gaming sinds 1997

Def Jam: Fight for New York

Eigenlijk heb ik het niet zo op die rijmende, bontjassen dragende “rapper dan rap” rappers. Ze lopen erg graag te koop met hun fortuin, ze blinken meer dan een pas geboende parketvloer, ze drinken duurdere wijn dan de prins van Monaco en hun autovelgen zijn groter dan mijn hoofd. Ondanks deze afkeer heb ik toch genoten van Def Jam Vendetta. Kan een opvolger mij misschien helemaal omtoveren tot een “pimp dizzle” of blijf ik de nerdy “gamer shizzle” die ik altijd al was? Readizzle my reviewshizzle!

Er is wel wat gebeurd sinds de vorige Def Jam. D-Mob wordt gearresteerd door de politie en heel de underground vechtwereld is in rep en roer. Terwijl hij naar het politiekantoor vervoerd wordt, gebeurt er echter iets; in een flits weet je D-Mob te bevrijden. Aangezien je nog een vreemde eend in de bijt bent, word je niet meteen met open armen ontvangen. D-Mob gelooft echter in je en maakt je zo het nieuwste lid van zijn bende. Onder zijn bewind zal je de clubs van New York moeten veroveren. Natuurlijk sta je er niet helemaal alleen voor. Waar je in Vendetta nog de hulp kreeg van kletskop Manny, staat nu Method Man van de Wu-Tang Clan klaar om je handje vast te houden. Samen met je andere hiphop vriendjes, waaronder Redman en Ludacris, neem je het op tegen de bende van Crow, gespeeld door niemand minder dan Snoop “D-O-Dubbele G”. Laat de “cris” maar vloeien en de “dubs” maar “spinnen”, kortom: ik ben helemaal klaar voor de strijd!

Def Jam Vendetta was een meer dan behoorlijk worstelspel. De dopingrijke krachtpatsers in slipjes uit de gebruikelijke wrestlinggames werden vervangen door brede rappers in nog veel bredere kleding; een metamorfose die ik enkel kan toejuichen. De degelijke worstelgameplay, waar developer AKI om bekend staat, werd hier en daar aangepast en een EA Big sausje werd erover gegoten voor het nodige spektakel. Veel veranderingen zijn er in Fight For NY niet doorgevoerd: je hebt nog steeds grepen, slagen en schoppen tot je beschikking en een volle krachtimpulsmeter (niet zelf verzonnen, zo staat het in de handleiding) zal wederom leiden tot een oogstrelend vertoon van geweld. De vernieuwing zit hem echter in de hoeveelheid moves, die behoorlijk is opgedreven. Zo kan je personage nu ook meerdere gevechtsstijlen aanleren waaronder oosterse vechtkunsten, kickboxen, straatvechten, worstelen en onderwerping. Deze laatste heeft misschien wat uitleg nodig; met onderwerping zal je elk afzonderlijk lichaamsdeel van je tegenstander kunnen toetakelen in verschillende grepen; sla bijvoorbeeld zijn knie helemaal tot moes en hij zal zich snel genoeg overgeven.

Na iedere wedstrijd krijg je een aantal punten die je dan ofwel kan inzetten om je personage te verbeteren, ofwel kan gebruiken om nieuwe moves en stijlen aan te leren. Een andere leuke toevoeging zijn de wapens. Gedurende een gevecht zullen de toeschouwers alle mogelijke voorwerpen die je tegenstander kunnen verminken in de ring werpen, zoals flessen, baseballknuppels, keerborstels en stalen buizen. Naast hun vrijgevigheid zullen ze ook zelf geregeld deelnemen aan de actie; gooi je vijand tegen de menigte en ze zullen hem vastgrijpen waarna jij je agressiviteit op hem kan botvieren. Verder zijn de omgevingen volledig interactief, met vernielbare jukeboxen en snookertafels die allemaal in je voordeel kunnen spelen.

Om de variatie hoog te houden zijn er wederom verschillende soorten wedstrijden te spelen waaronder:
•One on one: één tegen één gevecht
•Team match: twee tegen twee gevecht
•Free for all: een gevecht met drie of vier spelers, zonder teams
•Cage match: een gevecht in een kooi
•Window match: smijt hem uit het raam
•Subway match: gooi hem tegen de metro
•Demolition match: verniel zijn auto
•Inferno match: verbrand hem door hem in de brandende ring te smijten
•Ring out match: ram hem uit de ring

Deze zullen allemaal aan bod komen in de uitgebreide story mode. Vooraleer je hieraan begint moet je, en dit is nieuw, een eigen personage creëren. Aan de hand van politietekeningen kan je het uiterlijk van je vechtersbaas bepalen en in de verschillende shops kan je kleding, juwelen, kapsels en tatoeages aankopen met je zuur verdiende geld uit gewonnen wedstrijden. De keuze is zo enorm dat je soms meer tijd verslindt aan het kiezen van een nieuw jasje dan aan het spelen van een wedstrijd, of ben ik gewoon te ijdel voor dit soort zaken? Waarschijnlijk wel, maar feit is dat het aanbod behoorlijk groot en voldoende gevarieerd is: just the way we like it! Het enige minpunt is de replay waarde die in de meeste EA games meer dan behoorlijk is, maar in Fight For NY misschien ietsje beter kon. Eens de eindgeneriek over je scherm rolt, heb je ook genoeg gezien; de behoefte om alles vrij te spelen is miniem.

EA pronkt wederom op het hoesje en wat kunnen we daaruit afleiden? Dat we met een oerdegelijk maar vooral compleet spel te maken hebben. Alles is tot in de puntjes afgewerkt. De nodige bekende namen passeren weer de revue waaronder Henry Rollins, Warren G, Ludacris, Method Man, Sean Paul en zelfs Flava “ik heb nog nooit van een horloge gehoord dus draag ik maar een enorme klok als ketting” Flav. En wat zou een Def Jam spel zijn zonder rondborstige types zoals: Carmen “ik ben met een nichterige rockgitarist getrouwd” Electra, Lil’ “en dat verwijst niet naar m’n tetten” Kim en natuurlijk Fat “ik heb lekker toch de grootste borsten” Joe. De graphics zijn ook lichtjes onder handen genomen met wat nieuwe lichteffecten, verbeterde animaties en mooiere locaties als gevolg.

Def Jam: Fight For New York biedt op het eerste gezicht misschien niet veel vernieuwing. Toch wist het me van begin tot eind te boeien. De toevoeging van een create-a-player optie en de dieper uitgewerkte verhaallijn zijn daar zeker niet vreemd aan. Ik zie mezelf nog altijd niet rondlopen met een Sean John jeans, een paar Phat Farm schoenen en een dik diamanten kruis rond mijn nek, maar zolang Def Jam: Fight For New York in mijn Xbox gleufje steekt, zal ik er nuttig gebruik van maken om te ontsnappen aan de realiteit en voor eens een echte “playa” te zijn. Peace out, beeyatch!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Def Jam: Fight for New York
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, Xbox
tags: ,


Leave a Reply