gaming sinds 1997

Ghostbusters: The Video Game

Ghostbusters: The Video Game doet precies wat je verwacht van een filmgame: het is leuk, toegankelijk en brengt de sfeer, de personages en de fan favourites uit de films tot leven op een interactieve manier. Veel diepgang is er niet, maar daar zal niemand om rouwen die gewoon een paar uurtjes wil ontspannen.

De grootste verrassing is dat dit spel wel degelijk grappig is bij momenten. Zoals iedereen dankzij de massa’s previews wel weet werd het script samengepend door de originele schrijvers (onder andere Dan Aykroyd), en dat voel je onmiddellijk. Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis en Ernie Hudson, de acteurs uit de films, spreken hun personages in en verwelkomen jou, anonieme nieuweling, in hun team van spokenjagers. De sfeer zit er van bij het begin goed in en je waant je al snel deel van het knotsgekke avontuur. Oude zakken zoals ik zullen vele locaties en vijanden herkennen.

Denk maar aan de bibliotheek, een museum en pakweg Slimey en de Stay Puft Marshmallow Man. Ook de gameplay zal je niet verrassen. Deze brengt immers perfect tot leven wat ik vroeger altijd met mijn broers pleegde te spelen. In plaats van zelfgemaakte proton packs en ghost traps krijg je hier de virtuele varianten die aanvoelen zoals ze moeten: een beetje amateuristisch, chaotisch, maar vooral garant voor dikke fun. Het grootste deel van de tijd zal je met je wapen en beams spoken moet vastgrijpen, beschieten en heen en weer slaan tot ze groggy worden en ze daarna met de nodige moeite in hun kleine kooitjes duwen. Je wapen laat je ook toe geesten te laten vertragen én slijm te spuiten. Dat laatste zal je ook nu en dan gebruiken om een puzzel of twee op te lossen.

Stel je echter niet teveel voor bij die puzzels, moeilijk wordt het nooit. Het grootste plezier haal je uit het rondlopen in de wereld (er zitten een paar heel leuke levels tussen), je een deel voelen van de ‘gang’ en het ontdekken, verzamelen (denk pokémon) en verslaan van de agressieve verschijningen. Deze kennen heel wat variatie en onder de rangen bevinden zich bovendien heel wat knappe bosses. Grappig is ook dat het spel je steeds vertelt hoeveel schade je hebt aangericht, wat nog maar eens een bewijs is dat de makers echt wel snappen wat Ghostbusters zo aantrekkelijk maakt als franchise.

De graphics zullen geen prijzen wegkapen bij polygoonhoeren, maar blijken erg charmant, inclusief de best op hun levende variant gelijkende modellen. Enkel de lipsynching stoort bij momenten, maar dat wordt dan weer goedgemaakt door de knappe en kraaknette geluidseffecten. Net zoals bij pakweg een Star Wars game bewijst dit spel nog maar eens hoe belangrijk het is om dezelfde geluidjes, stemmen en effecten te gebruiken voor een goed filmspel.

Zoals ik zei in de inleiding ligt de aantrekkingskracht van de game dan ook meer in het geheel, dan in de gameplay. Die laatste zal voor de meer hardcore gamer na een tijdje wellicht wat repetitief worden, en ook het erg vaak opduikende spelmechanisme waarbij jezelf en je maten uitgeschakeld blijven liggen maar terug tot leven kunnen gewekt worden door je vrienden en omgekeerd, werkt meer dan eens frustrerend. Voor die frustraties echter teveel de kop opsteken is de singleplayercampagne voorbij. Ik schat dat je toch wel een kleine tien uur zoet bent. De multiplayercomponent zal geen Call of Duty 4-achtige revolutie in gang steken, maar is best goed uitgewerkt en biedt je zes modi, die je ondermeer met vier personen in co-op kan afwerken.

Ghostbusters: The Video Game is een geslaagd filmspel. Charmant, grappig en perfect die unieke sfeer weergevend waar fans ongetwijfeld het spel voor uit de rekken zullen plukken. Dat de gameplay niet altijd evenveel diepgang biedt, nemen we er in ruil graag bij. Een erg ontspannend spel voor iedereen!

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Ghostbusters: The Video Game
geplaatst in: PS3, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply