gaming sinds 1997

Fat Princess: Fistful of Cake

Sony lijkt een nieuw gat in de markt gevonden te hebben: succesvolle PlayStation 3 franchises overbrengen naar hun ietwat stiefbroederlijk behandelde PlayStation Portable. Na een reeks ports met onder andere Kratos, Jak & Daxter, Gran Turismo en het recent minder geslaagde Eye of Judgement is het nu de beurt aan de calorierijke game Fat Princess. De originele game was een PSN titel, maar het pick & play gehalte leent zich uiteraard perfect voor een draagbare console. De vraag blijft nu echter: is dit de kers op de taart?

Het verhaal achter Fat Princess: Fistful of Cake is in tegenstelling tot de prinses magertjes. Elk onderdeeltje in het verhaal komt neer op het voeden van de prinses met taart tot ze moddervet is en hierdoor belemmert dat de vijand snel met je deerne weg kan rennen. Mix hierbij nog wat verschillende klassen, strategische elementen en wat teamwork en je krijgt een game dat vooral feministes rauw gaan lusten..

Fat Princess is een typische multiplayer game en dat valt ook meteen op in de singleplayer, getiteld ‘Play with yourself’. Je tegenstrevers zijn hier eenvoudigweg vervangen door een stelletje bots. Voor je echter de strijd aangaat kies je een klasse, zoals boogschutter, strijder, genezer, magiër of arbeider, en dit door een hoedje op te zetten bij een hoed-producerende-machine.

De aanwezige klasses bieden de nodige diversiteit en voor iedere speelstijl is er wat wils, van agressief tot ondersteunend. Een arbeider zoekt bijvoorbeeld naar grondstoffen voor het opwaarderen van andere klasses, een boogschutter is dan weer handig op afstand, een strijder gebruikt zijn primitief verstand, een magiër tovert wat en de genezer doet wat zijn naam zegt, maar dan in een mooie outfit waar zelfs de bisschop een puntje kan aan zuigen. Vergoelijk ons de woordkeuze, Monseigneur.

Offline kan je met een maximum van 23 AI bots aan de slag. Jammer genoeg stammen ze niet af van de homo sapiens sapiens; ze verdedigen niet als jij aanvalt of omgekeerd. Wie geen gevoel wil krijgen dat hij alles alleen moet doen zal algauw de online modus ontdekken. Hier kan je met acht mensen de strijd aangaan en er nog eens 8 AI bots bij plaatsen om de map wat te vullen. Er is aardig wat ruimte voor teamwerk maar door het steeds aanwezig zijn van bots vervalt een groot deel van het plezier.

Een ander nadeel is gewoon het ontwerp van de game. Online games werken nu eenmaal vaak minder goed op een handheld. Je hebt niet altijd een internetverbinding bij de hand. Door het invoeren van bots probeert men deels dit probleem in te perken, maar zoals gezegd is het eerder een doekje tegen het bloeden.

Net zoals de prinses is de game ook een zwaargewicht dankzij de 17 verschillende maps met toepasselijke namen zoals Candy Mountain, Brownie Town en Marzipan Meadows. De vele gamemodes waarbij je telkens een variatie krijgt op de prinses redden, bewaken of een combinatie van beide zorgt dan weer voor een uren speelplezier! Als je tenminste genoeg andere mensen vindt online.

Visueel valt dan weer weinig aan te merken op deze titel, alles oogt scherp en de game is net zoals het origineel voorzien van een komisch en tevens tekenfilmachtig uiterlijk, maar dan met een hoge PEGI rating vanwege de overvloed aan bloed en ledematen. Het audiogedeelte is ook erg geslaagd. Op de achtergrond speelt een middeleeuws riddermuziekje met een komische ondertoon en het verhaal wordt dan weer verteld met een Brits accent dat op een droge manier humor toevoegt aan het verhaal. Voor de oudere gamers met reeds vruchten uit hun lenden is een volledige Nederlandstalige lokalisatie aanwezig. Je kan ook het bloed deactiveren als je liever die slapeloze nachten vol gehuil vermijdt.

Fat Princess: Fistfull of Cake leent zich perfect tot een PlayStation Portable game, maar de iets tegenvallende AI in de singleplayer gooit roet in het eten. Uiteraard is de basis nog steeds een multiplayer game, maar ook hier liet Supervillain Studios steken vallen door een te beperkte multiplayer te voorzien. Er zijn te weinig spelers mogelijk in één game en het lijkt mede hierdoor ook gewoon te weinig spelers aan te trekken. Online gamen met een handheld is immers nog verre van ingeburgerd. Waar de game wel kon overtuigen is de humoristische visuele en auditieve aspecten en het pick-up & play gehalte. Als ik echter kan kiezen tussen het origineel op PS3 en deze overzetting naar de Portable, dan is mijn keuze snel gemaakt.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Fat Princess
geplaatst in: PSP, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply