gaming sinds 1997

Dance Central 3

De grootste en beste reden om een Kinect te hebben of te kopen is nog altijd Dance Central. Met deze derde aflevering in de reeks dansgames voor de Xbox 360 bevestigen Harmonix alleen maar hun superioriteit in het genre. Goed nieuws dus voor wie nog ’s So You Think You Can Dance wil spelen in zijn of vooral haar woonkamer.

We gaan het spel niet opnieuw uitleggen, maar je moet dus nog steeds de bewegingen die je op het scherm te zien krijgt (zowel geanimeerd als via een soort fiches) nabootsen. Van enige vertraging is door de gekozen manier geen sprake en je krijgt dankzij een rode omlijning van je foute lichaamsdelen erg goeie feedback over waaraan je moet werken. Bovendien kan je met diverse en verbeterde oefenmodi ook liedjes vertraagd en in stukjes inoefenen. De moeilijkheid varieert van erg gemakkelijk tot een niveau voor echte dansers waarvoor je toch wel stevig uit de benen moet kunnen met je lijf. Op die manier kan je het ook bekijken als een sportspel waarbij je ook heel wat calorieën verbrandt en op een leukere manier dan de meeste fitnessgames.

Waarschijnlijk is de nieuwe verhaalmodus gemaakt om eenzame dansers te plezieren. Losjes geïnspireerd lijkt het wel op de avonturen in de Nintendo DS game Elite Beat Agents moet je ook hier de held spelen met je danspartners. Een slechterik wil je favoriete kunstvorm herleiden tot iets erg saais en jij mag de creativiteit redden door terug te reizen in de tijd en diverse bazen te verslaan in een dance battle. Allerlei tijdsperiodes en stijlen passeren de revue en je speelt gaandeweg nieuwe stuff vrij. Een beetje bij de haren getrokken, maar al bij al een geslaagde en goed uitgewerkte toevoeging.

Kinect is voor serieuze en minder serieuze spelers precies genoeg om het verschil te kunnen zien tussen juiste bewegingen en verkeerde, maar ook net vergevingsgezind genoeg dat een verkeerd geplaatste voet niet per se tot een fout leidt. Geen fouten ook bij de liedjeskeuze want die is wederom erg gevarieerd en helemaal up-to-date (onder meer Katy Perry, 50 Cent, Justin Bieber, Flo Rida en Black Eyed Peas) maar ook inclusief een paar songs waarbij je de dansgeschiedenis ingaat, zoals de ‘Macarena’, ‘Y.M.C.A.’ en pakweg ‘I Will Survive’. Ideaal voer voor wanneer er bezoek is met andere woorden, want meer dan ooit is dit een party game.

Naast de carrière-modus, een Fitness gedeelte (zweten maar!) en de Perform-mode – waarin je liedjes kan kiezen en solo of met z’n tweetjes dansen – valt immers het nieuwe Party Time op. Deze modus werkt als een soort jukebox die liedjes at random speelt en waarbij je kan beginnen of stoppen met dansen wanneer je zin hebt: gewoon je hand opsteken is genoeg. Meer nog, er zijn vernieuwingen zoals Keep the Beat waarin je kan freestylen en het spel beslist wie het best van jetje geeft en je kan ook op een meer klassieke manier battlen tegen elkaar. Het grappigste is ongetwijfeld die waarin je om beurt een eigen move mag maken door ‘m een paar keer te herhalen (de Xbox suggereert een genre zoals ‘onnozel’), waarna de andere speler die zo goed mogelijk moet nadoen. Echt leuk!

Dance Central 3 mag dan ‘maar’ een dansgame zijn, en reeds de derde op de 360, het doet wel perfect wat je verwacht van zo’n reeks. Uitstekende gameplay bieden, duizenden moves, een dikke tracklist met de mogelijkheid om meer songs binnen te halen en als belangrijkste toevoegingen een meer dan genietbare verhaalmodus en een uitstekende Party Time mode. Voor elk wat wils dus, verpakt in een professioneel en knap afgewerkt pakket met allerlei kleine tweaks en verbeteringen wat van deze Dance Central 3 de beste dansgame van deze generatie maakt. Zelfs de typische en soms vervelende ‘attitude’ die zo nodig blijkt in dergelijke games wordt tot een minimum beperkt. Alleen al hiervoor moet je als dansliefhebber de aankoop van een Kinect overwegen: doen!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Dance Central 3
geplaatst in: Microsoft, Reviews, Trailers, X360
tags: , , , ,


Leave a Reply