gaming sinds 1997

Final Fantasy X-2

De Final Fantasy games van ontwikkelaar Square-Enix zijn zowat de populairste Role-Playing Games (RPG) op de markt. Elk deel van de serie stond tot nu toe garant voor een totaal nieuw verhaal en nieuwe personages. Met deze Final Fantasy X-2 heeft Square-Enix voor het eerst een rechtstreekse sequel gemaakt. Heiligschennis of een schot in de roos?

Final Fantasy X-2 speelt zich 2 jaar na zijn voorganger af. Nadat de summoner Yuna de kwaadaardige Sin heeft verslagen is de wereld Spira in de zogenaamde “Eternal Calm” –eeuwige rust- aanbeland. Yuna zelf heeft zich samen met haar vriendinnen Rikku, de knappe dievegge uit FFX, en Paine, een introverte zwaardvechtster, aangesloten bij de Gullwings, een groep Spherehunters –schattenjagers- die zich toeleggen op het achterhalen van Spira’s geschiedenis.

Na een leuke intro, waarin Yuna haar zangtalenten demonstreert onder begeleiding van typisch Japanse popdeuntjes, kom je terecht op je vliegende basis, het luchtschip Celsius. Vanaf dan ben je vrij om te doen en laten wat je wilt. Je kan braafjes de hoofdverhaallijn volgen (in het missiescherm aangeduid als “hotspot”) maar veel interessanter is om een van de vele sidequests uit te voeren. Deze volledig non-lineaire aanpak is een echte verademing ten opzichte van andere games (en RPG’s), je bent vrij om te gaan en staan waar je wil. Sommige gamers zullen zich waarschijnlijk in het begin ongemakkelijk voelen bij de enorme vrijheid die aangeboden wordt, maar reeds na enkele uurtjes spelen ben je volledig in de ban van FFX-2. Het oplossen van de subquests geeft je trouwens veel extra ervaring en belangrijke items, zeker de moeite waard dus.

Tegenover zijn voorganger zijn er enkele belangrijke wijzigingen gebeurd. De meest ingrijpende verandering is gebeurd in het vechtsysteem. In plaats van een turn-based systeem is men overgestapt naar semi-realtime gevechten. Gelukkig heeft men de optie voorzien om de gevechten volledig turn-based te houden, aangezien je zo tijd hebt om rustig je aanvallen te plannen.
Ook het Sphere Grid uit FFX is volledig verdwenen en vervangen door de Garment Grids en Dresspheres. Een Garment Grid is een rooster waarop je twee of meerdere Dresspheres kunt op plaatsen. Elke Dressphere geeft Yuna, Rikku of Paine specifieke eigenschappen. Zo kan je kiezen of je als Gunner, Warrior of White Mage (er zijn een twintigtal verschillende spheres in totaal) door het leven gaat. Tijdens de gevechten kan je gemakkelijk een andere Dressphere kiezen. Later in het spel zijn er zelfs drie enorm krachtige Special Dresspheres te vinden, die van het uitroeien van de talloze monsters een koud kunstje maken.

Het verhaal in deze FFX-2 is erg diepgaand en de vele quests zijn erg gevarieerd. De vele tussenfilmpjes zuigen je echt mee in de wereld van Spira en de erg geslaagde voice acting tijdens dialogen versterkt dat gevoel alleen maar. We hebben hier overduidelijk te doen met getalenteerde acteurs. Het is eens wat anders dan de meeste games, waar men gewoon de tekst laat inspreken door de plaatselijke ijsventer. Jammer genoeg zijn niet alle dialogen ingesproken, maar gelukkig worden enkel de onbelangrijke gesprekken je in tekstvorm voorgeschoteld. Met de lipsynchronisatie is ook iets fout gelopen want de gesproken tekst komt meestal totaal niet overeen met de beweging van de lippen. Dit is echter te wijten aan de vertaling van het Japans naar het Engels dus daar kunnen we Square-Enix niet zwaar voor aanrekenen.

Grafisch is Final Fantasy X-2 ook een absoluut pareltje. Het prachtige leveldesign, de gedetailleerde texturen, de sublieme licht- en particle effecten tijdens gevechten, de onovertroffen filmpjes, alles in dit spel ziet er gelikt uit. Dit spel toont de ware kracht van Sony’s zwarte kastje en FFX-2 moet dan ook totaal niet onderdoen voor games op de andere consoles.
Ook de soundtrack en geluidseffecten zijn, net zoals de rest van het spel, pure klasse.

Je komt vaak goede games tegen, maar een ware parel zoals Final Fantasy X-2 is erg zeldzaam. Dit spel heeft alles: oogstrelende graphics, subliem geluid, een diepgaand verhaal, verslavende non-lineaire gameplay en alsof dat nog niet genoeg was biedt het spel je maar liefst meer dan 50 uur speelplezier. Een absolute aanrader!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Final Fantasy X-2
geplaatst in: PS2, Reviews, Square Enix
tags: ,


Leave a Reply