gaming sinds 1997

F-Zero GX

In F-Zero’s ondertussen bijna 14-jarig bestaan is er aan het concept niet veel veranderd. Hierin race je in futuristische auto’s aan weerzinwekkende snelheden over de baan, terwijl je modderplekken, bommen, lavastroken en nog meer probeert te ontwijken. Probeer hierbij nog eens zoveel mogelijk boosts te pakken, maak jumps door de lucht, en ram je tegenstanders van de baan. Klinkt het allemaal nogal ingewikkeld?? Wel, dat is het zeker niet. Wat uiteraard niet wil zeggen dat het makkelijke games zijn, integendeel … Waar je op het makkelijkste niveau nog met gemak het circuit doorzoefde en je tegenstanders ver achter je liet, is het een niveau hoger al heel wat moeilijker. Er is dus wel dégelijk een merkbaar verschil in de moeilijkheidsgraden, maar dat kunnen we alleen maar goed vinden, nietwaar?

Dit is ondertussen al het 6de deel in deze fantastische reeks (let wel: niet alle F-Zero’s zijn in Europa uitgekomen!), maar het is zeker geen goedkope uitmelkerij.

Toen ik de disc in mijn Gamecube stak, en het startscherm verscheen, werd ik meteen overdonderd door goede muziek, heel goede muziek. Ik ben niet meteen dé persoon die alles van muziekgenres kent, om eerlijk te zijn ken ik er niets van, maar dit was me toch even verdomd goede muziek. Na op de startknop gedrukt te hebben, werd mij een mooi gepresenteerd menu voorgeschoteld. Voor degenen die aan de snelheid moeten wennen, is er de ‘Practice’ mode, maar aangezien ik wel al wist wat me te wachten stond, koos ik meteen de ‘Grand Prix’ mode. Hierin is het de bedoeling tegen 29 anderen (de wiskundige knobbels onder ons zullen meteen gezien hebben dat er in totaal dus 30 racers rijden) in een cup te strijden om de eerste plaats. In het begin kan je kiezen uit 3 cups, de Ruby, Sapphire, en Emerald cup. Iedere cup bevat 5 circuits die je zal moeten berijden. Om te beginnen neem ik de Ruby cup op Novice. Nog even mijn auto instellen naar ‘Max Speed’, waardoor je dus het snelst gaat (niet verwacht?), maar je kan ook meer naar ‘Acceleration’ overhellen, waardoor je beter zal draaien, en op naar de race!

Wanneer de race start, zie je meteen dat dit spel grafisch stevig op zijn grote berenpoten staat, want het is verbluffend. Ik merk ook meteen dat niet enkel het introdeuntje goed was, maar ook de muziek tijdens het racen is cool. Van de auto’s tot de baan, tot alle kleine versierseltjes er rond, het is P-R-A-C-H-T-I-G. Met veel moeite wend ik mijn ogen van al dat moois af en concentreer ik me op de race. Gefascineerd door het licht dat de ‘uitlaten’ produceren, race ik verder. De lichtstrepen die over je scherm naar je toe vliegen geven je een echt snelheidsgevoel. Enkele loopings en twists en nog meer hobbelige en bobbelige dingen (mijn moeder werd bijna duizelig toen ze het zag :p) later merkte ik op dat mijn tegenstanders me steeds weer van de baan probeerden te rammen, maar daar merk je op Novice niet zoveel van. Als een dolle hond begon ik dus ook in het wilde weg tegenstanders van de baan te knokken, maar hiervoor moet je even wat oefenen, in het begin gebeurde het nogal eens dat ik iets te laat reageerde of te vroeg reageerde, en vóór of achter de tegenstander door schoot en zelf van de baan vloog. Maar na een tijdje lukt dit wel allemaal perfect. Mede dankzij de goede controls.

De controls zijn echt makkelijk in gebruik; De A-knop voor te accelereren, B voor te remmen (maar geloof me, deze knop heb je in het hele spel niet nodig), de L- en de R-knoppen dienen om in combinatie met de Control Stick (die natuurlijk dient om te draaien) scherper te draaien.De X knop dient om te boosten, de Y- en Z-knoppen om aan te vallen en de vierpuntsdruktoets om het camerastandpunt te veranderen.

Je auto heeft een soort levensmeter die daalt wanneer je ergens tegenaan botst of over lavastroken rijdt. Maar die ‘levensmeter’ is meteen ook je energiemeter om te boosten, en als je boost, gaat er energie verloren, dus eigenlijk ook levenspunten. Je kan echter niet dood gaan door al je energie op te boosten, maar als je dan nog 1 keertje ergens zelfs maar záchtjes tegenaan rijdt, ben je dood. Je kan dan wel opnieuw beginnen op die baan, zodat je niet alle voorgaande banen moet doen, maar het aantal keer dat je dit kan doen mindert naarmate je een hoger moeilijkheidsniveau neemt. Je tegenstanders proberen je ook steeds te rammen, waardoor je dus ook energie/levens verliest. Maar geen nood, er zijn zogenaamde recovery-stroken, waarop je je levensmeter of energiemeter terug kan opkrikken. Ook je tegenstanders hebben ook zo’n levens/energiemeter en wanneer jij hen ramt, doet dat heel wat meer schade dan wanneer zij jou rammen. Ook zijn er boosters verspreid op de weg, zodat je niet altijd ten koste van je energie/levensmeter moet gaan boosten.

Natuurlijk ook aanwezig is de Time Attack, waarin je enige doel een zo goed mogelijke tijd neerzetten is, en je moet je geen zorgen maken om tegenstanders, want die zijn er hier niet.

Een mooie nieuwe toevoeging aan dit spel is de Story Mode, hierin kruip je in de huid van Captain Falcon, de vorige Grand Prix winnaar. Je vraagt je misschien af hoe ze in een racespel een klasse verhaal kunnen integreren, en ik moet eerlijk zeggen dat het verhaal niet echt denderend is, maar de missies zijn wel leuk om te doen, en er is ook veel variatie. Zo moet je bijvoorbeeld een parcours uitrijden met een bom op je auto, en als je trager dan een bepaalde snelheid rijdt, ontploft de bom. Of bijvoorbeeld racen tegen een dikkerd terwijl je ook nog eens rotsen moet ontwijken?
Het niveau van de missies ligt hoog, maar is niet ondoenbaar.

Wat ook zeer leuk is, is je eigen auto samenstellen; als je een cup of een missie hebt uitgespeeld speel je onderdelen vrij die je dan kan kopen in de F-Zero Shop. Hier moet je ook je volgende missies in de Story Mode kopen, maar je moet wel eerst de vorige missie uitspelen. Je kan ook vele auto’s kopen, want je kan standaard maar uit 4 auto’s kiezen.
Eens je losse onderdelen hebt gekocht (body-, cockpit- en booster parts), kan je naar je Garage gaan om daar je auto samen te stellen en hem een kleurtje te geven, je kan zelfs je eigen logo maken om dat dan op je auto te zetten.

Ik mag nu niets spoilen, maar er zijn enórm veel dingen te unlocken, gaande van auto-onderdelen tot hele auto’s tot FMV’s (Full Motion Videos) en zelfs cups.

VS Battle, de mulitplayer mode, is heel leuk als je een middagje met wat vrienden thuis zit. Je kan met een maximum van 4 spelers in splitscreen spelen. Het enige nadeel (als ik er perse een móet zeggen) is het ontbreken van een LAN-functie, maar hiervan ga je nu ook niet dood. Wat wel opvalt, is dat als je met meerdere mensen speelt, de omgevingen minder gedetailleerd zijn, maar dit is juist goed, omdat er dan nooit, maar dan echt nooit framedrops zijn.

Kort gesteld is F-Zero GX een spel dat je ongetwijfeld uren spelplezier zal bezorgen, maar als je op moeilijke momenten geen doorzetter bent, kun je misschien toch 2 keer nadenken voor je deze topper in huis haalt.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: F-Zero GX
geplaatst in: GC, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply