gaming sinds 1997

Formula One 04

Ik ga open kaart spelen: de reden waarom ik dit spel wou bespreken was mijn onweerstaanbare drang om racegames te spelen. Het is voor mij een noodzakelijkheid om zo de realiteit, waarin alles strenger en strenger wordt, te ontvluchten. Bijvoorbeeld: op het lokale industrieterrein, waar allerlei fabrieken en een containerpark gelegen zijn, mocht je tot voor kort negentig kilometer per uur rijden. Toen ik er onlangs voorbij zoefde, merkte ik dat men een extra verkeersbord had geplaatst waardoor de zone-50 nu met wel twee kilometer verlengd is. Echt jammer, ik keek er altijd naar uit om op een speelse manier door die bochten te sjezen. Dat was daar bovendien ongevaarlijk, wat een schande om ons dat te verbieden!

Die rijervaring is compleet verschillend van degene die je door een F1-spel krijgt, dat besef ik uiteraard ook. Het zit namelijk zo, Mario mocht Richard Burns Rally al bespreken. Dat is volgens mij het beste rallyspel aller tijden en het laat WRC en Colin McRae zo ver achter zich dat die twee zelfs te laat komen om in RBR’s stof te bijten. Red Dead Revolver stond echter ook bovenaan mijn lijstje en ik wist dat mijn buur, als grote motorsportliefhebber, RBR sowieso kopen zou. Daarom besloot ik dan ook die raceparel af te staan en voor het heroïsche Wilde Westen te opteren. Toen ik plots zag dat er een formule 1 spel bij de opdrachten stond, hoopte ik dat dit mijn gemis zou opvullen. Bovendien is het een magere periode en mijn verlangen naar een nieuw spel was zo groot dat ik gewoon over alles een recensie zou willen schrijven.

Genoeg rond de pot gedraaid nu. Waar ik jullie vooral voor wil waarschuwen is het online gedeelte. Dat is voor mij uiterst belangrijk in racers want dan hoef je niet met een split-screen te spelen terwijl je het toch tegen een reële opponent opneemt. Je TV in twee of meer splitsen leidt er immers vaak toe dat het snelheidsgevoel danig vermindert en bovendien laten veel games het dan niet meer toe om de camera in de wagen te gebruiken. Niets kan die spanning bij mij vervangen, maar ook Formule One 04 faalt om de adrenalinepompen in gang te laten schieten. Je kan namelijk alleen maar voor de beste chrono rijden en meer dan een occasionele ghost zal je van tegenstanders niet te zien krijgen. Als de tijd uiteindelijk om is, wint diegene met de beste chrono. Vergeet de Net-features dus want die vallen dik tegen.

Tot zo ver de echt negatieve elementen. Er zijn wel nog een paar nutteloze (bv. een TV mode waarin je een race kan bekijken vanuit elke wagen en vanuit elke camerastandpunt) en rare opties zoals de arcademode. Daarin staat de schademeter altijd aan en is het vaak moeilijker een race te winnen of uit te rijden dan in de simulatiemode. Dat verlaagt mijn kwaliteitsmeter echter niet. Die bestaat uit vijf blokjes en is er slechts één verloren door de flauwe internet functie.

Ah, mijn grote TV en zware Dolby Surround versterker bleken hun nut weer eens te bewijzen. Het snelheidgevoel in je bolide is ongelooflijk omdat je laag boven de grond zit en je gezichtsveld door de helm wordt verkleind. Je vizier wordt tevens afgewreven wanneer het nat of vuil is, waardoor je zicht voor een fractie van een seconde verdwijnt, ook dat is soms best spannend. De parcours en wagens zijn, in grote tegenstelling tot de menu’s, magnifiek. Hier is een tip voor de ontwikkelaars: eerst maak je een menu vlot leesbaar en dan toegankelijk (makkelijk, consequent en logisch, om zo de gewenste optie te vinden). Als er dan eventueel nog zin, tijd en geld over is, mag je het wat verfraaien maar de eerste twee zijn echter tien keer belangrijker. Het spijt me, maar daar moet ik een balkje van de kwaliteitsmeter voor schrappen waardoor die nu slechts voor drie vijfde meer gevuld is. Eigenlijk moet ik die indeling herzien: tien blokjes in totaal, min twee voor het slechte online gedeelte en min één voor de hatelijke menu’s. Nu zijn er dus nog zeven in plaats van zes blokjes vol.

Officiële namen voor teams, circuits en piloten ontbreken niet en je kan bovendien oudere wagens winnen. In een carrièremode, die buiten de afwezigheid van een rijschool vrij goed is, spelen behoort ook tot de mogelijkheden. Het zal waarschijnlijk veel moeite en geld gekost hebben om in het menu, dat dan al nergens op lijkt, Ford of Schumacher te mogen schrijven maar ik ben niet het type dat daarop kickt. Geen lovende woorden hiervoor dus. De afwezigheid van de rijschool wordt deels goed gemaakt door een ingenieus systeem, dat je toelaat de moeilijkheidsgraad, het realisme of plezier perfect aan jouw niveau aan te passen. Deels goed uitgewerkt, want je moet wel zelf uitpluizen waarvoor al die opties staan en het wordt je dus niet in de schoot geworpen.

In deze paragraaf licht ik even een foutje van de AI toe, dat ik toevallig opmerkte. Mijn buur (die van Richard Burns Rally) bestuurde zijn snelheidsmonster, maar vlak voor de controle terug naar mijn wagen ging, reed hij frontaal op een muur in. Ik begin te rijden en blijf dat foutloos doen tot ik de controle weer moet afstaan. Het beeld springt dan onmiddellijk terug naar de wagen van je tegenstander, maar het duurt nog vijf seconden vooral die terug echt kan verder spelen (zo heb je tijd om de controller door te geven). Tot mijn grote verbazing zag ik dat de AI die zijn wagen bestuurde de ganse tijd repetitief in de vangrail bleef rijden. Nochtans zat de wagen helemaal niet geblokkeerd. Ik had ondertussen een minuut voorsprong en dus was de spanning eraf!

Als jij te lui bent om snel mijn bespreking te lezen, waar ik, inclusief de vertaling, ettelijke uren aan besteed, waarom moet ik dan de moeite doen om een conclusie te schrijven (Wat moet ik dan zeggen? Ik verbeter daarenboven de reviews van iedereen :p -Zwan ). Komaan, begin terug te lezen want die plus en minpunten in combinatie met de score zeggen niet alles. Integendeel, die kunnen vrij misleidend zijn zonder de volledige tekst. Grafisch is dit spel goed, maar ik haal de score wel met vijf tot tien procent naar beneden voor de erbarmelijke menu’s.

Omdat ik zo’n schatje ben, of te conformistisch -wat de waarheid trouwens meer zal benaderen- vat ik mijn idee over dit spel toch nog even samen. Ik volg de sport niet op televisie of in boekjes maar dit spel slaagde erin mijn interesse op te wekken. Dat is al een hele prestatie, maar het heeft me zelfs zo weten te overtuigen dat ik het zelfs niet meer zou inruilen voor Richard Burns Rally. Ik kan niet geloven dat ik dit neerschrijf en dat ik nog oprecht blijf ook! De technische kant is goed genoeg om boven het gemiddelde uit te steken, jammer genoeg valt de Net Play zwaar tegen. Er is wel een uitermate boeiende multiplayer gemaakt die slechts één controller vereist, geen gebruik maakt van een modem of van split-screen. Wil je meer details? Lees dan even tussen de regels.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Formula One 04
geplaatst in: PS2, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply