gaming sinds 1997

Halo: Combat Evolved

Omdat ik deze namiddag voor de keuze stond tussen wiskunde te leren of deze review te schrijven heb ik mij dan toch maar opgeofferd om jullie wat te informeren over Halo. Halo is het meest verkochte spel bij de Xbox console, maar is het nu echt de moeite of gewoon een overhypte game die bij iedere Xbox eigenaar ter versiering naast de TV ligt?

Omdat op het internet nog steeds voornamelijk pc-gamers komen ga ik het eerst even hebben over de controller en hoe je in gods naam met zo’n onding een FPS moet gaan zitten spelen. Toen ik men Xbox ging halen was dat toch 1 van de grootste vragen die ik had. Zoals iedere zichzelfs respecterende gamer verwacht je een FPS met muis + keyboard te spelen en nu zou je het met zo’n miezerige controller moeten doen ? Gelukkig valt het eigenlijk best wel mee. Het keyboard vervangen door wat knopjes is niet zo’n groot probleem maar de muis is toch nog wel een ander paar mouwen. De manier waarop dit is opgelost is gelukkig vrij simpel om onder de knie te krijgen. Op de controller staan 2 analoge sticks , de linkse gebruik je dan om te bewegen en de rechtse om rond te kijken. Op zicht vrij simpel maar in het begin is het toch ff wennen, daarna is het ongeveer zo goed als een muis alleen de wendbaarheid is iets minder.

Nu we al weten hoe we kunnen gaan rondsnorren en rondkijken is het natuurlijk ook leuk om te weten of de wereld er een beetje goed uitziet. Een Xbox kost nog wel maar +/- 299€ maar voor die prijs had je ook een mooie nieuwe Geforce kaart kunnen gaan halen. Na speciaal voor uren Halo te zitten spelen en daarna nog wat uren alle laatste nieuwe games te zitten testen op een pc met een Gef 4 ( wat ik al niet doe voor jullie ) kan ik toch met een gerust hart de Xbox aanbevelen als het om grafix gaat. Sommige van de levels die je in Halo te zien krijgt zijn zo prachtig dat je echt blij bent dat je ze op een grote TV kunt bekijken i.p.v. “slechts” op een klein computer scherm. Ik heb voorlopig nog geen PC game gezien die zo’n prachte beelden op het scherm toonde, en zeker niet zo vloeiend. Tijdens enkele van de meest intensieve delen zakt de framerate wel wat, maar niet op zo’n manier dat het echt storend wordt.

Nu ben je met prachtige grafix natuurlijk niet veel als de gameplay niet naargelang is. Ook hier is Halo zeker niet slecht te noemen maar een topper is het op dat vlak toch ook zeker niet. De verschillende wapens en het verhaal zijn wel dik in orde , het verhaal zorgt dat je wil blijven verderspelen. Er komen ook nog enkele verrassende plotwendingen in die ik hier niet ga verklappen. Enkele dingen die opzettelijk niet in de vrijgegeven screenshots van Halo stonden en die je best zelf te weten komt. Ook fantastisch leuk zijn de voertuigen die je tijdens het spel mag besturen, niet leuker dan eerst het gros van de vijanden plat te rijden om daarna de overblijvers met je machinegun neer te maaien. Op bepaalde momenten wordt de spanning hiervan dan ook nog is opgedreven door de muziek de mee wijzigt bij belangrijke gebeurtenissen.

Het enige echte minpunt aan Halo is de eentonigheid, het begint al bij de vijanden. Er zit wel variatie in maar echt veel verschil zit er toch niet tussen. Je hebt eigenlijk 2 soorten, de grote en de kleine. En dan heel af en toe nog is de héél grote maar die zijn vrij schaars. Als je dit dan nog is koppelt aan de leveldisign, die echt prachtig is met momenten maar spijtig genoeg veel te veel herhaald wordt. Op sommige momenten als je een redelijk lange tijd na elkaar gespeeld hebt lijkt het echt of je geen klop verder bent geraakt omdat de omgeving een exacte copie is van waar je juist uitkomt. Maar zo’n klein minpuntje kan de pret niet drukken , als je trouwens zoals ik het spel in stukken uitspeelt heb je er ook niet ZO veel last van.

Tot slot is er ook nog de multiplayer in Halo die ik spijtig genoeg niet heb kunnen testen omdat ik maar 1 controller heb en een 2de controller kost geld. Donaties zijn altijd welkom (red. you wish Gelukkig heb ik 2 controllers dus zal ik dit wel bespreken)
Multiplayer in Halo is net zoals de rest van het spel heel goed. Eerst en vooral heb je cooperative waar je met je vrienden de SP-missies kan spelen maar dit is niet alles je hebt ook nog een enorme waaier aan Multiplayer-maps en aan multiplayer-modes. Halo is op gebied van multiplayer veel beter voorzien dan de meeste shooters op de PC. Je kan met 4 tegen elkaar spelen (of in team waaronder CTF enz..) maar je kan ook Xboxen aan elkaar aansluiten zodat je met 16 man kan spelen!! De multiplayer van Halo is buitengewoon goed!

De grote populariteit van Halo is zeker voor een groot stuk te danken aan de hype die er rond is opgebouwd. Gelukkig stelt het spel zelf ook niet teleur. Als je van plan bent om een Xbox te kopen dan mag Halo zeker niet in je collectie ontbreken. Zoals elk spel heeft het wel zijn minpuntjes maar algemeen gezien is het het beste spel dat ik tot nu toe op de Xbox gespeeld heb. En daarbovenop ook nog is de beste grafix die ik al ooit gezien heb op pc of console.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Halo: Combat Evolved
geplaatst in: Microsoft, Reviews, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply