gaming sinds 1997

Fire Emblem: Path of Radiance

Fire Emblem: Path of Radiance kwam gelijktijdig uit met zijn kleine broertje Fire Emblem: The Sacred Stones op de GBA. Beide spellen volgen echter een apart pad qua verhaallijn. Path of Radiance volgt de avonturen van de jonge krijger Ike en zijn manschappen. Ike raakt verwikkeld in een oorlog tussen de menselijke Beorc en de halfmenselijke Laguz. Die halfmenselijke wezens zijn een stuk sterker en dat komt later overigens nog goed van pas. Het blijft toch opvallend hoe weinig de verhaallijnen van RPG’s wel verschillen. Arc: Twilight of the Spirits had jandorie krek hetzelfde uitgangspunt.

Dat wil echter niet zeggen dat het verhaal niet episch, bombastisch en interessant is. Alleen jammer van de opeenstapeling van clichés doorheen het spel. Heel soms word je zelfs getrakteerd op een prachtig geanimeerd filmpje dat niet onder doet voor de sfeer van de Final Fantasy reeks. Nintendo blijft echter uiterst spaarzaam met deze pareltjes. Toch wel een gemiste kans, aangezien de gewone scènes doorheen het spel een beetje emotieloos blijven. Twee volkomen stijve hoofden die al playbackend (willekeurig bewegende lippen) vertellen dat er iemand gestorven is… het blijft vreemd. Het lijkt wel alsof Nintendo zo de spanning en intensiteit van het moment een beetje terugdrijft.

De kern van de gameplay blijft gelukkig ongewijzigd. Net zoals in The Sacred Stones vecht je met verschillende krijgers met elk hun eigen capaciteiten. Zoals Zwan al aangaf gebruikt Fire Emblem een handig blad-steen-schaar systeem. Een zwaard is sterker dan een bijl, en een bijl is sterker dan een lans, maar met een lans kan je makkelijk een zwaardvechter te lijf gaan. Uiteraard zal je ondertussen ook rekening moeten houden met helende functies en verschillende items. Spring echter voorzichtig om met je manschappen, aangezien ze niet meer kunnen worden opgeroepen na hun dood!

Uitleggen hoe diep Fire Emblem: Path of Radiance in werkelijk gaat is echter moeilijk, maar dat het een goed uitgewerkt spel is staat als een paal boven water. Dit game is dan ook gemaakt voor echte RPG liefhebbers. Het kan dus best zijn dat gamers die gek zijn van Final Fantasy dit maar niks vinden. De strategische component is immers gewoon veel groter in dit spel. Het verhaal speelt uiteraard ook een grote rol, maar Fire Emblem moet het toch vooral van zijn diepe gameplay hebben. Als je meer houdt van wat rondneuzen in steden en het verkennen van gebieden kun je ook maar best voor Square-Enix gaan. Meestal wordt een gesprek opgevolgd door een gevecht, wat dan weer wordt opgevolgd door een gesprek, waarna een nieuw gevecht zich aandient.

Grafisch moet je geen wonderen verwachten. Het spel doet zijn ding en doet dat goed, niet meer of minder. De omgevingen zien er gewoontjes uit, soms zelfs saai en ongeïnspireerd, maar de tussenfilmpjes maken alles natuurlijk goed. Nog eens, jammer dat er daar niet meer van zijn gemaakt. De aanvallen worden weergegeven in kleine ingame filmpjes, maar die zal je al snel afzetten aangezien ze de snelheid behoorlijk naar beneden halen, zeker tijdens langdurige gevechten.

Tja, er valt zoveel te vertellen over Fire Emblem: Path of Radiance en toch ook weer zo weinig. Echte kenners zullen zich meteen thuis voelen in de wereld van Ike en zijn manschappen. Gematigde RPG-spelers zullen waarschijnlijk wat meer moeite hebben om zich aan te passen aan de gameplay van Fire Emblem. En de gedoodverfde Johnny die liever mannetjes doodschiet met een Uzi zie ik helemaal niet beginnen aan Fire Emblem.

Is Fire Emblem: Path of Radiance dan een meesterwerkje of niet? In bepaalde kringen zal het spel inderdaad onthaald worden met gejuich, taart en naakt dansende vrouwen op tafel. In andere, minder gesofisticeerde, kringen gaat iedereen na het spelen van deze titel fietsen stelen om naar de Versuz te rijden (heeft iemand mijn fiets overigens gezien, hij is gestolen toen ik een pint ging drinken). Als we puur kijken naar het strategische vernuft van Fire Emblem is dit inderdaad een meesterwerk. De omkadering blijft echter verstrikt in ontelbare RPG clichés.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Fire Emblem: Path of Radiance
geplaatst in: GC, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply