gaming sinds 1997

Hotel Dusk : Room 215

Sherlock Holmes toonde ooit hoe het allemaal moest, ook Hercule Poirot deed het zoals geen ander. Nu is het jouw beurt om in hun voetsporen te treden in het gloednieuwe Hotel Dusk: Room 215 van het relatief onbekende Cing. Heb jij het allesziende oog en het luisterende oor om het raadsel van Hotel Dusk op te lossen? Word detective en zoek het uit!

Naar mijn mening worden er veel te weinig van dit soort detectivegames gemaakt en degene die gemaakt worden zijn dan meestal nog ondermaats ook. Hotel Dusk is echter een schitterend spel.

Het verhaal speelt zich af gedurende december 1979. Je speelt de rol van een ex-agent, luisterend naar de naam Kyle Hyde, die het allemaal niet goed meer weet. Slordig gekleed, er niet altijd even goed bij met zijn gedachten, … Zowat het Columbo type. Na zijn ontslag bij de politie heeft hij zich aangesloten bij Red Crown. Red Crown is ogenschijnlijk een deur-aan-deur verkoopsbedrijf van schoonmaakmiddelen, maar onder de oppervlakte schuilt iets veel verrassender. Ze vormen een undercover privé-detective bureau en vegen ook mogelijke schandalen die het imago van één of andere rijke pief kunnen schade toebrengen op voor een mooi prijsje. Naast al dat schoonmaakgedoe ben je ook op zoek naar je oude partner die op mysterieuze wijze verdween, een zaak die de oorzaak was van jouw ontslag bij de arm der wet.

Voor één van je opdrachten kom je toevallig terecht in Hotel Dusk. Daar moet je een pin-up magazine en een rood doosje laten verdwijnen. Dit werd eerder achtergelaten door een belangrijk persoon en het moet kost wat kost vermeden worden dat dit aan het licht komt. Hoe bizar het ook lijkt, wanneer je wilt inchecken zegt de man achter de balie dat hij enkele maanden geleden iemand met dezelfde naam als jij op bezoek had. Daarenboven kom je ook nog eens een oude bekende tegen, een ex-crimineel die jij vroeger, toen je nog bij de politie werkte, meerdere malen hebt opgepakt voor zakkenrollen op de metro. Je krijgt dan ook nog eens een kamer die zogezegd al je wensen laat uitkomen. Als dat geen reden is om op onderzoek te gaan!

De plot gaat nog dieper en wordt ingewikkelder dan wat hierboven te lezen staat en dat maakt dit spel zo uniek en een waar plezier om te spelen. Het meeslepende verhaal wordt weergegeven op de twee schermen van je DS, maar niet op de conventionele wijze. Je moet je DS namelijk 90° draaien zodat je hem op zijn zijkant in de hand hebt, als een boek. Het gewone scherm toont wat beelden terwijl de touch-screen wordt gebruikt om alle interactie uit te voeren. Zo kan rondlopen in de gangen van het hotel, conversaties aangaan, verschillende items in het hotel bestuderen, notities nemen en nog veel meer.

Het conversatiesysteem is trouwens goed uitgewerkt. Je zit nog steeds vast aan vooraf geprogrammeerde regels en antwoorden, maar je kan in het midden van een gesprek, wanneer je gesprekspartner een relevante opmerking maakt, de persoon onderbreken en verder ingaan op wat hij of zij net gezegd heeft. Op die manier kan je specifieke informatie te weten komen om je zoekwerk gemakkelijker te maken.

Zoals ik zei kan je ook notities nemen. Het is ten stelligste aangewezen om dit ook effectief te doen. Schrijf na elk gesprek de belangrijke informatie op, dit zal zeker en vast helpen wanneer je even moet stoppen met spelen en achteraf de draad weer wil oppikken.

Ook de interactie met verschillende voorwerpen in de omgeving is belangrijk. Zo moet je sloten openen met een ijzerdraad, codes breken, een papiertje vanonder een metalen kast halen zonder het te scheuren. De mogelijkheden van het aanraakscherm worden hier uitgebreid aangewend!

De bijna perfecte gameplay wordt vergezeld van een typerende soundtrack. Een jazzy jaren ’70 muziekje zorgt gepast voor de nodige sfeer, aangevuld met diverse geluidseffecten. Deze zijn echter van iets mindere kwaliteit, een beetje krakend soms, maar nog niet erg genoeg om te zeggen dat het ook daadwerkelijk storend is.

Hetzelfde geldt trouwens voor de graphics. Ook geen topkwaliteit, maar ze dragen wel hun steentje bij aan het hele gebeuren. Je kan namelijk zien wat voor hotel ‘Hotel Dusk’ is. Een luguber, oud, versleten hol in niemandsland.

Hotel Dusk: Room 215 is op vele gebieden een uitblinker wanneer ik het vergelijk met andere games in het genre. De sfeer wordt op een schitterende manier neergepoot en het verhaal is ijzersterk (alsof je een goed boek aan het lezen bent). Een dikke aanrader voor alle DS-eigenaars. Als je Phoenix Wright (hoewel het niet helemaal hetzelfde soort spel is) goed vindt, dan vind je dit super! Hou je niet van lezen, dan speel je beter Spiderman 3

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Hotel Dusk : Room 215
geplaatst in: DS, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply