gaming sinds 1997

Cynic Gamer: E3 2009

E3 kwam en ging en nu het stof van het hele gebeuren weer neergedaald is, is het tijd om alle onzin die we gezien en gehoord hebben eens op een rijtje te zetten.

Microsoft:
Het grootste nieuws van Mickeysoft dit jaar was zonder twijfel Natal. Inderdaad, drie jaar nadat Nintendo de Gamecube gepimpt heeft met motion control en het geheel ‘Wii’ noemde, heeft Microsoft beslist om ook op die kar te springen. Daarmee hopen ze de massa te bekoren die Nintento blijkbaar al overtuigd heeft van de toekomst van minigames. Bye bye hardcore gamers, hallo opa en oma die proberen te trainen en fit te blijven totdat ze doodvallen van uitputting!

Microsoft zou natuurlijk Microsoft niet zijn als er niet wat verwarring was. De dagen na E3 ging het gerucht de wereld rond dat Natal eigenlijk een soort geüpgrade Xbox360 zou zijn. Zelfs Steve Ballmer was betrokken in deze verwarring, totdat Aaron Greenberg, director of product management, de dingen weer recht zette. Goed bezig, Microsoft, als zelfs je CEO niet meer weet wat zijn eigen bedrijf aan het doen is.

MS had ook echt gaming nieuws: Metal Gear Solid komt naar de X360! Geweldig nieuws mocht het niet zo zijn dat de MGS-franchise zo oud is dat het zelfs Konami niet meer kan schelen of Microsoft nu een deel van de Snake krijgt of niet. Of laten we het hebben over Alan Wake. Deze game wordt nog steeds ontwikkeld en zou in de lente van volgend jaar in de rekken moeten liggen. Als de release niet weer uitgesteld wordt, natuurlijk. Misschien moeten ze de naam veranderen in Alan Forever?

De rest van Microsofts nieuws: een vervolg op Halo, nog een Halo game, XBLA games, Forza 3 en –verrassing!- meer opvolgers. Originaliteit iemand? En alstublieft, begin niet over de samenwerking met Facebook en Twitter, want dat is gewoon… triestig.

Sony:
Raad eens: het grote nieuws van Sony was… motion control genaamd The Wand! Een controller met een bol bovenaan die gevolgd kan worden door de Eye Toy. Waarom noemen ze het niet gewoon Eye Toy 2 Enhanced??? Al die “kracht” van de PS3 gaat gebruikt worden voor minigames? Mijn god, is de wereld zot geworden?

Om het nog beter te maken introduceerde Sony de PSP Go, een PSP zonder UMD slot. Degenen die al een PSP hebben moeten zeker deze PSP Go kopen, want… ja, waarom eigenlijk? Om games te kunnen downloaden die je al had op je gewone PSP? Of omdat het zoveel kleiner is en 16GB ingebouwd geheugen heeft dat je echt NODIG hebt omdat er geen UMD slot meer is? Al deze downloadgekheid werkt op mijn zenuwen, want wat is er mis met naar de winkel te gaan en een game te kopen op een schijfje?

Ander nieuws van Sony: Final Fantasy games, opvolgers voor populaire franchises (daarom zeker dat ze ‘franchises’ genoemd worden), een ton aan PSP games (op UMD), DLC voor LittleBigPlanet, Mario Kart Wii heeft een kind gemaakt met Sackboy (ook gekend als Mod Nation Racers) en ten slotte nog MAG (online multiplayer) en Agent (van Rockstar). Ook al zeiden ze over die laatste eigenlijk helemaal niks.

Het grootste gemis was de aankondiging van een prijsdaling voor de PS3, iets waar zowat de hele industrie om vraagt. Maar ja, wanneer was de laatste keer dat Sony luisterde naar iemand anders dan zichzelf?

Nintendo:
Weinig nieuws van Nintendo eigenlijk. Er was wel een hele lading games die aangekondigd warden voor zowel Wii als DS, maar die kunnen makkelijk samengevat worden: Mario, minigames en… opvolgers. En dat voor het ‘innoverende bedrijf’ dat Nintendo altijd beweert te zijn.

Eigenlijk hadden ze toch één innovatie: de Wii Vitality Sensor, een hartslagmeter, wat niemand iets kan schelen en wat absoluut belachelijk klinkt! Ik ben er zeker van dat Nintendo toch aan de top van de verkoopscijfers zal blijven het komende jaar aangezien elke Jan met de pet rommel koopt voor de kinderen en dikke huisvrouwen nu eenmaal de hartslagmeter zullen denken nodig te hebben om te kunnen volgen hoe flink ze hun Balance Board op en af stappen.

Ubisoft:
Twee games gebaseerd op films: Avatar en een nieuwe game om het 25-jarig bestaan van de Teenage Mutant Ninja Turtles te vieren. We weten allemaal hoe plezant de meerderheid van games gebaseerd op films zijn, dus we kijken ECHT WEL uit naar deze pogingen…. NIET!

Voor de rest ging alle aandacht naar opvolgers, minigames en ‘Project Eden’, wat een codenaam is voor een of ander geheim project waar ze niets over wilden zeggen. Dus waarom vermelden ze het dan toch?

Electronic Arts:
Verrassing, verrassing! De uitgever die erom bekend staat elke franchise tot de laatste druppel uit te melken had echt nieuwe dingen om aan het publiek te tonen. Ik neem aan dat ze geen koeien meer hadden om te melken: Dante’s Inferno, The Saboteur, Dragon Age: Origins, APB en Brütal Legend. Geen enkele van deze games zijn volledig origineel (buiten die laatste), maar natuurlijk is het moeilijk om nog origineel te zijn de laatste tijd aangezien alles al eens gedaan is. Toch een mooie poging van EA. Laten we hopen dat enkele van deze games op z’n minst een beetje goed zullen zijn, want anders zullen we het moeten doen met nieuwe telgen in ‘bewezen franchises’ zoals The Sims en Littlest Pet Shop. God sta ons bij!

De rest:
Voor de rest was er een hele lading trailers voor heel wat games, maar niets spectaculairs, behalve… opvolgers! Het lijkt erop dat de hele game-industrie de laatste jaren veranderd is in een industrie van uitmelken en minigames, met occasioneel het passeren van een slechte game gebaseerd op een slechte film. Ach ja, gelukkig waren er tenminste terug booth babes dit jaar… Maar wel niet genoeg.


geplaatst in: Activision, Electronic Arts, Microsoft, Nintendo, Sony Entertainment, Specials, Ubisoft
tags: ,


Leave a Reply