gaming sinds 1997

Dexter – Seizoen 7

dexters7Zes seizoenen lang al heeft onze favoriete seriemoordenaar, Dexter Morgan, al huisgehouden in het zonnige Florida en menig crimineel die de politienetten kon ontsnappen op zijn eigen snijtafel naar het hiernamaals gestuurd. In zowat elke jaargang kreeg hij eveneens een tegenstander voorgeschoteld die het hem in meer of mindere mate moeilijk maakte en daarnaast moest hij ook nog eens proberen voor de buitenwereld over te komen als een min of meer normaal persoon wat zowiezo al niet makkelijk is voor iemand wiens job bestaat uit het analyseren van bloedspetters (zie ook zijn geschifte collega Vince Masuka) en al helemaal niet als je zoals Dexter een “dark passenger” hebt die je af en toe eens moet loslaten om iemand te vermoorden zodat je niet compleet kierewiet wordt.

Op het einde van seizoen 6 werd de aanzet gegeven voor een kentering in de serie; Dexter’s zuster, luitenant Debra Morgan, zag haar geliefde broer de “Doomsday killer” koelbloeding een mes in het hart steken en het was maar al te duidelijk dat het hier niet ging om een geval van wettige zelfverdediging. Met dat in gedachten beloofde seizoen 7 een heel nieuwe dimensie te geven aan de serie en we moeten toegeven dat de makers heel erg hun best gedaan hebben om de zaken wat anders aan te pakken.

In dit nieuwe seizoen gaat Dexter niet op jacht naar een rasechte seriemoordenaar, maar moet hij het opnemen tegen een doorgewinterde crimineel die op zijn beurt achter Dexter aan zit om wraak te nemen voor de moord op een van zijn vertrouwelingen terwijl LaGuerta nog steeds niet over het feit is dat Sgt. James Doakes de “Bay Harbor Butcher” zou geweest zijn en op eigen initiatief verder onderzoek hiernaar doet en Dexter hierdoor serieus in het nauw drijft. Ondertussen mag er natuurlijk ook wel wat positief nieuws zijn voor Dexter en dit komt in de vorm van een toch wel vreemde relatie met de voormalige partner van een andere seriemoordenaar. “En wat met Dexter’s zus Debra dan?”, horen we u al vragen. Wel, dat ze haar broer niet onmiddellijk ingerekend heeft toen deze komaf maakte met de Doomsday Killer had je natuurlijk kunnen verwachten, maar dat ze het zomaar goed vindt wat hij doet is wel een brug te ver. Haar gevoelens omtrent Dexter en zijn donkere geheim zijn zowat de pilaar waar de andere plots aan opgehangen worden en zorgen ervoor dat er een heel nieuwe dynamiek naar voren gebracht wordt die verscheidene verrassingen met zich meebrengt en de serie de nodige verfrissing geeft.

Seizoen 7 stapt af van het platgetreden pad waarbij Dexter zich voor een deel laat leiden door zijn “dark passenger” en het opneemt tegen een of andere superieure seriemoordenaar terwijl hij tegenover de rest van de wereld zijn geheim probeert te verbergen. Deze keer krijgen we een hele andere kant te zien waarbij Dexter zich vooral bevrijd voelt en zijn gedachten kan delen met anderen, iets dat op zich natuurlijk ook weer de nodige problemen met zich meebrengt, niet in het minste voor zijn zuster die enkele heel moeilijke beslissingen moet nemen. Dat Ray Stevenson slechts een stereotiepe Oost-Europese crimineel moet spelen is misschien een beetje een teleurstelling, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de dynamiek tussen Dexter en Debra, en de andere verhaallijnen die in dit seizoen worden uitgestippeld.

Na zes jaargangen van Dexter begon er stilaan wat sleet te komen op de formule maar seizoen 7 brengt genoeg frisse ideeën naar voren om nog even door te gaan en de cliffhanger op het einde zorgt ervoor dat het achtste en laatste seizoen er wederom een is om naar uit te kijken. Laten we enkel hopen dat Dexter in schoonheid afscheid mag nemen.

De vorige seizoenen van Dexter hebben we steeds op DVD bekeken en we vonden toen reeds dat de serie er gelikt uitzag. Dit deze release hebben we echter op Blu-ray ontvangen en onmiddellijk valt het weer op hoe goed dit medium eigenlijk wel is. Waar Dexter altijd al levendig en kleurrijk is geweest, spatten de kleuren hier echt van het scherm af. Vooral in de intro alsook de eerste afleveringen merk je dit énorm. Bepaalde beelden in het zonnige Florida zijn zo mooi en geven zoveel diepte dat je bijna begint te denken dat je naar een 3D versie aan het kijken bent. Maar dan wel met een scherpte die 3D films niet benaderen. Het niveau van detail is enorm en het enige kleine minpuntje dat we opmerkten is dat de zongebruinde huid van de meeste personages bij tijd en wijl een beetje geel lijkt uit te slaan.

Qua geluid komt Dexter op Blu-ray met een Dolby TrueHD 5.1 track die voor een TV serie vooral rond dialogen draait toch wel zwaar uitpakt wanneer nodig. Gesprekken zijn altijd duidelijk en mooi gepositioneerd, telkens we Dexter’s gedachten horen voorbij komen worden deze voorzien van een goede portie laagte, en de weinige echte actiescènes die passeren gebruiken alle kanalen ten volle terwijl ook hier de subwoofer weer meer dan voldoende aan zijn trekken komt.

Qua extra’s worden we niet echt goed bedeeld, maar gezien dat de Amerikaanse release gewoon géén additionele features kreeg mogen we toch niet al teveel klagen. Er zijn twee korte “Behind Episode” features die goed zijn voor een kleine zes minutes achtergrond, twee minuten waarin een specifieke scene ontleed wordt (Dissecting a Scene: The Might Pen), zes minuten over het personage van seriemoordenaar Ray Speltzer (Becoming Ray Speltzer), en een rondetafel discussie met producer Scott Buck, en schrijvers Manny Coto, Tim Schlattmann, Wendy West, Jace Richdale, Lauren Gussis, Scott Reynolds, Arika Lisanne Mittman en Karen Campbell. Verder is er ook nog commentaar van Jennifer Carpenter bij de laatste episode van het seizoen.

box-dexters7

Onze Score:
8.0

geplaatst in: BLU, Paramount, Reviews
tags:


Leave a Reply