gaming sinds 1997

Django Unchained

djangounchainedQuentin Tarantino’s films zijn altijd wel opmerkelijk, maar niet altijd even super. Zo vonden we Pulp Fiction schitterend, en Reservoir Dogs zal altijd in onze Top10 van beste films ooit een plaatsje innemen. Aan de andere kant waren we zeker niet onder de indruk van Death Proof, en ook het recentere Inglorious Basterds kon ons niet helemaal overtuigen. Django Unchained, Tarantino’s interpretatie van de oude spaghettiwestern, tikt echter al de juiste vakjes en met zoveel kunde dat we wederom kunnen spreken van een echt meesterwerk.

Jamie Foxx speelt Django, een slaaf die door de welbespraakte en aimabele premiejager Dr. King Schultz vrijgekocht wordt om hem te helpen met het vinden van drie dieven. Dit verloopt zo goed dat Schultz voorstelt om op langere termijn samen te werken en wanneer hij hoort dat Django zijn vrouw Broomhilda, wil bevrijden doet dit Schultz denken aan de Duitse legende van Siegfried waardoor hij zich zelfs verplicht voelt om Django te helpen in zijn queeste. Enig probleem: Broomhilda is ondertussen verkocht aan de rijke en beruchte grootgrondbezitter Calvin Candie die er een opmerkelijke hobby op nahoudt met betrekking van zijn slaven, een hobby die Schultz’ geweten in die mate zal aanspreken dat de zoektocht uitdraait op meer dan de twee hadden voorzien…

Tarantino heeft wederom een sterrencast rond zijn project kunnen verzamelen en hun prestaties zijn werkelijk fenomenaal en niemand die er echt uitschiet, zowel naar boven als naar onder. Jamie Foxx doet perfect zijn werk als de bevrijde slaaf die zijn daden meer doet spreken dan zijn woorden, Samuel L. Jackson is werkelijk schitterend als de huisslaaf Stephen, Leonardo DiCaprio zou je bijna van overacting kunnen beschuldigen in zijn rol van Calvin Candie maar het werkt gewoon perfect, en Christoph Waltz die we eerder al zagen als de memorabele Col. Hans Landa in Inglorious Basterds is wederom fantastisch als de premiejager Dr. King Schultz.

Een goede cast en verhaal zorgen er meestal al wel voor dat je film hoge toppen scheert, maar om écht tot de absolute top te geraken heb je nét dat ietsje meer nodig en Tarantino levert ook dat door slim gebruik van humor (de discussie omtrent de hoofdkappen is gewoon hilarisch!), het subtiel toevoegen van additionele lagen in de personages en hun achtergrond door gebruik van o.a. flashbacks, en last but not least verwijzingen naar oude westerns alsook zelfs een guest appearances van Franco Nero die de hoofdrol speelde in de originele “Django” uit 1966. Dit alles zorgt ervoor dat Django Unchained met rede een 10/10 score krijgt en per direkt in het rijtje van klassiekers geplaatst mag worden naast die andere toppers van Tarantino, Reservoir Dogs en Pulp Fiction.

Zoals de film brokken maakt op gebied van verhaal, acteerprestaties en regie spettert de Blu-ray van het scherm met een beeldtransfer die gewoonweg subliem te noemen is. Er zijn enkele schaarse momenten dat het beeld een beetje softer oogt maar dit is veelal intentioneel door manipulaties en gebruik van lens filters om flashbacks een doorweekte ’70s gevoel te geven maar voor de rest oogt alles haarscherp, zijn de details tot in de kleinste puntjes te bewonderen, zijn de zwartwaarden perfect en is het contrast exact hoe het moet zijn. Huidtinten en kleurgebruik zijn levensecht en de bloedspatters vliegen van het scherm in zo’n mate dat je bijna zou wegduiken om je mooie kledij niet te laten bevlekken. Schitterend!

Het geluid is eveneens top maar de makers besloten om het gevoel van de oldskool westerns wat meer gewicht te geven door vooral de focus op de voorkanalen te houden. De achterste speakers worden wel gebruikt voor effecten en atmosfeergeluiden maar deze lijken vooral gebruikt om je eraan te herinneren dat je achteraan ook nog luidsprekers hebt. Vooraan krijgen we een perfect stereo geluid met heldere dialogen en leuke splattergeluiden telkens iemand’s hoofd aan gort geschoten wordt en goede positioneren links en rechts terwijl de subwoofer goede support levert. Zeer leuk en tof om naar te horen, maar het is toch wel een klein (minimaal) minpuntje dat de achterste kanalen niet meer gebruikt worden.

We krijgen een klein uurtje aan extra features, startend met “Remembering J. Michael Riva: The Production Design of Django Unchained” waarin we een hommage krijgen aan productiedesigner J. Michael Riva die tijdens de opnames overleed. Dan is er “The Costume Designs of Sharen Davis” waarin cast & crew wat vertellen over hun kostuums, en last but not least is er “Reimagining the Spaghetti Western: The Horses and Stunts of Django Unchained”, een 14 minuten durende feature over de veiligheidsvoorzieningen bij de film.

box-djangounchained

Onze Score:
10.0

geplaatst in: BLU, Reviews, Sony Pictures
tags: , ,


Leave a Reply