gaming sinds 1997

FIFA Street

Het is eigenlijk lachwekkend. Electronic Arts heeft op dit moment niet minder dan 3 voetbalgames in de winkels liggen. Naast deze gloednieuwe FIFA Street zijn er immers nog UEFA Champion’s League 2004-2005 en ouwe getrouwe FIFA 2005. Genoeg om zelfs de meest diehard voetbalfanaat een indigestie te bezorgen. FIFA Street is echter anders dan die laatste twee. Hoe anders? Lees gerust verder…

FIFA Street is, net zoals de andere EA Sports Big-titels, een game waar show en spektakel minstens even belangrijk zijn als het winnen van een wedstrijd. Je speelt met 4 tegen 4 (3 veldspelers + 1 keeper) op kleine veldjes. Dit heeft als gevolg dat het spel zeer snel op en neer gaat en dat de gameplay veel intenser is. Het regent werkelijk kansen aan beide zijden. Ook zijn er geen scheidsrechters te bespeuren en fouten en buitenspel worden niet bestraft. Al deze maatregelen houden echter het strakke tempo erin.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld FIFA 2005 voelen de controls van Street veel vloeiender aan. De stroeve FIFA-gameplay (zeg wat je wil, maar Pro Evolution Soccer ligt qua besturing mijlenver voor) is in deze telg overboord gegooid. Met de rechterstick (al dan niet in combinatie met L1) schud je de meest onwaarschijnlijke dribbels uit je sloffen. Voor wie wat minder moeite wil doen, is er ook de mogelijkheid om met driehoekje een random trick uit te voeren. Ervaren spelers kiezen echter best voor de rechterstickmethode, omdat die over het algemeen veel meer punten oplevert.

Alle bewegingen zijn trouwens subliem geanimeerd. Zelfs aartsmoeilijke bewegingen als retro’s of vliegende scharen zien er levensecht uit. Datzelfde geldt ook voor de pleintjes waar je voetbalt. De gevarieerde omgevingen zien er wat verkommerd en armoedig uit, wat prima bij de setting past. De meeste spelers zijn trouwens herkenbaar, maar echt gelikt is het toch niet. Storen doet het echter op geen enkel moment.

Hoe meer tricks je aan elkaar rijgt (gecombineerd met wat airplay), des te sneller je gamebreaker-meter zich vult. Eenmaal gevuld, kan je ermee een slow-motion schot op doel geven, dat er acht van de tien keren ingaat. Het oogt leuk en is bovendien uiterst effectief, zeker als je weet dat een FIFA Street match, meestal maar gaat tot vijf gescoorde doelpunten. Zo’n “goedkoop” doelpuntje kan dus erg veel bijdragen tot een overwinning. De keepers laten zich overigens niet zomaar verschalken; ze ranselen héél wat ballen uit hun kooi (Heb je dat gehoord FIFA 2005???) en vanop afstand schieten is meestal verloren moeite. Je zal echt vlotte combinaties op de court moeten leggen, anders zou het wel eens héél lang kunnen duren, eer er een bal tegen de touwen gaat.

Gelukkig geldt het spreekwoord “oefening baart kunst” ook hier weer. Naarmate je meer speelt, zal je de gekste combo’s en de spectaculairste goals kunnen maken. De Rule the Street modus is hier zelfs uiterst geschikt voor. Allereerst moet je een eigen speler creëren, zijn uitrusting kiezen en hem een aantal skillpoints toewijzen. Je selecteert ook zeven van de beschikbare spelers om zo een ploegje te vormen. Het spreekt voor zich dat je in het begin een bende klungels ter beschikking hebt, die beter kunnen borduren dan voetballen, maar naarmate je bekender wordt (door meer skill bills te verdienen) en meer wedstrijden wint, zal je ook betere spelers kunnen unlocken. Met die skill bills kan je ook je speler upgraden, iets wat broodnodig zal zijn. Je teammates hebben in het begin stats van 14 à 16 (op 100!!!), maar al snel kun je bijvoorbeeld een Rivaldo (38) of Helguera (55) unlocken, die toch al een aardig balletje kunnen trappen. De echt goede spelers zoals Raul (90) of Ronaldinho (97) krijg je uiteraard pas tegen het einde van het spel. Het enige minpunt vind ik hier dat Zinedine Zidane, het Franse voetbalmonument, de meester, de geniaalste hedendaagse voetballer, kortom God in persoon, niet aanwezig is. Het is bijna een schande te noemen, maar gelukkig wordt dat opgevangen door de andere kwaliteiten van Rule the Street.

Tijdens het hele spel hoor je leuke latinodeuntjes, die wonderwel bij de urban style van het spel passen. Een nadeel is dat er niet overdreven veel liedjes in de soundtrack zitten, waardoor deze veel herhaald worden en zo dus na een tijdje wel op de zenuwen werken. Zeker in vergelijking met de songs uit FIFA 2005 valt FIFA Street wat te licht uit.

Kunnen we stellen dat FIFA Street een waardige toevoeging is aan het genre? Zeker! De verfrissende EA Big-aanpak zorgt ervoor dat we eindelijk eens een “andere” FIFA-game krijgen. De soepele gameplay die we kennen uit Pro Evo en de oudere FIFA’s (98-2002) is eindelijk terug en dat is erg positief. Dit is voor mij zelfs het eerste voetbalgame sinds PES4 waarvan een aankoop gerechtvaardigd is.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: FIFA Street
geplaatst in: Electronic Arts, PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply