gaming sinds 1997

Jack Reacher

jackreacherNadat een sluipschutter verscheidene mensen vanuit een parkeergarage neermaait begint de politie een klopjacht die al snel een verdachte oplevert: een voormalige militair die bekend staat voor een geschiedenis te hebben van mentale problemen. Echter, wanneer men hem ondervraagt zegt hij niets maar schrijft in de plaats op een briefje “get Jack Reacher”.

De naam zegt niemand iets, maar het nieuws heeft zich op de televisie verspreid en al gauw meldt Reacher, een voormalig militair rechercheur die na zijn carrière bij het leger zich teruggetrokken heeft en nu leeft als een zwerver die niets te verliezen heeft, zich bij de openbaar aanklager die echter niet echt opgezet is met Reacher’s komst. Helen, die de verdediging op zich neemt, is echter wel geïnteresseerd in Reacher en huurt hem in om een onderzoek te voeren naar de gebeurtenissen, een onderzoek dat meer naar boven brengt dan men ooit had kunnen vermoeden…

Jack Reacher is een personage uit de boeken van Lee Child en met deze film heeft men vooral het verhaal “Voltreffer” als basis gebruikt, maar dan met de nodige aanpassingen om het op beeld wat interessanter te maken. Althans, dat was toch de bedoeling.

Zelf heb ik nog geen enkel van de boeken gelezen, maar de film zal me hier ook niet toe aanzetten. Tom Cruise doet een verdienstelijke job, maar net zoals destijds The Firm (welke ik wél gelezen had) komt Jack Reacher niet echt overtuigend over. De film duurt nogal lang voor het gevoel, Rosamund Pike kijkt constant alsof ze net aan het huilen is geweest, en tegenover Reacher lijken de vijanden net te dom om effectief zo’n ingenieus plan bedacht te hebben als datgene waarmee de film begint.

Dat even terzijde gelaten krijgen we wel een film te zien waarin Cruise nog maar eens mag schitteren als de zwerver die niets te verliezen heeft, als de onderzoeker die niet aan banden ligt. A Few Good Men maar dan zonder wettelijk kader zogezegd. En dat, gecombineerd met enkele iets luchthartigere scenes, zorgt wel voor een vermakelijk actieverhaal dat goed genoeg is om je 2 uur naar het scherm te laten kijken. Ook al zal de film je niet bijblijven in het geheugen.

Paramount levert een schitterende transfer af waar je nu eens echt niets op kan aanmerken. Geen compressiefouten, veel detail, goede zwartwaarden, perfect contrast, rijke kleuren, … noem maar op! De beeldkwaliteit is top en dat geldt eveneens voor het geluid. Dialogen zijn ten allen tijde kristalhelder, de effecten worden mooi verspreid over de verscheidene speakers, en de subwoofer mag ook goed zijn steentje bijdragen. Wat vooral het geluid doet opvallen is de achtervolgingsscene tussen Reacher en de vijanden waarbij de motorgeluiden zeer mooi naar voren komen en de verschillen tussen de wagens extra gestipuleerd worden. Subtiel maar o zo effectief!

Qua extra’s krijgen we wat audio commentaartrack, een 10 minuten durende feature over waarom men voor Jack Reacher een oldskool benadering heeft genomen voor de aktie (een goede beslissing trouwens!), een Making Of die bijna een half uur duurt, en ook Lee Child zelf komt voorbij in een 11 minuten durende feature waarin hij het over zijn boeken heeft.

box-jackreacher

Onze Score:
7.0

geplaatst in: BLU, Paramount, Reviews
tags: ,


Leave a Reply