gaming sinds 1997

FIFA 09 All Play

Enkele jaren geleden woedde er een heftige oorlog tussen FIFA-fans en PES-adepten. Het was een woelige periode die uiteindelijk tot stilstand kwam nadat bleek dat de strijd om het beste voetbalspel best wel lullig was. Laten we het in deze review dus even niet over dat andere spel hebben. In het rijk van koning Voetbal is er namelijk genoeg plaats voor twee vermakelijke spellen.

Electronic Arts is een geniaal commercieel monster met de gave om de man met de pet aan te spreken. De Milk Inc van de gamesindustrie biedt wat de gamer vraagt en die gamer vraagt nu eenmaal licht verteerbaar, doch kwaliteitsvol entertainment. En dat zullen ze krijgen ook potverdorie! Voor de Wii, die al sinds de release baadt in (soms wel erg) licht verteerbaar kwaliteitsvol entertainment, heeft EA vorig jaar de All-Play-serie in het leven geroepen. All-Play zorgt ervoor dat iedereen mee kan doen en dat zelfs je oma de afstandsbediening kan opnemen om zonder dat ze het beseft een paar potten te breken op het digitale voetbalplein.

Omdat wild voor zich uit zwaaiende oma’s ook weer niet altijd grappig zijn, worden ook de serieuze gamers niet vergeten in FIFA 09 All Play. Voor je een match of campagne begint kies je voor de moeilijke aanpak of de ‘casual’-methode. De ‘All-Play’ besturing betekent hier dat je minder moet nadenken over tactiek en eigenlijk gewoon moet zorgen dat de bal goed aankomt. Dat leek me een beetje te simpel, dus als de harde kerel die ik ben koos ik meteen voor de moeilijke weg om wat later tot de conclusie te komen dat ook die route niet onoverkomelijk bleek te zijn.

Je kunt het spel op verschillende manieren besturen. De combinatie nunchuk met Wii-mote is perfect om goed het overzicht te behouden en voelt ook natuurlijk aan. Je bestuurt de spelers met de nunchuk en passen doe je door te richten met je wii-mote. Je kan er ook voor kiezen om alleen met de Wii-mote te spelen (lopen doe je dan door B ingedrukt te houden en passen door te mikken naar het scherm) maar dat kon me persoonlijk minder bekoren. Dat ligt vooral aan het ontwerp van de afstandsbediening, die iets te lomp in de hand ligt, waardoor je al snel spierpijn krijgt, om nog maar te zwijgen van de krampen die je oploopt. Voor de gamers die het liever zoals vroeger doen, heeft EA er ook de mogelijkheid in gestopt om met de ouderwetse controller te spelen. Dat werkt naar behoren, maar je voelt toch dat je iets mist.

De casual gamer kan ook kiezen voor een ‘Footii-wedstrijd’, dat zijn wedstrijden van acht tegen acht met komisch bedoelde karikaturen van de bekendste ploegen. Jammer genoeg zijn deze alleen leuk voor onervaren gamers en kinderen. Op zich is daar niets mis mee want daarvoor is deze modus gemaakt. Een ervaren gamer zal er allicht minder blij van worden en ik denk dat je ook een leuke ‘Bier en Games avond’ kan houden zonder Footii-modus. Verder kan je hier ook aan de slag met een partij minigames van een bedenkwaardig niveau zoals we deze ook kennen van de vorige FIFA voor de Wii. Balletje hoog houden, tafelvoetbal… het is allemaal niet de moeite waard om er een feestje rond te bouwen.

Terug naar het gedeelte waar je veel meer plezier aan zal beleven; het gedeelte voor de echte gamer dus. Na enkele dagen spelen viel het me op dat het veel gemakkelijker is om te scoren van buiten de 16 meter. Het lijkt alsof je zo veel meer voeling hebt met de bal, terwijl je van dichtbij bijna altijd net naast schiet. Doordat je speelt met de Wii-mote gaat het richten tijdens strafschoppen en vrije trappen veel beter, maar dat heeft ook zo zijn nadelen. Strafschoppen zijn bijvoorbeeld onhoudbaar voor de computer en ook een vrije trap raakt nu wel heel vaak het doel. Over het algemeen lijkt het een beetje makkelijk om te scoren in FIFA 09 All-Play, waardoor het voor de echte gamer aangeraden is om de moeilijkheid enkele graden te vergroten.

Grafisch doet het spel onder voor zelfs de PS2-versie, en dat verbaast me toch. Vooral als de camera inzoomt op de spelers zien de graphics er gedateerd en lelijk uit, zelfs voor een grafisch minder bedeelde console als de Nintendo Wii. Gelukkig ziet het er nog niet zo lelijk uit als PES voor de Wii want dat was soms echt een abstract kunstwerk.

Het commentaar wordt ook deze keer verzorgd door de Bassie en Adriaan van de Nederlandse voetbalverslaggeving. Youri Mulder en Evert Ten Napel zijn samen verantwoordelijk voor het slechtste commentaar in een voetbalspel sinds mensenheugenis. Hun commentaar speelt zelden op elkaar in, zodat Evert een gemist schot een gigantische blunder vindt terwijl Youri het tegelijkertijd heeft over een buitengewone kans. Bij tackles denkt Youri Mulder altijd dat het gaat om een blessure, terwijl dit bijna nooit het geval is, en over de hele lijn heb je het gevoel dat de heren zonder voorbereiding enkele zinnen hebben voorgelezen, omdat het nu eenmaal een aardige duit opbrengt.

Wie denkt dat de Engelstalige commentatoren het beter kunnen komt echter bedrogen uit. Als je eenmaal door hebt dat je de instellingen van je Wii moet veranderen om de taal te wijzigen, blijkt dat de Engelse kerels bijna net dezelfde fouten maken als Youri en Evert. Jammer, want de spreekkoren en sfeer in het stadium zitten anders wel goed.

FIFA 09 All Play is een vermakelijk spel geworden met gedateerde graphics. De nunchuk en wii-mote maken de besturing best aangenaam, maar alleen met de wii-mote vind ik het allemaal een beetje te beperkt. Bovendien krijg je op die manier sneller kramp in je vingers. Youri Mulder en Evert Ten Napel spelen een “glansrol” met de meest afgehaspelde commentaren ooit. Alle mogelijkheden die je kan verwachten van een FIFA zitten er weer in, maar wereldschokkend is het natuurlijk nooit. Ook online kan je een potje voetballen, maar dan net niet zo uitgebreid als bij de PS3 of Xbox 360 versie.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: FIFA 09
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, Wii
tags: , ,


Leave a Reply