gaming sinds 1997

Cynic Gamer: PC-gamesverkoop daalt door Piraten!

De Belgian Entertainment Association heeft deze week een persbericht de wereld ingestuurd waarin te lezen staat dat de verkoop van PC games in België in de eerste zes maanden van dit jaar met maar liefst 13% gezakt was “vanwege piraterij”. Volgens BEA is het duidelijk dat piraterij de oorzaak is van de neergang want de verkoop van consolegames was met 1% gestegen!

We laten even BEA aan het woord:

De verkoop van consolegames stijgt met 1 %. Er worden in het eerste halfjaar 2,4 miljoen exemplaren verkocht, goed voor een omzet van 85 miljoen €. Het aandeel van consolegames bedraagt 88% op het totaal van verkochte games.

Pc-games verkopen in het eerste halfjaar 13% minder en de stand staat voorlopig op 550.000 stuks voor een omzet van 11,3 miljoen €. De belangrijkste reden voor deze daling is dat dit soort games een makkelijker doelwit zijn voor piraterij.

BEA baseert zich voor deze uitspraken op hun eigen cijfers alsook die van het marktonderzoeksbureau GfK.

BEA maakt op basis van pure verkoopscijfers in België de conclusie dat aangezien consolegames meer verkopen, de daling op PC gebied wel door piraterij MOET komen. Ahja, stel u voor dat ze eens verder kijken dan hun neus lang is en even twee minuten langer moeten nadenken in plaats van gemakkelijkheidshalve piraterij de schuld te geven van alle leed in de wereld.

En het is nochtans zo simpel. Laten we gewoon even kijken naar de bekendere PC releases in de eerste zes maanden van 2010:

•Januari: Dark Void, Mass Effect 2
•Februari: Bioshock 2, Napoleon: Total War, Star Trek Online, S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat, Aliens vs Predator
•Maart: Battlefield: Bad Company 2, Supreme Commander 2, Assassin’s Creed 2, Dragon Age: Origins – Awakening, Metro 2033, Just Cause 2, The Settler’s 7
•April: Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City, Splinter Cell: Conviction
•Mei: Prince of Persia: The Forgotten Sands, Split/Second: Velocity, Alpha Protocol, Blur
•Juni: De Sims 3: Ambities, LEGO Harry Potter: Years 1-4, Transformers: War for Cybertron, Singularity

Wat valt ons hier nu onmiddellijk op? Dat op een enkele uitzondering na alle games die op PC gereleased zijn in feite multiplatform titels zijn, (over het algemeen slechte) PC ports van console games dus. De mensen van BEA houden hier natuurlijk geen rekening mee.

Kijken we nog wat algemener naar kwaliteit, en dat via Metacritic, dan zien we dat de enige PC-exclusieve titels die een score van 80 of meer krijgen Napoleon: Total War en S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat zijn. 2 titels op 6 maanden dus die een goede score krijgen. Moeten we ons nog afvragen waarom de verkoop van PC games met 13% gezakt is?

Dat men bij BEA niet bekend is met Metacritic kunnen we nog min of meer vergeven (ook al zouden ze deze site echt wel moeten kennen gezien ze zichzelf zien als vertegenwoordiger van de Belgische gaming industrie) maar het feit dat de verkoop van PC games geleid wordt door Modern Warfare 2, Bad Company 2 en De Sims 3 zou hen toch moeten laten beseffen dat het “geene vette” is op de PC markt in 2010. Of vinden ze het normaal soms dat twee van de best verkopende titels van dit jaar eigenlijk in 2009 gereleased waren?

Het derde punt dat aangehaald kan worden om een dalende verkoop van PC games te verklaren is DRM. Meer en meer worden titels op PC voorzien van beveiligingen die zo intrusief zijn dat ze de normale werking van een spel beginnen te beïnvloeden. We herinneren ons allemaal wel de problemen die er dit jaar geweest zijn met Assassin’s Creed 2, Silent Hunter 5 en The Settlers 7. Dat men een permanente internetverbinding nodig heeft die ook nog eens stabiel werkt is niet echt handig, zeker niet aangezien 99% van de mensen met internet DSL of Kabel heeft en geen leased line. Deze irritante kopieerbeveiligingen zijn zowat de slechtste reclame die PC games het laatste decennium gehad heeft.

Zijn we er al? Neen, nog niet. We hebben nog 1 finaal punt om de “Belgian Entertainment Association” met de grond gelijk te maken: ze houden enkel rekening met verkoop van Belgische winkels! Meer en meer mensen “shoppen” online bij buitenlandse winkels of kopen games via digitale distributie (bvb via Steam!) maar daar is de BEA gewoon blind voor.

BAF/BREIN, BEA, SABAM, … telkens komen ze weer langs met hetzelfde grijsgedraaide plaatje dat piraterij slecht is, in stijgende lijn is en dat de overheid moet ingrijpen om de dalende inkomsten te stoppen.

Dat producten ook de moeite waard moeten zijn om verkocht te worden, daar hoor je hen niet naar kraaien. Dat PC gaming in de verdrukking wordt gebracht door de grote uitgevers die zich focussen op consoles en voor de rest halfgare PC ports releasen zijn ze blind voor. Dat uitgevers proberen meer en meer te werken via digitale distributie willen organisaties zoals BEA ook niet horen want ook al gaat de omzet qua digitale distributie omhoog, retail mag er niet door zakken.

Neen! Piraterij is de schuld van de 13% daling en het wordt tijd dat de overheid er eens iets aan gaat doen! Onze winsten gaan niet snel genoeg omhoog!


geplaatst in: Specials
tags: ,


Leave a Reply