gaming sinds 1997

Diddy Kong Racing DS

Het lijkt een eeuwigheid geleden maar toen de Nintendo 64 nog relatief hip was verschenen er twee vermakelijke funracers: Mario Kart 64 en Diddy Kong Racing. Hoewel die laatste duidelijk inferieur was aan de grote klasse van Mario en co. kon het spel toch gemakkelijk mee met de subtop. Benieuwd of Diddy Kong DS oude tijden kan doen herleven!

De concurrentie komt ook deze keer weer van dezelfde partij. Nintendo heeft zich met Mario Kart DS weer eens overtroffen en het is maar de vraag of Rare dit niveau kan bijbenen, laat staan overklassen. Een zinloze overpeinzing, want volgens mij kan niemand beter dan Mario Kart DS. Toch heb ik me helemaal niet verveeld met Diddy Kong DS, daarvoor is het spel net iets te goed.

Diddy Kong voor de Nintendo 64 was toen het verscheen behoorlijk vernieuwend. Het grootste pluspunt was de verscheidenheid aan voertuigen. Met maar liefst drie totaal verschillende karretjes kon je aan de slag. Je kon kiezen tussen een kart, een hovercraft en een vliegtuigje, en dat vond ik vroeger al heel wat. Tegenwoordig zijn we natuurlijk veel meer gewoon, maar het blijft leuk om te kiezen tussen deze voertuigen met elk hun eigen karakter. De besturing is simpel voor beginners en biedt genoeg uitdaging voor experts. Ik verkoos de snelheid van het vliegtuig tegenover de relatief zwalpende besturing van de hoovercraft.

Het is leuk om te zien dat het spel weer ongelofelijk uitgebreid is. Diddy Kong Racing speelt een beetje als een adventurespel, aangezien je eerst items moet vrijspelen om mee te kunnen doen aan nieuwe races. Daarna neem je het in een ultieme race op tegen een eindbaas, waarna je met de stylus aan de slag kunt. Jammer genoeg zijn deze uitdagingen een beetje teleurstellend. Het is de bedoeling dat je alle ballonnen in het veld lek prikt en ondertussen muntjes verzamelt. Jammer genoeg is de besturing met de stylus niet voldoende uitgewerkt om er echt van te genieten. Zo prik je met de pen niet alleen ballonnen, maar bestuur je er ook de camera mee, wat tot verwarrende situaties kan leiden. Doorheen het spel kun je de stylus ook nog gebruiken om enkele weinig uitdagende puzzels op te lossen.

Grafisch blinkt het spel uit met beelden die niet moeten onderdoen voor de originele versie. De circuits zijn gevarieerd en in de achtergrond gebeurt er altijd wat om je aandacht te trekken. Er zijn overigens ook een heleboel circuits, wat alleen maar toe te juichen valt. Wel jammer dat de circuits de gebruikelijke clichés niet mijden, maar dat viel te verwachten van een funracer als deze. Een Mario Kart is ook niet volledig zonder sneeuwlevels, strandlevels en vuurlevels.

Muzikaal biedt dit spel pijnlijk irritante melodieën die nog net meest doen denken aan een mix tussen Griekse sirtaki en Duitse carnavalsmuziek. Het valt dus aan te raden om het spel te spelen zonder muziek.

Diddy Kong Racing is een degelijk spel dat jammer genoeg het niveau van grote concurrent Mario Kart DS niet haalt. Ben je echter op zoek naar een alternatief of ben je gewoon een grote fan van funracers dan is dit zeker je ding. Alleen jammer dat het stylusgedeelte niet goed is uitgewerkt en de deuntjes niet aangenaam klinken.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Diddy Kong Racing
geplaatst in: DS, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply