gaming sinds 1997

Ford Racing 2

Ford Racing 2 is weeral zo’n game die zich baseert op één merk, in dit geval dus Ford. Deze games zijn meestal niet van hoogstaande kwaliteit, en dienen enkel om de echte auto’s een beetje te promoten. Originele manier om je product te verkopen zeg je? Kan wel zijn, maar hier hebben wij gamers niets aan, het gaat ons om de games, niet om een verkoopstactiek. We gaan dus eens zien of deze virtuele autootjes de naam Ford waardig zijn.

Een computer-achtige vrouwenstem leidt mij door het menu, en vervelende geluiden weerklinken wanneer ik een keuze maak. Snel beginnen racen is de oplossing voor dat probleem! Na een profiel te hebben aangemaakt, kom je in het hoofdmenu, alwaar je kan kiezen tussen ‘Quick Race’, ‘Single Player’, ‘Multi Player’ en ‘Options’. Zo eenvoudig het lijkt, zo is het ook: ‘Quick Race’ start meteen een race op, en de computer kiest voor jou een auto en een baan. ‘Options’ spreken ook voor zich en over ‘Single Player’ zal ik het nu meteen hebben.

In ‘Single Player’ kies je uit drie dingen, namelijk ‘Ford Challenge’, ‘Ford Collection’ en ‘Driver Details’. Het draait allemaal om de eerste twee, ‘Driver Details’ is enkel om te zien welke prijzen je hebt gewonnen, en je tijden worden daar ook bijgehouden. ‘Ford Challenge’ is het belangrijkste in het spel. Hierin moet je (zoals de titel doet vermoeden) in verschillende challenges slagen. De verschillende auto’s (35 in totaal) zijn verdeeld in verschillende categorieën: ‘Living Legends’, ‘Movie Stars’, ‘Off Road’, ‘Stock Car’, ‘Custom’, ‘SVT’ en ‘Concept’. Je kiest een auto die je vrijgespeeld hebt, en je speelt de bijhorende challenge. Er zijn verschillende challenges, naast de normale ‘Standard Race’, ‘Time Attack’ en ‘Elimination’, zijn er nog andere zoals ‘Driving Skills’, ‘Drafting’, ‘Seconds Out’, ‘Racing Line’ en ‘Duel’. Klinkt allemaal super in de oren? Wel, ik zal je eerst zeggen wat het allemaal precies inhoudt:

•Standard Race: een ordinaire race, 6 man op een baan, degene die als eerste over de finish is wint.
•Time Attack: zorg ervoor dat je over de finish bent binnen een bepaalde tijd.
•Elimination: bij elke lap vallen de laatste twee af, degeen die als enigste over de laatste finish geraakt wint.
•Driving Skills: zorg ervoor dat je over de finish bent binnen de bepaalde tijd, rij door de kegelpoortjes om tijd te winnen
•Drafting: haal je tegenstanders in en ‘vang’ ze door er achteraan te rijden, een metertje loopt af, en wanneer het leeg is, hop naar de volgende vijand.
•Seconds Out: verdorie juist hetzelfde als Driving Skills, alleen moet je hier in plaats van door kegelpoortjes te rijden zandlopertjes pakken!
•Racing Line: zorg ervoor dat je over de finish bent binnen de bepaalde tijd, en blijf op de lijn rijden, ga je eraf, komt er straftijd bij.
•Duel: verslaag tegenstander 1 in lap 1, heb je die gewonnen, staat aan lap 2 tegenstander 2 al klaar, enz. enz.
Niet veel nieuws onder de zon dus.

Laten we maar beginnen racen. Wanneer de race echter aanvangt, grijp ik meteen angstig naar het doosje van het spel, kijk ik vanachter op de onderkant naar het jaar. Het is wel degelijk van deze tijd, en niet van 2001 ofzo. De omgevingen zijn kaal, als er iets staat, is het een blokkig iets. Soms proberen ze de boel wat op te vrolijken door een delta-vlieger of helikopter over je hoofd te laten scheren, maar dat hadden ze eigenlijk beter zefls niet gedaan. In de jungle levels is het dan weer te bebost met allemaal lelijke bitmap-boompjes. In zo’n jungle level zijn er ook dikwijls grotten, en de textures daarvan zijn zo vervelend lelijk en gelijk, dat je van ver niet ziet welke kant je op moet. Ik had de baan al 6 keer gereden, en steeds wanneer ik aan die bepaalde grot kwam, was ik er vast van overtuigd dat ik naar links moest, maar het was naar rechts… Er is een baan waar zelfs lava ligt, en wanneer je er overrijdt, spetteren spectaculaire bitmap-vonkjes vanonder je banden. Toch wel sterke banden, als ze lava kunnen trotseren! Wat ronduit lachwekkend is, is de nachtlevel. Het is daar gewoon pikzwart, en je ziet in de verte een verlicht reuzenrad en vuurwerk in de meest fluo flashy kleuren die je je kunt inbeelden. De domme sterren maken het helemaal compleet.

De auto’s zijn ook niet om naar huis over te schrijven. Ze zijn niet lélijk, de auto’s zijn toch het mooiste van het spel, maar ook niet prachtig. Je merkt wel degelijk de overeenkomst tussen de echte wagens en hun kleine virtuele broertjes, maar de achterkanten van de bolides zijn soms zo plat, alsof ze een beurt hebben gekregen van een bulldozer. Vooral bij de pick-ups, hun laadbak lijkt ook gigantisch groot.
Je achteruitkijkspiegel is ook niet helemaal goed afgestoft, hetgeen je in je achteruitkijkspiegel ziet lijkt wel van legoblokken gemaakt, zo wazig en zo’n grote pixels… Is alles dan apestront en schapekloten? Nee, wat ik dan wel weer degelijk gedaan vind, is de weerkaatsing van het licht en de weerspiegeling van huizen etc. Als je in een tunnel rijdt is het best wel mooi om die lichtjes voorbij te zien vliegen in de reflectie van je dak. In dit spel kunnen de auto’s jammer genoeg geen schade oplopen, dan zou ik ze meteen kapotcrashen. Of misschien wil Ford hiermee de ijzersterke kwaliteit van hun auto’s bewijzen?

Wanneer de auto’s tegelijk vertrekken komen er krak dezelfde rookwolken uit de uitlaten van de wagens, die op hetzelfde tijdstip weer verdwijnen. Het geluid van de auto’s valt meestal wel mee, alhoewel er sommige zijn waarvan het geluid nog erger is dan wanneer er een koe geslacht wordt. De controle over je auto is soms zelfs bijna nihil. Als je eenmaal per ongeluk een beetje slingert, blijf je slingeren en heb je veel moeite om je terug recht op de baan te krijgen. Maar als je naar je mannetje kijkt, snap je meteen waarom, zo’n onveilig chauffeur! Die slaagt erin zijn auto ‘te besturen’ zonder een vinger te bewegen!

Voor de rest kan je in singleplayer nog ‘Ford Collection’ spelen, hierin kan je met de in ‘Ford Challenge’ gewonnen auto’s/banen/modes een custom challenge maken. Zou voor replay waarde moeten zorgen, maar je wordt het echter snel beu. Dit maakt deze titel erg kort, want ik zat na twee korte avondjes gamen al door het spel heen.

Als je multiplayer op pc wil spelen, vergeet het dan maar, er is enkel splitscreen, online racen kan je dus niet. En splitscreen op een pc is in dit geval niet enkel krap, maar ook crap.

Ford Racing 2 is dus geen titel waarvoor je je tentje voor de winkel moet gaan installeren, om zeker te zijn dat je het hebt. Het is in het begin een vermakelijke titel, maar verveelt snel. Voor de ware Ford-fanaten zal dit wel een leuke game zijn, door de aanwezigheid van de vele Ford auto’s, van oldies tot concept cars. Ook voor degenen die geld teveel hebben, zich vervelen, een nieuw game willen maar niet weten welk, dit game kost maar 30 euro… Maar dan moet je je wel écht vervelen, want wie weet met dit spel verveel je je misschien nog meer.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Ford Racing 2
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply