (team) instant action (lees: deathmatch) en crash site (lees: king of the hill). Naarmate je ervaring verdient, stijg je in level en unlock je steeds meer perks. Die zorgen ervoor dat je je online personage helemaal kunt uitbouwen zoals je wil. Nogmaals: de multiplayer valt mee, maar het is zeker niet Crysis’ forte.

Desondanks is en blijft Crysis 2 een topgame. Door de uitgebreide mogelijkheden van het nanosuit blijft de gameplay fris aanvoelen tot het einde. Hoewel de game lineairder – en uiteindelijk net niet zo goed – is als zijn illustere voorganger, is Crysis 2 toch tot dusver de beste shooter van 2011. Of het die titel ook kan houden, valt nog af te wachten…

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Crysis 2
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply